_
_
_
_
ARTS ESCÈNIQUES

Poemes, contes i crims de Nadal

L'any 1931, l'escriptor Josep Maria de Sagarra va recitar al Palau de la Música el seu Poema de Nadal. Aquesta va ser la primera vegada que el públic va tenir ocasió de sentir els versos en què el poeta narra amb gran lirisme el naixement de Jesús i la peripècia dels pastors en el seu peregrinatge per arribar a Betlem a adorar-lo. L'autor va tenir tan èxit que va haver de repetir programa al dia següent, al mateix lloc: s'iniciava així una tradició perpetuada fins avui, en què a moltes esglésies i llars de Catalunya el Poema de Nadal es continua recitant.

20 anys més tard de la primera lectura pública dels seus versos, Sagarra va assistir a una versió escènica del poema dirigida per Esteve Polls. En el repartiment de l'espectacle hi figurava la dona del director, Montserrat Salvador. L'actriu encara recorda l'emoció del poeta, que va donar el vistiplau al muntatge. Al llarg de la seva carrera, Polls, que ara té 83 anys, ha tornat moltes vegades a uns versos que el commouen i dels quals en destaca les crítiques al materialisme i la falta d'humanitat. Aquests dies, el veterà director està preparant el seu novè muntatge de la peça, un espectacle que barreja el concert i el recitat i en el qual intervé, una vegada més, Montserrat Salvador, aquest cop amb els actors Sergi Mateu, Carme Elias i Josep Minguell. La música estarà servida per la Camerata Barroca de Barcelona i el Quartet Josquin, sota la direcció musical de Josep Prats. El cant dels ocells , El desembre congelat , El noi de la mare, El rabadà o Santa Nit són algunes de les nadales i cançons populars integrades a l'espectacle, que es podrà veure el 27 de desembre a la catedral de Tarragona, els dies 28, 29 i 30 a l'església del Pi de Barcelona i el 2 de gener a la catedral de Girona.

Un altre clàssic que torna en temps de torrons és el Conte de Nadal , de Charles Dickens. Fins al 8 de gener, el Jove Teatre Regina de Barcelona n'acull una versió teatral adaptada per Macià G. Olivella i Alícia Serrat, amb música original de Ferran González i direcció de Maria Agustina Solé. L'espectacle guarda una gran fidelitat al text original, la crònica de la metamorfosi espiritual del vell avar senyor Scrooge.

Molt més insòlita, tot i que ja es va convertint en una tradició, és la proposta Pedra i sang, una tragicomèdia musical en 13 escenes i una coda basada en l'assassinat de l'abat Arnau de Biure al Monestir de Sant Cugat del Vallès durant la missa del gall del 1350. El crim va ser comès per un grup de nobles capitanejats per Berenguer de Saltells, amb el rerefons de la disputa per una herència. L'espectacle parteix de l'obra escrita expressament per J. M. Jaumà, amb música original de Joan Alavedra i dramatúrgia i direcció de Dolors Vilarasau. El marc de la representació és excepcional: el mateix escenari del crim, el Monestir, del 25 al 28 desembre. L'espectacle va néixer com un encàrrec de l'Ajuntament a la companyia Tetrateatre, vinculada al municipi; es va estrenar fa cinc anys i des de llavors s'ha representat cada Nadal, amb una acollida excel•lent del públic. Al marge de l'evident interès del muntatge, en aquesta càlida rebuda hi té molt a veure, sens dubte, el repartiment artístic de l'espectacle: els papers principals són intepretats per actors professionals, però en la trentena llarga de persones que hi intervenen hi ha també molts veïns de Sant Cugat.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_