_
_
_
_
CURSOS DE VERANO

El investigador francés Jean-Marie Lehn, premio Nobel de Química 1987, inaugurará el curso académico en la Rovira i Virgili

Jean-Marie Lehn, que al setembre es trasllada a Catalunya amb motiu de la celebració d'un congrés internacional, ha acceptat de pronunciar la lliçó inaugural de curs a la URV i d'impartir-hi un seminari sobre química supramolecular.

El científic va néixer a Rosheim, França, el 1939. Al 1970 va accedir a una plaça de Professor de Química a la Universitat Louis Pasteur, d'Estrasburg, i des de 1979 és Professor al Collège de France a Paris. Al 1968 les seves investigacions van conduir a l'obtenció de molècules- caixa, que contenen una cavitat en la qual es poden allotjar altres molècules de la grandària i de la forma apropiades, de manera que s'ajusten com una clau a un pany.

Amb això va iniciar el seu treball sobre la base química del reconeixement molecular (és a dir, la manera en la qual una molècula de la substància receptora reconeix i, selectivament, lliga un substrat), principi que també té un paper fonamental en processos biològics. Per aquests estudis Lehn va rebre el premi Nobel de Química de 1987, junt amb Donald J. Cram i Charles J. Pedersen.

Amb els anys el seu treball ha desembocat en la definició d'un nou camp de la química, que ell ha proposat anomenar química supramolecular, i que ja és plenament acceptat per la comunitat científica. La química supramolecular tracta de les entitats complexes formades per l'associació de dos o més substàncies químiques lligades per forces intermoleculars, mentre que la química molecular estudia les característiques de les substàncies constituïdes pels àtoms lligats pels enllaços covalents.

La investigació de Lehn s'expandeix des del reconeixement molecular cap a la catàlisi supramolecular i els processos de transport. També s'estén al disseny de dispositius moleculars, de l'electrònica molecular i de la fotònica. Més recentment la seva línia principal de recerca es refereix al disseny de sistemes programats que desenvolupen una auto-organització per associació espontània de components dins d'arquitectures supramoleculars funcionals ben definides. Autor de més de 700 publicacions científiques, Lehn és membre de nombroses acadèmies i institucions i ha rebut múltiples distincions internacionals.

El curs passat, l'encarregat de pronunciar la lliçó inaugural a la URV va ser l'historiador Miquel Batllori, que ha estat recentment investit com a doctor honoris causa simultànimanet per onze universitats de l'àrea de parla catalana.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_