Lletres

La Rebotiga

Potenciar el pensament, homosexuals a Catalunya, bánquet dels cèsars...

Tot el que vulgui saber del món, vist per Mira

Des dels cinc cosins seus que anaren a la División Azul en un entorn familiar de dretes a la seva declaració d'agnòstic, tot passant per les relectures gairebé sistemàtiques que fa de la Ilíada i de l'Odissea en grec, o com va canviar el seu parer sobre els EUA després d'haver-hi viscut uns anys; o el silenci inicial en presentar-se als primers premis, que contrasta amb la trajectòria actual... Això, i el concepte de l'amistat, o d'on i quan es fuma els vuit cigarrets que consumeix al dia són algunes de les infinites co...

Suscríbete para seguir leyendo

Lee sin límites

Tot el que vulgui saber del món, vist per Mira

Des dels cinc cosins seus que anaren a la División Azul en un entorn familiar de dretes a la seva declaració d'agnòstic, tot passant per les relectures gairebé sistemàtiques que fa de la Ilíada i de l'Odissea en grec, o com va canviar el seu parer sobre els EUA després d'haver-hi viscut uns anys; o el silenci inicial en presentar-se als primers premis, que contrasta amb la trajectòria actual... Això, i el concepte de l'amistat, o d'on i quan es fuma els vuit cigarrets que consumeix al dia són algunes de les infinites coses que l'antropòleg i autor valencià Joan Francesc Mira explica al periodista Pere Antoni Pons, i que es recullen a La vida, el temps, el món . I és que sis dies de conversa amb la multipremiada novel·la. El professor d'història, sens dubte donen per a molt. La vida, el temps, el món. Pere Antoni Pons. PUV. 380 pàgines. 27,50 euros.

Història de les pulsions homosexuals a Catalunya

Els tribunals de la Corona d'Aragó eren molt més estrictes amb la sodomia que amb altres delictes. A més, la majoria dels jutjats, i a diferència d'altres acusats per temes sexuals, eren sovint clergues i ciutadans benestants. És una de les informacions aportades pel periodista Albert Torras en el llibre Gais i lesbianes de la història de Catalunya, que fa un repàs d'aquesta pulsió en terres catalanes. Estirant d'aquest fil, i combinant-ho amb documentació, anècdotes i reculls d'entrevistes, apareixen des dels Borja a Terenci Moix, tot passant per Margarida Xirgu i Àngel Guimerà. Gais i lesbianes de la història de Catalunya. Albert Torras. Llibres de l'Índex. 212 pàgines. 15 euros.

Déus i cèsars es posen a dinar plegats

Quina vàlua tenen emperadors com Juli Cèsar, August i Trajà? D'alguna manera, venent-se ells mateixos per a una mena de concurs davant els déus donen els arguments per construir una sàtira a la figura dels tres personatges. Això és el que ofereix El banquet dels cèsars, obra de qui també va ser emperador i, per cert, un dels més il·lustres que donà Roma, però a qui la voluntat de recuperar les antigues religions el van convertir en un dels enemics del cristianisme. Acarat amb la seva versió grega, arriba ara per primer cop en català, amb traducció d'Àngel Martín, aquest clàssic, amb acurada edició que duu notes, cronologia dels emperador romans a Occident i bibliografia. Un senyor banquet. El banquet dels cèsars. Julià l'Apòstata. Adesiara. 186 pàgines. 12 euros.

El difícil art de fer pensar els nens

Què genera la felicitat? Segons els estudis, el 50% són causes de la mateixa manera de ser de les persones i un 10% les circumstàncies de la vida. I aquí ve la grossa: el 40% restant ve del que diem, pensem i fem. Sobre aquesta darrera xifra l'il·lustrador Miguel Gallardo i la terapeuta Àngels Ponce han decidit crear Amb els ulls tancats, una guia per ensenyar-los a potenciar el pensament optimista. Amb els ulls tancats. Àngels Ponce i Miguel Gallardo. Ara Llibres. 118 pàgines. 16,95 euros.

Archivado En