Lletres

Rebotiga de luxe

Monestir de Montserrat, moriscs a València, Stieg Larsson...

1714, guerra de paper



Ja se sap: el 25 de juliol de 1713, les tropes borbòniques iniciaren el setge de Barcelona. Passats 14 mesos i 30.000 bombes caigudes que van destruir gairebé un terç dels edificis de la ciutat, aquesta es rendia. Són els resultats d'una guerra coneguda. Però ho és molt menys que també la premsa va viure el seu particular conflicte i que no va ser aliena als resultats de l'altra. Aquest llibre ho demostra a partir de la reproducció en facsímil i la seva traslació moderna dels 42 números que van publicar els defensors de La Gaceta de Barcelona....

Suscríbete para seguir leyendo

Lee sin límites

1714, guerra de paper

Ja se sap: el 25 de juliol de 1713, les tropes borbòniques iniciaren el setge de Barcelona. Passats 14 mesos i 30.000 bombes caigudes que van destruir gairebé un terç dels edificis de la ciutat, aquesta es rendia. Són els resultats d'una guerra coneguda. Però ho és molt menys que també la premsa va viure el seu particular conflicte i que no va ser aliena als resultats de l'altra. Aquest llibre ho demostra a partir de la reproducció en facsímil i la seva traslació moderna dels 42 números que van publicar els defensors de La Gaceta de Barcelona. Des de Girona, la premsa de Felip V imprimí Relación diaria del sitio de Barcelona, capital del Principado de Cataluña .

El setge de Barcelona 1713-1714. Edició de Mireia Campabadal. Tres i Quatre. 620 pàgines. 50 euros .

Montserrat, inèdita

Poca gent ho sap, però el monestir de Montserrat és, segurament, el principal conjunt historicoartístic de Catalunya. Al llarg del temps ha anat acumulant joies de tota mena: arquitectòniques, escultòriques, de pintura, orfebreria... que difícilment poden separar-se. Una manera de veure-ho és a través dels ulls dels fotògraf Lluís Casals, que mostra espais poc vistos com el claustre, la biblioteca, el menjador dels monjos, els jardins interiors... Cal destacar l'única sessió fotogràfica de la Mare de Déu fora del cambril.

Montserrat. Art i Història. Josep de C. Lapalana. Angle Editorial. 326 pàgines. 49,80 euros.

Tot Stieg Larsson

Apunta com un dels regals d'aquest Nadal... si és que queda algú que no se'ls hagi llegit encara. Es tracta d'un dels fenòmens editorials més grans de tots els temps, ara reunits en un sol pack . És Millenium , la trilogia formada per Els homes que no estimaven les dones , La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina i La reina al palau dels corrents d'aire . Interessen, és clar, les trames puntuals de cadascuna de les entregues però potser comprades i llegides així, d'un sol cop, permetran copsar millor la personalitat de Mikael Blomkvist i, sobretot, de Lisbeth Salander, segurament una de les troballes femenines més atractives en la història recent de la literatura.

Millenium. Stieg Larsson. Columna. 2.288 pàgines. 67,50 euros.

El final dels moriscs a València

Gairebé una tercera part dels habitants del Regne de València. Aquesta és la traducció real de la promulgació del decret, el 1609, d'expulsió massiva de la població d'origen musulmà de València, convertida a la força durant la guerra de les Germanies. No hi va haver un efecte tan extens i profund en cap altra zona d'Espanya. És des d'aquesta perspectiva que ho aborda el prestigiós antropòleg, assagista i narrador, que fa acompanyar el seu text amb belles il·lustracions.

Vida i final dels moriscos valencians. Joan Francesc Mira. Bromera. 128 pàgines. 45 e uros .

Archivado En