Un nou Sant Jordi anomenat Batman

La fama truca de sobte a la porta del dibuixant barceloní Diego Olmos gràcies al cavaller obscur

Pels amants catalans dels còmics, allò de la Vicky Cristina Barcelona de Woody Allen és -amb el vostre permís- una bajanada en comparació amb l'anunci de la propera publicació de Barcelona. El caballero del dragón, el número especial de Batman que sortirà a la venda de manera simultània a Espanya i els Estats Units el 29 de maig, el dia de la inauguració del 27è Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Allà ho publicarà, lògicament DC, i aquí, Planeta DeAgostini. L'aventura catalana del superheroi de Gotham City -tal com explica el dibuixant de l'àlbum, el barceloní Diego Olmos...

Suscríbete para seguir leyendo

Lee sin límites

Pels amants catalans dels còmics, allò de la Vicky Cristina Barcelona de Woody Allen és -amb el vostre permís- una bajanada en comparació amb l'anunci de la propera publicació de Barcelona. El caballero del dragón, el número especial de Batman que sortirà a la venda de manera simultània a Espanya i els Estats Units el 29 de maig, el dia de la inauguració del 27è Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Allà ho publicarà, lògicament DC, i aquí, Planeta DeAgostini. L'aventura catalana del superheroi de Gotham City -tal com explica el dibuixant de l'àlbum, el barceloní Diego Olmos- transcorre a la diada de Sant Jordi i una de les escenes més espectaculars té com a escenari unes abarrotades Rambles en plena celebració de la festa del llibre i la rosa (per cert, el mateix Woody Allen fa un cameo en aquestes vinyetes, malgrat que no es fàcil de trobar entre tanta gent). Es tracta, és clar, d'una baralla. Per tant, no és d'estranyar que a la historieta el ratpenat sigui rebut aviat pels Mossos d'Esquadra com un perill públic.

Woody Allen 'fa' un 'cameo' a l'àlbum en les vinyetes ambientades a les Rambles
L'entrega barcelonina del 'ratpenat' vol donar projecció internacional al Saló del Còmic

És el que passa quan no s'està acostumat a tractar amb les estrelles de l'estirp de Superman o del Capità Amèrica. Perquè el dolent, malgrat que ho sembli, no és Batman, sinó Killer Croc, el llangardaix humà al qual l'Espantaocells i el Barreter Boig li han rentat el cervell fins al punt que es creu que és el drac que treia de polleguera al valent Sant Jordi. Però com que el patró de Catalunya ja no està per batre's en combat, serà el cavaller obscur l'encarregat de parar-li els peus al rèptil psicòpata.

Olmos reconeix que la Barcelona que surt al còmic és una mica de postal, perquè els nord-americans només coneixen de la ciutat les obres de Gaudí i alguns edificis destacats del Modernisme. Per això, entre els escenaris de Barcelona. El caballero del dragón, el guió del qual signa el gran Mark Waid, figuren l'Hospital de Sant Pau, la Casa Batlló -molt apropiada per Bruce Wayne- i la sagrada Família, de nou escenari d'una baralla que provoca desperfectes en el temple expiatori (és d'esperar que l'autor no sigui visionari...).

Ahir era força difícil trobar un moment lliure per parlar amb Olmos, perquè la seva agenda anava plena d'entrevistes. No hi dubte que aquesta entrega de Batman li ha portat de sobte una fama inesperada. El dibuixant -creador d'H2Octopus (Planeta DeAgostini) i que ha treballat a sèries de la DC com Catwoman i Batman.Gotham Knigths - rebia als mitjans de comunicació al seu estudi, ubicat en el barceloní carrer de Concepció Arenal. Contestava totes les preguntes, excepte una, perquè l'editorial nord-americana li ha prohibit que digui on estarà la batcova barcelonina del ratpenat. Però pels que coneixen la capital catalana i les aventures del cavaller obscur no és massa difícil d'endevinar, sense necessitat de recórrer a la lògica detectivesca que tant utilitza Batman, que no té superpoders, malgrat que la seva força i mala llet no semblen humanes.

-No em dirà, oi, on es troba la batcova...

-No, l'editorial ha insistit molt en això, sembla un secret d'Estat.

-Doncs crec que ja ho sé. És molt fàcil d'imaginar-la en uns soterranis del Museu Nacional d'Art de Catalunya, a Montjuïc.

-(Olmos posa cara de sorpresa) Això t'ho ha xerrat algú.

-Li asseguro que no.

-Bé, però que consti que no he estat jo qui t'ho ha dit.

Com es veu, ser lector de Batman és un bon exercici per resoldre misteris. Olmos també va ser molt aficionat a llegir historietes de superherois quan era petit, però després es va passar al còmic d'autor en adonar-se que obres de qualitat com les versions de Batman de Frank Miller -el seu referent- o els Watchmen, d'Alan Moore i Dave Gibbons, eren una excepció en l'univers dels campions que vesteixen malles. Arribar fins a DC no va ser fàcil, però tal i com diu Olmos el que és realment difícil és viure del còmic a Catalunya. Per això, va intentar seguir el camí de Carlos Pacheco i Pasqual Ferry, que han triomfat a la Marvel.

El dibuixant coincidirà al Saló del Còmic amb Jim Lee, autor de la portada de Barcelona. El caballero del dragón, Mike Mignola (el creador de Hellboy) i Jim Starlin, tots ells clàssics vivents dels comic-books. Curiosament, Olmos volia que la portada de l'àlbum la dibuixés Mignola, però DC va optar per Lee, conegut per revolucionar la imatge dels grups de mutants (Patrulla X i derivats) de la Marvel. És a dir, que enguany el Saló aposta pels superherois. La mateixa cita comiquera no és aliena a l'aventura barcelonina del justicier de Gotham, perquè en part l'àlbum també té un rerefons promocional per aconseguir que les editorials nord-americanes hi col·laborin en la trobada.

En realitat, Barcelona. El caballero del dragón ha estat possible gràcies a David Macho, agent de dibuixants i col·laborador del saló, que va negociar la seva publicació amb els directius de DC al Comic-Con de San Diego. És també un intent de posar la cita barcelonina al lloc que es mereix, just darrere de la convenció de San Diego, i davant -sí, davant- de la d'Angulema, on només hi ha espai pel còmic de la tradició franco-belga. Però més enllà d'aquesta temptativa, l'important és que Batman habitarà entre nosaltres...

Archivado En