_
_
_
_

Fent amics

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts comença a caminar. És una bona notícia. Ens hem passat la vida admirant la independència del council britànic com per fer-nos ara els llepafils. Al davant de l'organisme s'hi ha posat algú que coneix bé les liasons dangereuses entre cultura i política. Xavier Bru de Sala va deixar el càrrec de director general de Promoció Cultural de la Generalitat, que va exercir entre 1988 i 1990, en bona mesura a causa d'elles. Integrat per onze membres -com el dream team-, el Consell està lliure de tota sospita de partidisme, contràriament al que s'ha registrat al Consell de l'Audiovisual, entestat des del seu naixement a oferir un espectacle, audiovisual i polític, ben poc galdós. Per tant, cal fer confiança a aquest nou ens públic, nomenat i controlat pel Parlament i no pel govern de torn. El president Montilla va convocar els membres del Consell per felicitar-los i dir-los que mai més els tornaria a convocar, subratllant així la independència de la qual han de gaudir respecte del poder executiu.

Fins aquí, doncs, els papers estan en regla. Ara, a l'entrevista publicada per aquest diari dimarts passat, Bru de Sala identificava l'enemic que es pot amagar rere el buit deixat per les quotes de partit: l'amiguisme. Aquest és un país d'amics per sempre, com proclamava la cançó. Un país on els consellers no s'hi miren massa a l'hora de col·locar a l'Administració germans, fills i altres coneguts i saludats. El consell nounat no està lliure de l'amical síndrome nacional. Però és cert que tots els seus integrants són del métier, defensen trajectòries professionals sòlides i han dit sí a un mandat públic gens còmode: arbitrar l'excel·lència creativa en un país d'amics. Has d'estar molt segur de tu mateix per creure que te'n sortiràs. De fet, a Bru de Sala no li ha estat gens fàcil reunir l'equip: altres amics, a qui també els ho va proposar, van declinar l'oferta i és perfectament comprensible: exercir l'ofici i a la vegada jutjar-lo severament a hores convingudes ha de ser molt complicat de conjuminar. No s'oblidi que la matèria prima de la cultura són les emocions, les sublims i les que no ho són tan: les enveges, les traïcions, els egocentrismes, les venjances... Coses que passen entre els amics.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_