Dues xocolateries de Barcelona on descobrir l’autèntic sabor del cacau

Kina elabora rajoles amb grans procedents de diferents orígens i Caua els converteix en begudes sorprenents

Grans de cacau a la botiga de xocolates Kina, al barri de Gràcia.Albert Garcia

La xocolata és com el vi. N’hi pot haver de sabors molt diferents en funció del tipus de cacau i el seu origen, de la plantació d’on ve i de com es manipula. Però la indústria ens ha acostumat a xocolates estandaritzades, elaborades amb una pasta de cacau de baixa qualitat, que s’aromatitza amb vainilla i en general porta molt sucre. Aquest desolador panorama, omnipresent a les lleixes dels supermerctas, va canviant de mica en mica amb xocolaters que tenen ganes de fer xocolata de bona qualitat, comprant cacau a petites plantacions i elaborant aquesta delícia de principi a fi, seguint l’anomenat mètode bean to bar (de la fava a la rajola). A Barcelona, fa poc més d’un any que van obrir dues xocolateries ben diferents: Kina i Caua. Anar-hi suposa endinsar-se en l’immens i desconegut món del cacau.

Kina, la millor xocolata de Gràcia

Els veïns del barri de Gràcia tenen la sort de comptar amb Kina, un pioner i ambiciós projecte que és molt més que una xocolateria. Oscar García, un emprenedor que va viure cinc anys al Perú i va treballar al museu de la xocolata de Lima, ha portat tots els seus coneixements del cacau a aquest petit local, on també elabora de forma artesanal la xocolata, seguint el mètode bean to bar.

Compra cacau de màxima qualitat a petits productors, que arriben en lots amb els grans ja fermentetas al seu obrador. Ell els selecciona a mà, els torra, els tritura i espellofa i després els mol per acabar temperant la pasta resultant, que s’empaquetarà en forma de rajola. Així s’elabora la xocolata Kina. L’Òscar va començar amb cacaus peruans de diferents tipus i plantacions, que són els que més coneix, però ha anat ampliant la gamma.

Algunes rajoles de xocolata de Kina.Albert Garcia

Podeu trobar rajoles fetes amb cacau amb diferents percentatges procedent de Perú, com el Chuncho, el Pirua o el San Martín; de Veneçuela, de l’Equador o de la República Dominicana. També tenen tauletes amb cafè, amb sal, amb canyella o sense sucre. Altres productes que elaboren de forma artesanal són la crema de cacau, les infusions de cacau, les rajoles de cobertura, els bombons o els gelats.

Kina vol ser molt més que una botiga i s’ha convertit en un lloc per explorar el món del cacau. El seu propietari ofereix tallers i degustacions on els participants surten sorpresos de tot el que desconeixien d’aquest producte que tant han menjat. El més curiós és comprovar tots els matisos que pot tenir la xocolata, que aquí només s’elabora amb cacau, mantega de cacau i sucre. Res de lecitines ni vainilla, quan la matèria prima és bona no cal emmascarar res. Kina és un lloc ideal per descobrir el veritable gust del cacau, que té molts matisos.

Kina

Carrer Santa Eugènia, 29, Barcelona

931 02 29 11

Preu rajola: 3,50 - 6,50 euros

Preu tallers: 20 - 30 euros

A Caua, la xocolata es beu

Caua segueix la mateixa filosofia d’oferir xocolata de màxima qualitat i de diferents origens, però aquí es presenta en format líquid, una xocolata que es beu, calenta o freda a gust del consumidor, i que es corona amb cremes de diferents sabors o es combina amb cafè d’especialitat, del qual també se’n poden prendre diferents tipus, amb la garantia d’una de les marques de cafè d’especialitat més conegudes de Barcelona, Nomad.

Per al cacau, confien en el mestratge d’Iván Pascual, que des del seu obrador de Lleida elabora la xocolata de forma artesanal amb grans de cacau procedents de l’Equador, les Filipines, el Perú, Madagascar o Tanzània. El percentatge de cacau varia des del 32% fins al 100% i es combina amb diverses begudes com aigua, llet de vaca o begudes vegetals per adaptar-se a les preferències dels clients.

Una xocolata de Caua.

Així mateix, els consumidors poden escollir l’origen del cacau i elaborar la beguda al seu gust. Es pot prendre només la xocolata o es pot combinar amb alguna crema al damunt, com una mousse d’avellana o una escuma de gerds. A més, també elaboren diferents batuts, com el Sacher o el de crema catalana. Com a complement a la beguda, hi ha marshmallows, boles d’avellanes i ametlles amb xocolata, galetes o brownies. També us podeu endur unes làmines de xocolata o el cacau en pols per fer-se la beguda a casa.

La fórmula, que és molt nova a Barcelona, on les xocolateries acostumen a oferir la tradicional xocolata a la tassa, espessa, i amb melindros o xurros (que també està molt bona!) sembla que ha funcionat. Caua, que va obrir el primer local fa un any al carrer Consell de Cent, acaba d’estrenar una segona botiga al carrer Muntaner. Diuen que quan es prova bona xocolata ja no hi ha marxa enrere. Vigileu!

Caua

Carrer Consell de Cent, 279, Barcelona
Carrer Muntaner, 217, Barcelona
Obert cada dia
Preu xocolata líquida: 5,5 euros 

 



Sobre la firma

Más información

Arxivat A