Una mona de Pasqua per a cada fillol

Els pastissers s’esmeren aquests dies per oferir figures de xocolata ben originals mentre que alguns mantenen la mona tradicional amb un ou dur

Un ou de Pasqua amb un ou ferrat al capdamunt de l'Obrador Sant Tomàs.

És temps de mones i de xocolata. Sobretot xocolata. Des que l’ou dur de les mones tradicionals es va convertir en un ou de xocolata, la passió pel producte del cacau no ha parat de créixer. Tant, que la mona ja s’identifica més amb una figura de xocolata que no pas amb un brioix, típic dels forns, o un pastís de sara, nata o trufa guarnit de plomalls i pollets, com es feia i encara es fa en algunes pastisseries. En els sarreres temps sí que s’observa un canvi. Les pastisseries artesanes estan prioritzant la mona d’autor, en lloc de personatges mediàtics. Aquí teniu una selecció de mones per a tot tipus de fillols.

Per als fillols científics

La mona biòloga, una iniciativa de la UB i el Gremi de Pastisseria de Barcelona.

La Mia és una biòloga de xocolata, la mona més inquieta, armada amb un caçapapallones i acompanyada d’una rèplica d’una cadena d’ADN. Ideal per a la canalla a qui li agrada la ciència o amb ganes d’explorar, i també per als que voleu oferir imaginaris diferents als vostres fillols. Aquesta proposta és una col·laboració de la Universitat de Barcelona amb la col·laboració del Gremi de Pastsissers de Barcelona, que tenen aquests dues una cinquantena de pastisseries. Va acompanyada d’un codi QR de xocolata que enllaça amb una pàgina web plena de propostes lúdiques realcionades amb la biologia.

Per als reivindicatius

A Olot hi ha Cacau, una pastisseria que sempre sorprèn perquè, a més d’una bona feina, utilitza la xocolata com un canal reivindicatiu, ja sigui amb rajoles que destaquen el paper de les dones o amb les mones de xocolata d’enguany, dedicades als pagesos. Una vitrina de tractors i fogueres amb l’eslogan que fa uns dies lluïen els pagesos manifestant-se al centre de Barcelona: “La nostra fi, la vostra fam”. A més, aquest any també han fet una gran peça de xocolata per la XVI trencada de mona, una tradició local per als que no tenen padrins. La seva aposta segueix reivindicant la comarca, en aquest cas amb un camió de porcs de 200 quilos, que pretén ser un mirall del que passa, comporta i genera la gran indústria a la comarca.

Per als exploradors de sabors

Ou de Pasqua de te matcha, elaborat per Lluc Crusellas per a Tea Shop.

Per als paladars més exploradors, Lluc Crusellas ha elaborat un ou de xocolata i te matcha en col·laboració amb Tea Shop. És més verd que un prat i el seu sabor ben diferent, ja que el te li dona un gust molt peculiar. A més, el nomenat millor xocolater del món 2023 també ha fet una col·lecció de figures, entre les quals destaque els animals de colors, que es poden trobar a la seva nova botiga Eukarya, que també ven on line. Si teniu ganes de provar els seus pastissos, fins al 28 d’abril té una pastisseria efímera a l’hotel Mandarin Oriental de Barcelona, al restaurant Blanc, on podeu esmorzar o berenar els seus pastissets individuals.

Per als gurmet

Ou de xocolata de Casa Cacao.

Casa Cacao es distingeix per elaborar la seva pròpia xocolata de principi a fi. Si la majoria de xocolaters i pastissers compren pasta de cacau a companyies que elaboren la xocolata, a l’obrador de Jordi Roca arriben els grans de cacau de màxima qualitat de diferents origens i ells mateixos s’encarreguen de convertir-los en rajoles de xocolata o en una pasta o licor de cacau per fer bombons i altres productes, així com ara que és temps elaborar les mones. Ara, a la xocolata li donen forma d’ou. En aquest cas, l’han embellit amb la silueta d’un conill de Pasqua i el seu interior té altres sorpreses de xocolata. Si ja heu descobert que en aquest temps la colomba és el nou panettone, aquí també en troabreu.

Per als nostàlgics

La figura del Floquet de neu que elabora el xocolater Enric Rovira.ENRIC ROVIRA

Qui no recorda el Floquet de neu? El goril·la albí que es va convertir en l’emblema del Zoo de Barcelona. El xocolater Enric Rovira, un mestre a l’hora de donar forma a la xocolata, té a la venda aquesta mona per Pasqua. Deu ser la mona més mona de totes. La trobareu a la seva botiga en línia, on també podeu comprar xocolata amb moltes altres formes, com les famoses rajoles de panot. El seu obrador està a Castellbell i el Vilar, a les naus de Can Forrellat. Fill de la pastisseria Rovira de Les Corts, l’Enric aviat es va adonar que se centraria en la xocolata i la creativitat. I amb aquesta línia segueix.

Per als que valoren el compromís social

El cargol de xocolata de l'obrador Sant Tomàs de Calldetenes.

L’Obrador Sant Tomàs de Calldetenes (Osona) elabora productes gurmet des d’un projecte 100% social. Si voleu posar el vostre granet de sorra a fer d’aquest món un lloc millor, aposteu per les seves mones. En tenen de diferents estils com aquest cargol de xocolata o un original ou de Pasqua, amb un ou ferrat per barret. A més, podeu escollir la xocolata negra o amb llet. Però encara tenen més punts a favor. La seva versió del personatge Groot va ser escollida com la millor mona de xocolata en el recent concurs ‘La millor mona de Pasqua’.

Per als tradicionals

DVD 1204 13/03/24 Barcelona. Elaboración de monas y colombas en el obrador de Panes Creativos del panadero Daniel Jordà. En la imagen, una mona tradicional con huevo duro. [ALBERT GARCIA] EL PAISAlbert Garcia (Albert Garcia)

Seguint amb ‘La millor mona de Pasqua’, no us podeu perdre la d’en Daniel Jordà, de Panes Creativos, defensor de les elaboracions tradicionals que es va alçar amb el premi a la millor mona tradicional, que a Barcelona anomenen cristina. La seva és un brioix molt esponjòs que va aromatitzat amb una mica d’anís. La tradició la serveix amb ou dur, però si sou més llaminers també us el posaran de xocolata. Una de les seves altres passions és el panettone, que fa tot l’any, i aquests dies al seu forn també hi trobareu la colomba, la versió de Pasqua del panettone, amb forma de colom i la mateixa massa.

Per als clàssics i a la vegada xocolaters

Mona tradicional de la pastisseria Carrió.

A la pastisseria Carrió també hi trobareu la cristina. Aquí és un brioix farcit de cremòs de xocolata, decorada amb ous i plomalls. L’Oriol i l’Anna Carrió han mantingut i actualitzat una pastisseria familiar, sent la tercera generació que pren el relleu. Tradició local i pastisseria francesa es combinen per oferir dolços de gran qualitat que també es miren les noves tendències com la colomba de Pasqua, que també la trobareu aquests dies.

Per als que volen pastís

Les pastsisseries tradicionals també han convertit des de fa molts anys la mona en un pastís. Pot ser de crema, de nata, de trufa o fins i tot hi ha qui fa una sara, aquest pastís tan barceloní de mantega i ametlles. Això sí, quan se li posa l’etiqueta ha d’anar ben guarnida, amb plomalls de colors, els típics pollets grocs i n’hi ha que també porten alguns ous de xocolata o figuretes. A Casa Vives, a la cantonada de Rambla Catalunya amb el carrer Aragó en trobareu unes quantes.

Per als cinèfils

Mona Òscar de xocolata de la pastisseria Fresquet, a les Terres de l'Ebre.

A la pastisseria Fresquet, amb locals a Deltebre, Amposta i Riumar i una botiga en línia, podreu atorgar l’Oscar al millor fillol. Si és cinèfil, segur que li agradarà. També hi trobareu personatges de la gran pantalla com súperherois o de la televisió catalana com el Mic. És un obrador amb història a les Terres de l’Ebre, en marxa dels del 1953.

Per als més adolescents

La mona de Zaguirre Pastissers.

Per a aquells fillols que l’adolescència els ha arribat amb força i ja no estan per ninots ni tradicions, res millor que l’hamburguesa amb patates i cola de Zaguirre pastissers de Terrassa. Si els vostres fillols són més fans d’un plat de pasta amb formatge ratllat no patiu, que també tenen aquesta versió en xocolata. Res com la inventiva per arribar al cor dels fillols en dies especials. En aquesta pastisseria tambe trobareu elaboracions diferents com unes Converse vermelles, una Margot Robbie per als que segueixen obsessionats amb la pel·lícula de Barbie o la mona biòloga de la UB per als que volen despertar esperits més científics.




Sobre la firma

Más información

Arxivat A