_
_
_
_
AGENDA

Els mobles de Charles i Ray

El prolífic matrimoni nord-americà va influir en el disseny que es fa fins i tot avui

José Ángel Montañés
El famoso 'Lounge Chair' de Charles y Ray Eames.
El famoso 'Lounge Chair' de Charles y Ray Eames.

Com Fred Astaire i Ginger Rogers en el ball, Charles i Ray Eames són una de les parelles més famoses del món del disseny, tot i que molts dels seus treballs ja tenen més de mig segle de vida. El prolífic matrimoni nord-americà va marcar un abans i un després, des que van començar a treballar el 1940, i van influir en el disseny que es fa fins i tot avui. En quatre dècades, van crear mobles, joguines, dissenys tèxtils, van construir edificis, van muntar exposicions, van dirigir pel·lícules i van fer una infinitat de fotografies.

Ara, a la Sala Vinçon de Barcelona, fins al 7 de juliol, es poden veure alguns dels mobles més famosos dels dissenyadors, en peces senceres, i d’altres amb tots els components.

La silla 'Plywood' (1940), una estructura de madera adaptada al cuerpo de Charles y Ray Eames.
La silla 'Plywood' (1940), una estructura de madera adaptada al cuerpo de Charles y Ray Eames.
'La chaise', un icono del diseño orgánico con unas formas que convidan a tocarla, creada por Charles y Ray Eames.
'La chaise', un icono del diseño orgánico con unas formas que convidan a tocarla, creada por Charles y Ray Eames.

Els Eames, innovant en el tractament de la fusta i fent servir per primera vegada acer, resina i fibra de vidre, van crear mobles que estan de plena actualitat i que qualificaríem, sens dubte, de “moderns”. Són seus la famosa cadira Plywood (1940, a la foto), una estructura de fusta adaptada al cos que va començar a triomfar en el mercat després de la II Guerra Mundial; l’escultural cadira La chaise, una icona del disseny orgànic amb unes formes que conviden a tocar-la; l’Aluminium Group, que va suposar la seva primera incursió en els mobles amb seients tèxtils o de pell, i el famosíssim Lounge Chair, un disseny actualitzat de la típica butaca de club anglès, de fusta i pell que ha acabat sent una de les seves peces més dignes de museu. Els Eames en van regalar un dels primers exemplars al seu amic Billy Wilder quan va fer 50 anys. A l’exposició, també s’hi pot veure la divertida perxa Hang (1953), feta amb boles de colors de fusta i filferro, un material inèdit fins aleshores en l’àmbit, o la Lobby Chair, sèrie de mobles per a un hotel del Rockefeller Center.

“El màxim del millor per al més gran nombre de gent, i per un mínim”, va ser una de les seves màximes i Plastic Chairs va ser la sèrie que es va apropar més a aquest ideal. La carcassa d’aquestes cadires, de polièster i fibra de vidre, va permetre que es fessin en sèrie. Els mobles els produeix Vitra des de 1957, però aquell ideal sembla haver-se perdut, si tenim en compte els preus que han assolit. Això sí, durant l’exposició se’ls aplica un bon descompte.

Lo que más afecta es lo que sucede más cerca. Para no perderte nada, suscríbete.
SIGUE LEYENDO

ELS MOBLES DE CHARLES
I RAY EAMES

Sala Vinçon, Barcelona
Fins al 7 de juliol

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

José Ángel Montañés
Redactor de Cultura de EL PAÍS en Cataluña, donde hace el seguimiento de los temas de Arte y Patrimonio. Es licenciado en Prehistoria e Historia Antigua y diplomado en Restauración de Bienes Culturales y autor de libros como 'El niño secreto de los Dalí', publicado en 2020.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_