_
_
_
_
ENTREVISTA

Javier Gómez Valero: “La guerra no és heroisme i aventura”

Editor de Desperta Ferro, la revista de història militar

Jacinto Antón

Canto a les armes horribles del déu Mart”, deia Virgili. Javier Gómez Valero no és el poeta romà, ni el seu Eneas, ni el Tamerlan de Marlowe cavalcant triomfalmment a través de Persépolis. De fet, Gómez Valero no té un aire precisament marcial ni belicós, sinó més aviat tímid i reservat. Però igualment al seu voltant un s’imagina aixecar-se en remolí la pols de mil batalles i agrupar-se al seu darrere hoplites i llegionaris, turmes de cavalleria, catafractes, varegs i normands, cumans, almoràvids, llancers aquemènides i cavallers teutònics, entre molts altres guerrers del passat. Gómez Valero és l’editor de Desperta Ferro, la revista especialitzada en història militar que es fa a Barcelona i que, des d’una perspectiva rigorosament científica, d’alta divulgació, està trencant esquemes, dignificant el gènere, obrint nous camps d’interès en la matèria, aportant nova informació i creant lectors.

 “El veritable propòsit de la història militar seriosa no és lloar o justificar la guerra sinó fer conèixer com és realment”, afirma. “La guerra des de la nostra perspectiva no és heroisme o aventura sinó un fenomen social que s’ha d’estudiar i analitzar científicament. No es pot deixar la guerra en mans de la literatura. La percepció de la guerra real, del seu horror i el seu abast, nomé es pot entendre a través de la història militar”.

Desperta Ferro (pàgina web http://www.despertaferro-ediciones.com) val 7 euros. És bimestral amb l’afegit de números extres. Els inicis van ser el setembre del 2011 amb una tirada de 2.000 exemplars i una distribució limitada en llibreries especialitzades. No eren pocs els que vaticinaven a la revista un desastre i riu-te’n del de Varo a Teutoburg. Però les coses els han anat molt bé, fins al punt que han hagut de reeditar els primers números i han saltat al quiosc. “Del número 8 n’hem fet una tirada de 8.500 còpies, ja tenim 500 subscriptors i la distribuïm a tot Espanya i a l’estranger, i això en un context de crisi!”. El secret? El rigor científic (la revista disposa d’un conseller editorial format per historiadors de gran prestigi, especialistes en història militar com Fernando Quesada, de la Universidad Autónoma de Madrid, i Francisco Gracia Alonso, de la Universitat de Barcelona), combinat amb un disseny gràfic de luxe: els dibuixos i la cartografia són excel·lents i estan cuidadíssims des del punt de vista documental. La revista inclou crítica de llibres i informació de jocs i miniatures.

“És la revista que ens agradaria llegir als qui la fem, tres joves historiadors que som Alberto Pérez, Carlos de la Rocha i jo”, explica Gómez Valero. “Publiquem dos tipus de números, els monogràfics, dedicats a explorar un tema concret, la caiguda de Roma, el setge de Constantinoble, la guerra en el món celta, viking o assiri, a al-Andalus o entre els diàcodes, els successors d’Alexandre el Gran, i d’altres temàtics, que aborden un tema de manera transversal a través del temps: guerra de setge, talassocràcies, religió i guerra,...”. Desperta Ferro se cenyeix cronològicament a la història militar de l’antiguitat fins a l’Edat Mitjana, però se salta aquells límits en els extres (n’hi ha un dedicat a la guerra dels Trenta Anys). “Intentem fugir de l’eurocentrisme i d’aquesta manera pots trobar articles sobre la guerra al Japó o la guerra florida mesoamericana. Provem también d’escapar dels temes més gastats i així oferim articles sobre l’herem o extermini sagrat a l’antic Israel, la guàrdia varega, l’atac de Breno a Delfos o la guerra jueva de Varo, sempre a càrrec dels millors especialistes”. Entre els temes que preparen, els mongols, Esparta o l’Imperi Nou egipci.

Gómez Valero assenyala que des de Desperta Ferro veuen la història militar “amb la perspectiva més asèptica possible”. Opina que al nostre país per fi s’ha trencat el tabú en àmbits progressistes i s’ha deixat de considerar sospitós l’interès per aquest tipus de temes.

Interès per Napoleó

Javier Gómez Valero (Madrid, 1977) és llicenciat en Història per la Complutense i l'apassionen les guerres napoleòniques, a les quals espera donar cabuda en una segona capçalera de Desperta Ferro. Des de fa 13 anys viu a Barcelona, però no per assumptes de guerra sinó, confessa posant-se vermell, "per amor". No té simpatia pels grans generals —a excepció potser del mariscal rus Mijaíl Barclay de Tolly postergat per Kutuzov— i com a fet d'armes valora "potser el valor individual o actituts com l'estoïcisme i la capacitat de patiment del poble rus".

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

Jacinto Antón
Redactor de Cultura, colabora con la Cadena Ser y es autor de dos libros que reúnen sus crónicas. Licenciado en Periodismo por la Autónoma de Barcelona y en Interpretación por el Institut del Teatre, trabajó en el Teatre Lliure. Primer Premio Nacional de Periodismo Cultural, protagonizó la serie de documentales de TVE 'El reportero de la historia'.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_