Els 4 punts clau del BCNegra

El festival literari se celebra entre el 5 i l’11 de febrer i concedeix el premi Pepe Carvalho a l’escriptor noruec Jo Nesbø

L'escriptor Jo Nesbø.Stian Broch

Al carrer Abaixadors número 10, hi ha una sala de teatre i era lògic pensar que aquest era el lloc on havien citat a la premsa per a la presentació de la 19a edició del festival BCNegra, que se celebra entre el 5 i l’11 de febrer. Però passava l’hora i la porta continuava tancada. Resulta que no era exactament allà, la cita, sinó en la minúscula botiga de queviures que hi ha just al costat. Una porta al fons dona pas a una sala de miralls que va a parar a Monk, una ...

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte

Al carrer Abaixadors número 10, hi ha una sala de teatre i era lògic pensar que aquest era el lloc on havien citat a la premsa per a la presentació de la 19a edició del festival BCNegra, que se celebra entre el 5 i l’11 de febrer. Però passava l’hora i la porta continuava tancada. Resulta que no era exactament allà, la cita, sinó en la minúscula botiga de queviures que hi ha just al costat. Una porta al fons dona pas a una sala de miralls que va a parar a Monk, una cocteleria que pretén oferir a clients d’ara la sensació de clandestinitat dels locals de fa dècades. No és el lloc més còmode per a una roda de premsa, però el lema de l’any del festival, “Espies com nosaltres”, explica per què la nocturnitat d’aquest local era una bona ambientació per a posar-lo en marxa i, de pas, anunciar el premi Pepe Carvalho.

Jo Nesbø, Premi Pepe Carvalho

Tot just arribar, l’anunci: el XIX Premi Pepe Carvalho s’ha atorgat a l’escriptor noruec Jo Nesbø, autor de thrillers policials, molts d’ells best sellers. “En un llibre de Nesbø sempre tenim una acurada documentació que ens remet més a un esperit curiós que a un funcionari de l’escriptura (...) una mirada a la seva societat que no escatima la crítica a les ferides encara obertes d’un passat que no tothom vol acceptar”, afirma el jurat, integrat per Carlos Zanón, Olga Merino, Lilian Neuman, Xita Rubert i Daniel Vázquez Sallés.

El jurat també ha apuntat que el premi busca celebrar la literatura nòrdica, que després del premi Nobel sembla estar d’enhorabona. La cerimònia de lliurament del premi tindrà lloc el 8 de febrer al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona i divendres 9 de febrer hi haurà una conversa entre el guardonat i Xavier Bundó al Mooby Bosque. Després es projectarà la pel·lícula The Snowman (2017) basada en el seu llibre. Juntament amb el Mooby Bosque, La Paloma i la Biblioteca Jaume Fuster seran les principals seus del festival.

Espies com nosaltres

“Estem cedint en aspectes que fa uns anys no hauríem ni imaginat”, ha assegurat Carlos Zanón durant la presentació. S’espien secrets d’Estat, però també gustos, compres i preocupacions de la gent a internet, per la qual cosa la figura de l’espia, habitual en la novel·la negra, torna amb aires renovats. Un total de 153 escriptors de tot el món passaran per Barcelona per parlar sobre la pèrdua d’intimitat des de diferents vessants. Entre els més destacats es troba Chris Offutt, autor de contes, novel·les, memòries i no ficció estatunidenca; Elaine Vilar, una de les veus joves més importants de Cuba, o l’italià Sandrone*Dazieri, també guionista. Altres noms estrangers: Alajn Parks, Kike Ferrari o Joe Thomas. Entre els escriptors en català i castellà, el festival comptarà amb noms com Alicia Giménez Bartlett, Eduardo Mendoza, Marc Pastor, Empar Fernández, Andreu Martín. També hi serà present el periodista Carles Porta, en conversa amb Zanón, i el polític Roger Torrent per comentar el cas Pegasus juntament amb Gemma Saura i Miquel Àngel García Alvira.

Els tres protagonistes

Cada any, el festival tria un llibre, un autor i un personatge protagonistes del festival, i li dediquen activitats. El llibre serà L’espia que tornava del fred (1963) de John Le Carré, considerada una de les millors novel·les d’espionatge, i que s’ambienta en la Guerra Freda. Al voltant del llibre hi haurà una taula rodona i una projecció de l’adaptació cinematogràfica de Martin Ritt en la Filmoteca de Catalunya, en una sessió presentada per Tuli Márquez. L’autor protagonista és l’escriptor i periodista japonès Seicho Matsumoto. Va ser conegut sobretot a partir del seu segon llibre, Història del diari de Kokura (1952). Finalment, el personatge d’enguany és Lònia Guiu, creada per Maria Antònia Oliver i la primera detectiu femenina i feminista de la novel·la negra contemporània en català. Mallorquina instal·lada a Barcelona, és la protagonista de tres novel·les, Estudi en lila (1985), Antípodes (1988) i El sol que fa l’ànec (1994).

Més que literatura

El BCNegra és un festival literari obert a altres disciplines i també inclou una exposició en la seva programació. La mostra El joc negre es podrà visitar a la Biblioteca Jaume Fuster i està comissariada per Joaquim Noguero, amb la col·laboració d’Oriol Comas i Coma que ha cedit la seva col·lecció. Es dedica al joc com a relat i la literatura com a joc. Així mateix, el festival programa música, teatre, tallers i rutes amb l’objectiu que el gènere negre ompli la ciutat.

Más información

Arxivat A