Gegants a collibè de gegants

Explicació del titular: els primers gegants són els ecosistemes d’empreses que col·laboren per créixer. Els segons són els entorns industrials i d’R+D+I que necessiten. Com ara Districte 4.0, el gegant impulsat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB)

Universal Robots ha crescut i s'alia amb gegants com Siemens o Nvidia però manté l'esperit de startup amb una organització aferrada a cada client.
Universal Robots ha crescut i s'alia amb gegants com Siemens o Nvidia però manté l'esperit de startup amb una organització aferrada a cada client.Universal Robots (KimAronson.Com)

Districte 4.0 és el projecte d’una realitat. Un oxímoron? Els seus termes es contradiuen perquè, si és projecte, per definició encara no pot ser real? És un projecte en el sentit que el seu objectiu final encara no s’ha assolit, però amb uns elements tan consolidats que permeten de considerar realista el seu propòsit: convertir-se en un enorme pol de la indústria 4.0 —la determinada per l’automatització i la transformació digital— amb competitivitat global en l’atracció d’empreses, talent i inversions.

Vegem aquests ingredients consolidats:

El polígon de la Zona Franca orientat a la logística i la indústria tecnològica. “La seva evolució cap al Districte 4.0 fa anys que està en marxa perquè prioritzem la implantació d’empreses capdavanteres que avancen en direcció a aquest horitzó. No necessitem desenvolupaments urbanístics, l’ecosistema ja és aquí, és una realitat”, explica Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al CZFB. Gairebé sis milions de metres quadrats amb una ubicació privilegiada al costat del port, l’aeroport, infraestructures de transport multimodal i el teixit metropolità.

DFactory Barcelona, el hub dissenyat per a la cooperació de grans empreses amb tota la seva capacitat tecnològica, empreses emergents amb tot el seu dinamisme, i centres de recerca amb tot el seu coneixement. D’ell sorgeixen aliances com ara la d’una multinacional del vidre d’alta tecnologia i una altra de panells fotovoltaics amb una patent única que fa possible fabricar panells còncaus, més eficients que els convencionals. Ja són 35 companyies establertes en la primera fase, i d’aquí a poc es començarà a construir la segona per gairebé quintuplicar la seva capacitat. Aquest DFactory total, de 100.000 metres quadrats, serà el cervell tecnològic per a tot l’ecosistema, el seu element central completat amb les empreses d’altres dos projectes del CZFB: les incubadores pioneres d’impressió 3D, una de les palanques de la reindustrialització, i de logística 4.0.

El polígon de la Zona Franca orientat a la logística i la indústria tecnològica ocupa gairebé sis milions de metres quadrats en una ubicació privilegiada a tocar del port, l’aeroport, les infraestructures de transport multimodal i el teixit metropolità

La ciutat mateixa. La seva combinació de cultura, patrimoni, estil de vida, tradició industrial i recursos educatius per planificar un projecte de vida a més del professional. Les multinacionals que han implantat a DFactory els seus centres d’R+D encara que haguessin pogut escollir qualsevol altra ciutat del planeta, ho demostren. “A l’hora de decidir la seva ubicació prioritzen el talent degudament format per adaptar-se a les necessitats canviants, la connectivitat amb el món i un entramat sòlid d’universitat i centres tecnològics”, assenyala Sorigué. “Barcelona disposa de més de 40 centres de recerca vinculats a la Generalitat de Catalunya i 12 universitats privades i públiques amb els seus centres de formació i recerca especialitzats”.

“Hem après que la cooperació supera la competència pura —amplia Blanca Sorigué, directora general del CZFB— i estimula línies de negoci, ocupació de qualitat amb projecció i un teixit industrial competitiu que beneficia tota la societat. A Districte 4.0 aquesta sinergia fomenta una espiral d’innovació i creixement”. Si l’economia és un estat d’ànim, cal sumar-hi una altra capa, segons Navarro: “La voluntat de progrés ja va permetre de superar la pandèmia sense que cap empresa del polígon tanqués, i fundar, en els pitjors moments, startups que avui dia tripliquen el seu creixement”.

A continuació, algunes de les empreses destinades a consolidar el Districte 4.0 des de DFactory i Logistics 4.0 Incubator.

Tecnologia privada al servei del transport públic

“La innovació i el coneixement col·lectiu són la clau del desenvolupament i el progrés, tant a Districte 4.0 com a la indústria i la societat. Aquesta classe d’ecosistema crea l’empenta necessària perquè ens permet de recolzar-nos sobre l’experiència i el treball de líders de diferents sectors”, reflexiona Javier Carracedo, responsable del departament de disseny en Ariño Design, a més d’un exponent de formació tècnica (en el seu cas, l’arquitectura) reenfocada per vocació cap al transport 4.0, fins a difondre-la com a professor de nova mobilitat a l’escola universitària de disseny i enginyeria Elisava, de Barcelona. Ariño Design acumula més de 30 anys d’experiència en el disseny, desenvolupament i creació de prototips de projectes de mobilitat. Especialment en un sector com ara el ferroviari, revitalitzat pel model de transport multimodal que demana la logística 4.0 i sostenible que demana la societat. Per exemple, el projecte de tramvia per a Romania que ha rebut un premi en els International Forum Design 2024. Les seves solucions veuen en la mobilitat a gran escala no un sistema, sinó un ecosistema. És per això que integren tots els actors implicats, usuaris, fabricants i administracions públiques, per al metro de Barcelona, el de Sant Petersburg, o en trens específics de transport nocturn a Escòcia. “Som nans a collibè de gegants —diu Carracedo en referència a la cèlebre cita sobre l’acumulació de petits passos individuals per a un gran salt col·lectiu—. Progressem gràcies al coneixement històric i compartit. Plataformes com ara Districte 4.0 posen en comú projectes de tota mena que fan més fàcils l’evolució i l’avenç”.

Ariño Design acumula més de 30 anys d'experiència en el disseny, el desenvolupament i el prototipat de projectes de mobilitat, especialment del sector ferroviari.
Ariño Design acumula més de 30 anys d'experiència en el disseny, el desenvolupament i el prototipat de projectes de mobilitat, especialment del sector ferroviari.Ariño (Ecstk22)

El centre tecnològic que potencia la cooperació

“L’R+D i el coneixement podrien visualitzar-se com globals, però normalment la innovació (entesa com a coneixement que es trasllada en forma de valor social o econòmic) s’associa a un fenomen local per concentració d’agents i establiment de condicions d’entorn idònies. L’economia col·laborativa i l’alineació publicoprivada, amb estratègia i pressupostos rellevants associats, deu ser el camí per potenciar la sobirania tecnològica i industrial d’Europa en un context de competència global”. Ho diu David Gutiérrez, una autoritat per la seva formació i la seva experiència: doctor en química física, màsters en administració d’empreses i prevenció de riscos laborals, avaluador de programes d’innovació per a la Comissió Europea, professor, vocal de l’Agència de Qualitat Universitària de Catalunya... i director del departament d’Indústria Digital a una institució de referència internacional: el centre tecnològic Leitat, amb més de cent anys de trajectòria. Desenvolupa projectes d’R+D+I per a empreses i institucions; lidera recerques en el marc de la Unió Europea i el Ministeri de Ciència i Innovació; ofereix solucions integrals en salut i biomedicina, nous materials, producció ecosostenible, sistemes de prevenció, revaloració de residus, aprofitament de recursos naturals, interconnectivitat i digitalització industrial, energia verda i eficiència energètica, entre altres. Són i seran un centre tecnològic important per a DFactory i el Districte 4.0. “Podem aportar a l’ecosistema diferents verticals tecnològiques com ara impressió 3D, robòtica i automatització, fotònica i visió avançada, nous sensors avançats, internet de les coses industrial o intel·ligència artificial [IA] aplicada”, assenyala Gutiérrez. “El Districte 4.0 hauria de fer possible conèixer demandes tecnològiques futuribles amb les seves empreses i entitats, a més de posar a prova, adaptar l’escala i desplegar noves tecnologies en un entorn tecnològic i industrial hiperconnectat que permetin d’incrementar el seu impacte i la seva escalabilitat com a factor de diferenciació”.

Leitat és un soci tecnològic clau per a DFactory Barcelona i Districte 4.0.
Leitat és un soci tecnològic clau per a DFactory Barcelona i Districte 4.0.Leitat

La xarxa de cobots i innovació oberta més gran del món

Qui sabia què era un cobot en 2008? Universal Robots ja els fabricava. No només anticipava la democratització dels robots col·laboratius —per això el terme “universal”—, sinó que, alhora, materialitzava aquesta visió. Aquest efecte tractiu recorda la màxima de Peter Drucker, pare de la gestió empresarial moderna, quan deia que la millor manera de predir el futur és crear-lo. Jordi Pelegrí, director general de la companyia per a Espanya i Portugal, explica que la col·laboració entre empreses supera la competència aïllada del tots contra tots. Universal Robots ha crescut, però manté l’esperit de startup amb una organització vinculada estretament a cada client. I, alhora, s’alia amb gegants com ara Siemens o Nvidia per desenvolupar la visió artificial i un accelerador d’aplicacions robòtiques basades en la intel·ligència artificial. La companyia ha creat “l’ecosistema de cobots més ampli del món, una xarxa global integrada per més de 1.200 empreses que multiplica la diversitat i la innovació”, explica Pelegrí, i per a la pròxima dècada projecta una plataforma d’integració de tecnologies compartida per més de 500 companyies d’IA, visió artificial, ciberseguretat, traçabilitat, sistemes d’agafament, etc. L’aterratge a DFactory “representa un suport físic que s’alinea amb el nostre model de col·laboració i treball en xarxa per tal de generar un ecosistema dinàmic en el qual compartir coneixements, experiències i projectes amb el sector”. “Aquest camí no es pot recórrer de manera aïllada. La transformació de la indústria 4.0 exigeix l’enfocament conjunt que projecta el Districte 4.0. Que l’automatització sigui assequible per a qualsevol empresa, independentment de la seva mida o els seus recursos, pot ser un motor de startups”.

Torres de control per a les coreografies logístiques

Si el sector logístic és el més transversal, un ecosistema en si mateix, llavors una plataforma per gestionar tota la informació que genera beneficia literalment qualsevol indústria 4.0. És per això que el CZFB impulsa la primera incubadora de logística 4.0 a Europa, i per això ControlT, una de les empreses accelerades, anomena Torre de Control a la seva plataforma integral de software. Registra, processa i correlaciona dades en tota l’operació de transportistes, operadors logístics, detallistes o carregadors industrials per saber què succeeix i per què succeeix —per exemple, una alerta sobre una temperatura fora d’interval en un camió frigorífic—. Conèixer els patrons darrere d’aquestes dades permet de predir que una incidència pot esdevenir-se per un dèficit de planificació o manteniment. “Aquest nivell de coneixement d’una empresa i la seva activitat possibilita un salt qualitatiu en estalvi, automatització, productivitat, seguretat i capacitat de servei”, observa Jhonnatan Galeano, consultor executiu de comptes per a Espanya. Com a aval d’una companyia amb a penes sis anys de vida, la seva voluminosa cartera de clients a Llatinoamèrica i Europa. “Districte 4.0 representa una oportunitat sense precedents d’impulsar la competitivitat de la indústria logística a Espanya gràcies a la concentració d’incubadores, empreses emergents i empreses líders en entorns com ara el polígon i DFactory”, afegeix Galeano. “Aquest ecosistema beneficiarà totes les empreses del sector mitjançant la creació de sinergies i la millora de processos i capacitats en uns entorns de ràpid creixement. Per mitjà d’associacions estratègiques, tant amb el sector públic com amb altres empreses innovadores, podem fer que les solucions tecnològiques siguin accessibles, adaptables en la seva escala, segures i beneficioses per a totes les parts involucrades. Avancem plegats cap a un futur logístic més intel·ligent i eficient”.

El taller de tota la vida digitalitzat, modular i escalable

Wecaria reprodueix un patró en la creació d’empreses emergents: la sintonia personal i professional de joves àmpliament preparats. La van fundar Xavi Espinal (enginyer de projectes, processos i electrònic amb tres generacions familiars dedicades a tallers i concessionaris automobilístics) i Marc Busom (enginyer de dades, emprenedor tecnològic i autor del llibre Tecnologías para liderar el futuro). Amics de tota la vida, van acomplir el somni de crear conjuntament una startup que transforma la postvenda automotriu en un ecosistema digital. La seva plataforma integra una aplicació per als conductors i un CRM (gestor de relacions amb el client en format programari com a servei) que permet a usuaris i tallers digitalitzar la gestió operativa del manteniment de vehicles i integrar totes les aplicacions tecnològiques vinculades amb aquesta tasca. En tractar-se d’una plataforma modular i escalable, s’adapta a les necessitats tant de pimes com de grans flotes privades i públiques, tallers i serveis de manteniment en empreses logístiques i industrials, és a dir, en els sectors predominants de Districte 4.0. “L’accés a un entorn amb infraestructures avançades, l’intercanvi de coneixements i la connexió amb altres empreses ens permetrà d’accelerar el nostre desenvolupament i contribuir al creixement del sector automotor”, explica Espinal. Per a Busom, la indústria 4.0 depèn del fet que les empreses siguin “capaces de col·laborar entre elles i treballar juntament amb institucions públiques per a un desplegament tecnològic eficient i equitatiu”. “A Wecaria hem après que la clau de l’èxit no hi és només a l’R+D, sinó a la creació d’un ecosistema col·laboratiu que permeti de beneficiar-se a totes les parts, des de tallers i asseguradores fins a les administracions”.

L´accés a un entorn amb infraestructures avançades, l´intercanvi de coneixements i la connexió amb altres empreses ens permetrà accelerar el nostre desenvolupament i contribuir al creixement del sector automotriu
Xavi Espinal, cofundador de Wecaria

El llenguatge comú dels sistemes diferents

Inevitable: la velocitat i la diversitat creixents de les tecnologies 4.0 amb freqüència es tradueixen en una implantació desordenada o en la desconnexió de sistemes que no s’entenen entre ells. Aquest factor és especialment limitant en activitats com ara la logística o la cadena de subministrament, que viuen d’harmonitzar processos i baules. Davant d’aquesta necessitat sorgeix Kovix, una especialista a integrar sistemes per a un sector en el qual, sense una coordinació ben greixada, no es necessita la gestió. Va néixer a Argentina com a projecció del seu fundador, Matías Kohan, expert en transformació digital profunda, es va expandir als Estats Units i després a Espanya des de Logistics 4.0 Incubator, amb grans clients com ara aerolínies, líders detallistes o cibermercats. Integra sistemes d’automatització tipus RPA i de gestió de magatzems i transport amb una capa d’intel·ligència artificial que potencia el conjunt. I, a més, posa el factor humà a l’altura del tecnològic: els seus professionals conviuen amb el client per conèixer de primera mà la seva quotidianitat operativa i així personalitzar la plataforma. És el coneixement que Kovix pot aportar a un Districte 4.0. “A mesura que Districte 4.0 creixi, serà crucial mantenir sistemes integrats que garanteixin la fluïdesa de la informació i l’escalabilitat de les operacions”, explica Kohan. I no només per a multinacionals ja implantades al polígon o a DFactory: “També serà un catalitzador perquè les pimes accedeixen a eines avançades abans reservades només a les grans”. “Aquest entorn té el potencial de convertir-se en un hub de referència global en el qual grans companyies, startups i institucions col·laborin per accelerar l’adopció de tecnologies disruptives com ara la intel·ligència artificial, l’internet de les coses i l’automatització”.

Kovix és una especialista a integrar sistemes per a un sector on, sense una coordinació greixada, no cal la gestió.
Kovix és una especialista a integrar sistemes per a un sector on, sense una coordinació greixada, no cal la gestió.Kovix

Realitat virtual i realitat augmentada per a la realitat industrial

En manteniment preventiu. En tasques de muntatge, inspeccions i auditories. Per a l’assistència remota i la formació. Les solucions industrials d’Innovae basades en realitat virtual i realitat augmentada no tenen límits sectorials, com demostra la seva galeria de clients. El denominador comú és que tots milloren els processos de gestió i producció, les operacions, l’ensinistrament tècnic especialitzat i la seguretat laboral quan aquest aprenentatge virtual redueix el marge d’errors humans. El mateix s’aplica tant a centres d’ensenyament i universitats com a grans fabricants de vehicles —alguns establerts a la Zona Franca—, gegants energètics, companyies d’enginyeria, fabricants d’equips industrials, empreses de serveis o grans infraestructures, com ara ports. “Amb més de 400 projectes portats a terme hem aconseguit combinar tecnologia avançada i creativitat per oferir experiències interactives que no només capten l’atenció, sinó que milloren la productivitat i la capacitació”, explica Xavier Riba, director gerent a Catalunya. El teixit industrial del CZFB i DFactory potencien aquesta avantguarda tecnològica i, a més, l’accés a xarxes de contactes i aliances estratègiques amb empreses. “La innovació es converteix en una eina compartida. És un ecosistema que ens permet de continuar desenvolupant i millorant les nostres solucions”. Amb Districte 4.0, Innovae espera incrementar els recursos i el talent especialitzat, “la qual cosa, sense dubte, beneficiarà totes les empreses instal·lades en fomentar sinergies i l’accés a noves eines tecnològiques”. En opinió del directiu, les aliances publicoprivades aprofiten els punts forts d’ambdós mons “i mobilitzen recursos que, d’una altra manera, no estarien disponibles per al desenvolupament tecnològic. Faciliten el camí cap a una indústria més avançada i digitalitzada”.

Archivado En