La moda es cus, per fi, a casa

El procés productiu torna a Catalunya després de l’augment de costos a fora

Creacions de Natalie Capell, en la desfilada de la dissenyadora a la passarel·la 080. consuelo bautista

El mes vinent farà 11 anys que té la seva pròpia botiga al barri barceloní del Born. Amb 14 anys va fer el seu primer vestit. I, des de llavors, més que moda fa vestits, peces que et duren molt de temps, “que són per a tota la vida”.

Natalie Capell és una de les noves cares de la passarel·la 080. Nascuda a Israel de pare català, en acabar la carrera es va traslladar a la capital catalana per començar de nou. Tot sense gaire pressa i meditat, tal com és Capell. “És un taller petit. Som cinc persones. Moltes de les meves clientes vénen perquè busquen alguna cosa diferent”, explica. Fins a...

Suscríbete para seguir leyendo

Lee sin límites

El mes vinent farà 11 anys que té la seva pròpia botiga al barri barceloní del Born. Amb 14 anys va fer el seu primer vestit. I, des de llavors, més que moda fa vestits, peces que et duren molt de temps, “que són per a tota la vida”.

Natalie Capell és una de les noves cares de la passarel·la 080. Nascuda a Israel de pare català, en acabar la carrera es va traslladar a la capital catalana per començar de nou. Tot sense gaire pressa i meditat, tal com és Capell. “És un taller petit. Som cinc persones. Moltes de les meves clientes vénen perquè busquen alguna cosa diferent”, explica. Fins ara, Capell ha fet els seus propis actes, allunyats de la passarel·la, en forma de performance. Però ara creu que ja li ha arribat el moment. I la 080, segons Capell, és una plataforma per donar-se a conèixer. La passarel·la catalana ha superat l’equador amb energia, la que va deixar la model Adriana Lima en la desfilada de Desigual.

A més de Capell, Maite Albéniz i Selim de Somavilla van pujar aquest any per primera vegada al 080, que repeteix fórmula i es resisteix a separar gèneres. Conviuen en el mateix espai les grans marques, com Desigual i Mango, amb modistes d’altres mides. Pocs se’n queixen públicament. “Hi ha lloc per a tots, per a la indústria i per als modistes. Ara és una època en què cal treballar, perquè no podem esperar que tot vagi bé per fer alguna cosa. Cal arriscar”, assenyala Albéniz.

080 BARCELONA FASHION

Del 8 al 12 de juliol

DHUB

www.080barcelonafashion.cat

Nous dissenyadors al carrer, més plataformes independents per donar-se a conèixer i la tornada a casa del procés productiu d’algunes firmes són els principals elements que han desencadenat una onada d’optimisme moderat dins d’un sector de la moda catalana. O almenys això és el que es vol transmetre des de la Generalitat de Catalunya, principal patrocinador del 080. La vicepresidenta, Joana Ortega, va qualificar com “una gran oportunitat per a l’economia” la nova edició del 080. Per la seva banda, el gerent del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), Miquel Rodríguez, va assegurar entreveure “brots verds en el sector tèxtil”.

Els dissenyadors de Zazo & Brull, Xavier i Clara, van confirmar la tornada a casa de moltes empreses tèxtils: “Nosaltres sempre hem produït aquí, però sabem, per alguns representants, que les produccions estan tornant perquè els xinesos, per exemple, ja demanen unes quantitats exagerades i la qualitat no és tan alta”.

Per la seva banda, el fòrum de debat del 080 també ha reivindicat la tornada a casa de l’activitat productiva. El vicepresident de Texfor, Francesc García-Planas, va celebrar que ja no es plantegi la idea de deixar marxar la indústria a altres països: “Havíem oblidat allò fonamental que ens ha portat al que som avui: l’activitat productiva".

El modista Manuel Bolaño s’apunta al carro dels brots verds: “Cada vegada hi ha més escoles de disseny, estan augmentant les signatures alternatives i això pot ser una ajuda per començar a moure el mercat”.

Avui li toca el torn als joves del ModaFad. Vint alumnes d’una desena d’escoles de disseny participaran en el certamen amb tres looks, d’entre els quals s’escolliran els premiats d’aquesta edició. A la tarda desfilaran entre d’altres Josep Abril, Miriam Ponsa i Justicia Ruano.

Al gener, està previst que torni la 080, acompanyada d’un saló de moda. Els seus organitzadors diuen, de moment, que serà modest.

Arxivat A