La 080 Barcelona Fashion revifa amb el retorn al Recinte Modernista Sant Pau
Una instal·lació immersiva de moda i una desfilada de roba de segona mà complementen la vintena de firmes que tornen a trepitjar la passarel·la
La número 30 ha estat l’edició de la revifada. Explosió de colors a la passarel·la, molt públic amb ganes de gaudir de la moda i una sensació d’eufòria general han envoltat els quatre dies de la 080 Barcelona Fashion, que ha acabat aquest divendres. La setmana de la moda catalana ha tornat al Recinte Modernista de Sant Pau, després de quatre edicions digitals, amb un programa cosit per 23 marques que han trepitjat la pass...
La número 30 ha estat l’edició de la revifada. Explosió de colors a la passarel·la, molt públic amb ganes de gaudir de la moda i una sensació d’eufòria general han envoltat els quatre dies de la 080 Barcelona Fashion, que ha acabat aquest divendres. La setmana de la moda catalana ha tornat al Recinte Modernista de Sant Pau, després de quatre edicions digitals, amb un programa cosit per 23 marques que han trepitjat la passarel·la, acompanyades de dos esdeveniments singulars. La firma LR3 ha navegat entre el format físic i el digital amb una instal·lació immersiva per presentar la seva col·lecció, que fuig de temporades, talles i qualsevol tipus de cotilla per celebrar la pluralitat de la bellesa, i la primera desfilada de roba de segona mà ha demostrat que la reutilització és clau per aturar la producció massiva, però també una manera de jugar amb la moda sense renunciar a l’estil. Clàssics com Txell Miras, Eñaut, Lebor Gabala, Escorpion, Guillermina Baeza o Custo Barcelona no hi han faltat, i firmes com Amlul, Avellaneda, Dominnico o YolanCris li han donat l’acabat més mediàtic.
La setmana de la moda ha acabat aquest divendres amb una proposta disruptiva. Res de novetats, una desfilada amb un munt de peces que havien acabat en contenidors de reciclatge, amb l’objectiu de transmetre un missatge a favor de la reutilització i la sostenibilitat. Els estilistes Fermin+Gilles s’han encarregat de seleccionar les peces i crear conjunts de cap a peus que no desentonaven gens en una passarel·la. “Totalment a favor” de la proposta es mostrava el dissenyador Louis Rubi, de la marca LR3, a la sortida. “La gent jove compra molta roba de segona mà, i troben grans tresors”, comentava. Un d’ells és el raper Lildami, que després d’obrir la desfilada i participar-hi amb dos looks diferents, assegurava que ell també té algunes peces de segona mà. Carlota Bruna, vestida de dalt a baix amb roba reciclada, tampoc se l’ha volgut perdre. “Són molt importants iniciatives com aquesta perquè la indústria de la moda és molt contaminant”, remarcava la influencer i activista ambiental, que té gairebé 200.000 seguidors a Instagram.
El dissenyador Juan Avellaneda diu que ja no existeixen les temporades. I amb la fi de les temporades les passarel·les prenen noves formes, com s’ha vist aquests quatre dies. Avellaneda ha demostrat la seva capacitat per teixir peces clàssiques i glamuroses: homes i dones vestits amb esmòquing, propostes de llarg i curt de volums vaporosos que fluïen per la passarel·la a ritme de Beyoncé. El dissenyador, que ha confessat sentir-se més còmode en el format digital amb fashion films, va triomfar amb un front row d’experts i coneguts de les xarxes socials. Tot i reconèixer que el moment de desfilar és “vibrant”, li sembla que el millor és una “combinació” de desfilades presencials i projeccions digitals. Per la seva manera de treballar, amb creacions més atemporals, dues desfilades a l’any no tenen sentit. “Si no tens prou recursos com un Dior o Louis Vuitton, el fashion film és un bon recurs”, afegeix.
Precisament, la Generalitat ha encarregat un estudi sobre el futur de la passarel·la, recordava Marta Coca, la directora. Són moltes les empreses del sector que han rebut una enquesta per conèixer les seves necessitats, preferències i resultats, amb la intenció d’elaborar un pla de continuïtat que sigui el més profitós per al teixit català de la moda. La 080 és una iniciativa pública, amb un pressupost de més de 2 milions euros anuals, per visibilitzar i enfortir el sector. Coca, que es mostrava molt satisfeta de com ha funcionat la setmana, no ha volgut aventurar-se a parlar de la següent edició fins a tenir els resultats d’aquest treball. Però ha reconegut que el retorn a la presencialitat ha estat un èxit. Els professionals i els seguidors tenien ganes de reconciliar-se amb la passarel·la.