L’hora blava d’Alba Muñoz
A ‘Polilla’, com a la vida, com als despatxos dels publicistes desfassats de ‘Mad Men’, l’ambició i el desig es retroalimenten
La vida només comença quan no saps què passarà. Ho pensava tornant a casa després de presentar Polilla (Alfaguara), d’Alba Muñoz, a la llibreria Finestres. Feia quatre anys que havia sentit a parlar per primer cop del llibre, en una trobada furtiva del primer confinament; aleshores l’Alba era una desconeguda interessant i la novel·la, un esbós improbable, i nosaltres tot just engegàvem un...
Regístrate gratis para seguir leyendo
Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
La vida només comença quan no saps què passarà. Ho pensava tornant a casa després de presentar Polilla (Alfaguara), d’Alba Muñoz, a la llibreria Finestres. Feia quatre anys que havia sentit a parlar per primer cop del llibre, en una trobada furtiva del primer confinament; aleshores l’Alba era una desconeguda interessant i la novel·la, un esbós improbable, i nosaltres tot just engegàvem un diàleg frenètic i permanent que s’allargaria al llarg dels anys. Ara, després d’una lluita agònica, el llibre era un objecte físic que circulava entre mans estranyes. Tornava cap a casa traçant xamfrans, pensant meravellada en aquest fet, i en el fet que ja portem dues setmanes de primavera i no me n’havia adonat, i en totes les coses importants del llibre que havia oblidat mencionar durant la presentació.
Una d’aquestes coses era la breu i precisa descripció del desig —del moment de l’aparició del desig— que hi ha en un dels primers capítols. Ella té vint-i-un anys i està a punt de conèixer l’amant bosnià que la tancarà amb pany i clau a l’habitació. La transició és tan ràpida i esmunyedissa com l’hora blava dels fotògrafs. Sense que pugui registrar exactament quan, com o per què, es produeix la transformació irreversible. La narradora passa de l’espera a la vida, de la inexistència a l’existència. Contra tot sentit comú, abandona la xarxa de seguretat del seu grup d’estudiants de periodisme i se’n va en un taxi amb el bosnià perillós. El noi s’acomoda al seient del copilot i “acaricia la porta com el llom d’un gran animal”; enrere queden els confins segurs del viatge organitzat que l’ha dut a recórrer els Balcans amb una llibreta a la mà. La vida comença quan no sap què passarà.
Aquesta última frase l’he trobat repetida fins la sacietat a La obra de una vida (Ediciones del Subsuelo), un recull d’assajos de l’hongarès Béla Hamvas, que l’atribueix a Tolstoi. Romeu quan coneix Julieta, Hamlet quan troba el fantasma del seu pare, abandonen l’estat de contenció per entrar en el que anomena “l’ebrietat del remolí”. De l’ordre i la disciplina passen a la suggestió i l’entusiasme. La resta de la gent sembla que ha deixat d’existir, espectres pàl·lids atrapats en rutines i absurditats penoses. No fa ni una hora que et trobaves entre ells, una més en la multitud desdibuixada, sense saber que existia un bosnià de pell lletosa i punys per mans, i ara et trobes flotant en un taxi en direcció desconeguda. El món s’ha obert com una nou, t’endinses en el perill i et sents més lliure que mai.
A Polilla, com a la vida, com als despatxos dels publicistes desfasats de Mad Men, l’ambició i el desig es retroalimenten. No són línies que avancen en paral·lel, facilitant una narrativa neta, sinó més aviat un garbuix esquitxat d’explosions i revelacions. “Un zig-zag deforme”, com la ratlla que separa les dues meitats dels seus cabells la nit que decideix pujar al taxi; un fogot capaç de contagiar-se i viatjar en el temps. Potser per això, tornant ahir a casa, sentia que era dins el mateix taxi de l’Alba, avançant en direcció desconeguda mentre l’hora blava es desfeia al retrovisor.