Patrimoni obert

220 municipis ofereixen en les Jornades Europees del Patrimoni 380 activitats relacionades amb els béns culturals

La Casa Ugalde de Caldes d’Estrac, que obre per primer cop en les jornades.

L’any passat, durant els tres dies de les Jornades Europees de Patrimoni, 35.000 persones van participar en les 360 activitats que van organitzar 200 municipis catalans. I això que va ser un dels caps de setmana que va ploure més de tot l’any 2012. Les previsions pel cap de setmana vinent són una mica millors —encara que s’ha anunciat la possibilitat “alta” i “molt alta” que plogui a gairebé tot Catalunya diumenge—, però els 220 municipis (el 25% del total repartits per totes les comarques, excepte la Vall d’Aran i l’Alt Urgell) que han programat 386 activitats per enguany, confien que els hom...

Suscríbete para seguir leyendo

Lee sin límites

L’any passat, durant els tres dies de les Jornades Europees de Patrimoni, 35.000 persones van participar en les 360 activitats que van organitzar 200 municipis catalans. I això que va ser un dels caps de setmana que va ploure més de tot l’any 2012. Les previsions pel cap de setmana vinent són una mica millors —encara que s’ha anunciat la possibilitat “alta” i “molt alta” que plogui a gairebé tot Catalunya diumenge—, però els 220 municipis (el 25% del total repartits per totes les comarques, excepte la Vall d’Aran i l’Alt Urgell) que han programat 386 activitats per enguany, confien que els homes del temps fallin en els seus pronòstics i així poder superar la xifra de l’any anterior.

La fórmula ja va sent coneguda. Portes obertes d’equipaments culturals, jaciments i immobles amb interès patrimonial de la localitat als quals es pot accedir gratuïtament i en els quals es poden realitzar múltiples activitats, com ara tallers, rutes o visites guiades de tota mena, la majoria destinades a un públic familiar. La llista total d’activitats i llocs per visitar és enorme, però es poden definir una sèrie de trets que ajuden que l’elecció sigui l’encertada.

Segons Joan Pluma, director general de Patrimoni de la Generalitat, per primera vegada participaran 14 edificis reconeguts com a Patrimoni de la Humanitat, entre ells diversos edificis de Gaudí a Barcelona, el conjunt romà de Tarragona o les esglésies romàniques de la Vall de Boí.

A més, serà possible visitar els cementiris de set municipis, entre ells el d’Arenys de Mar, vinculat al centenari de Salvador Espriu.

També es podran visitar vuit edificis no oberts al públic, com ara la Casa Ugalde de Caldes d’Estrac, creada per José Antonio Coderch, o accedir a espais tancats del monestir de Montserrat, com per exemple els que ocupa la seva famosa escolania.

JORNADES EUROPEES DE PATRIMONI

27, 28 i 29 de setembre

Segons va explicar Ferran Mascarell en la presentació de les jornades, a Catalunya hi ha 37.982 monuments i elements patrimonials declarats —dels quals 97 són Patrimoni de la Humanitat—, que conserven 6,2 milions d’objectes. Conjuntament, l’any passat van rebre la visita de 22,5 milions de persones.

És clar que el patrimoni ha deixat de ser una càrrega per als municipis, que ara han vist en els seus edificis històrics un aliat immillorable que els ajuda a superar la crisi econòmica. Per això són cada vegada més els municipis que se sumen a aquesta iniciativa, que des de 1991 organitzen 50 països a tot Europa, tot permetent l’accés a 3.000 monuments del continent.

Per Mascarell, la crisi ha ocasionat el curiós procés de revalorar el patrimoni local. Una riquesa que “cal posar en valor”, però reconeix que “en les últimes dècades la conselleria ha centrat la seva tasca en la preservació i rehabilitació, i ara cal posar l’accent en la difusió del nostre patrimoni i augmentar el seu coneixement”. També va reconèixer que encara hi ha molt recorregut per fer en “polítiques turístiques i patrimonials”.

 

Sobre la firma

Arxivat A