‘Àngels menors’, d’Antoine Volodine: Postals postatòmiques memorables

Són quaranta-nou estampes, descripcions d’escenes, il·luminacions de la tenebra, somnis, desvariejos, deliris, retalls de vida espellingada, de supervivència i desesperació

El fum surt d'una gran planta siderúrgica en una fàbrica d'acer no autoritzada a Mongòlia Interior, la Xina.Kevin Frayer (Getty Images)

El llibre comença amb un nom i cognom al capítol i una afirmació fulminant: “No serveix de res amagar la veritat”. Abans d’entrar-hi, has tingut un parell de prevencions: el magnífic pròleg del traductor a l’anglès d’Àngels menors, Jordan Stump, i un breu preàmbul de l’autor francès Antoine Volodine sobre els “textos postexòtics” que vindran, el que ell en diu “narrats”. Són quaranta-nou estampes, descripcions d’escenes, il·luminacions de la tenebra, somnis, desvariejos, deliris, retalls de vida espellingada, de supervivè...

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte

El llibre comença amb un nom i cognom al capítol i una afirmació fulminant: “No serveix de res amagar la veritat”. Abans d’entrar-hi, has tingut un parell de prevencions: el magnífic pròleg del traductor a l’anglès d’Àngels menors, Jordan Stump, i un breu preàmbul de l’autor francès Antoine Volodine sobre els “textos postexòtics” que vindran, el que ell en diu “narrats”. Són quaranta-nou estampes, descripcions d’escenes, il·luminacions de la tenebra, somnis, desvariejos, deliris, retalls de vida espellingada, de supervivència i desesperació.

Volodine es dedica a ensenyar-nos què passa en un món postatòmic —la novel·la es va publicar en francès el 1999, tretze anys després de l’explosió de Txernòbil i deu anys després de la caiguda del Mur de Berlín i del final del món de blocs capitalista i comunista. Com a bona literatura visionària i predestinada a clàssic, avui rebem Àngels menors com un anunci de la postapocalipsi, del que queda després del pet del canvi climàtic i de l’autodestrucció humana. Què queda? Per damunt de tot, de tota la foscúria i putrefacció, la necessitat d’explicar històries —que són aquests narrats— i d’escoltar-les, com una manera d’avivar les engrunes de memòria conservades. Els textos s’expliquen, s’escriuen des d’un jo itinerant: multitud de veus canviants i trapelles assumeixen el jo narrador, fins que entenem qui posa en circulació tots aquests jos: un individu que està esperant —molts ullets a Godot— que la colla d’àvies pluricentenàries que l’han creat l’afuselli. Sí, podeu tornar a llegir la frase amb tranquil·litat, Àngels menors és ple d’aquestes explosions. Per tant, aquest individu s’erigeix en una espècie de Xahrazad postapocalíptica, però una Xahrazad amb molta sorna. A diferència d’ella, no espera seguir amb vida —aquí no hi cap l’esperança— i admet la traïció a les velles resistents atrinxerades en una residència, que són les que el van engendrar per posar fi a la “barbàrie” del capitalisme. Però el volen castigar amb més barbàrie, si no fos que necessiten les seves tires d’històries, com les tires de pell que li pengen.

Tots els jos s’aixequen a narrar com els personatges que s’alcen de la tomba a l’Antologia de Spoon River, d’Edgar Lee Masters. A Àngels menors són morts en vida, jos trontollants, volàtils, personalitats fonedisses. Volodine rebenta no només els límits del narrador sinó també de temps, de lloc, de realitat, de personalitat i de la història mateixa. Molts capítols acaben amb finals desconcertants i suspesos, després d’haver mastegat textualment la boira, l’anar a les palpentes, la violència com a llenguatge corrent, la solitud horrorosa, el terror, l’absurd i l’angúnia (el soroll repulsiu que provoca l’impacte d’escorpins sobre un crani calb). Per moments, fa venir a la memòria la plasticitat i l’impacte en els sentits que deixa un clàssic català amagat com són els Mites de Jordi Sarsanedas, també entre el lirisme i l’irreal. Volodine escampa imatges dobles, per dir la brutalitat i per fer-la sentir. Sembra un clima irrespirable, amb fulgors vitalistes, que planteja molts assumptes sobre la humanitat i el seu “últim estadi de la dispersió i la inexistència”: de quina realitat podem estar segurs? De fet, de qui i de què podem estar segurs? Si tot és immediat i immediatament esborrat, què podem compartir? Tot acaba formant un feix de postals memorables, d’una intensitat catàrtica i moltes lectures metafísiques i existencials. Si buscàveu un autor de culte per seguir i rellegir, aquí el teniu.

Àngels menors 

Antoine Volodine 
La Segona Perifèria
216 pàgines. 18,90 euros

Más información

Arxivat A