Els 25 llibres més esperats de la represa literària

Manuel Baixauli, Sally Rooney, Vicenç Pagès Jordà, Donna Tartt, Mercè Ibarz o Antònia Vicens són alguns dels noms que veurem a les llibreries durant els pròxims mesos

Cobertes d’alguns dels llibres de la represa literària.

Acaba l’estiu i tornen les llibreries amb aparadors renovats. Del 20 al 29 de setembre, es presentaran nous títols a La Setmana del Llibre en Català, però per anar escalfant motors proposem una selecció de 25 llibres que considerem que valdrà la pena tenir en compte. Bona lectura i bona tornada!

Cavall, atleta, ocell

Manuel Baixauli
Edicions del Periscopi
19 euros
256 pàgines
Data de publicació: 26 d'agost

"El lector sap que Baixauli, amb 'Ignot', ha aconseguit l’obra d’art que busquen tots els artistes que la poblen: una novel·la perdurable". Ho escrivia Ponç Puigdevall sobre la darrera novel·la de Manuel Baixauli. Ara l'escriptor aborda les relacions paternofilials a través d'Alapont, un fuster humil i perfeccionista que observa amb preocupació la deriva del seu fill, Aristides, que tot just ha entrat a l’adolescència i ha estat conquerit per l’apatia.

Aquí baix

Laia Viñas
L'Altra
18 euros
192 pàgines
Data de publicació: 4 de setembre

Laia Viñas va publicar 'Les closques', la seva primera novel·la, quan va guanyar el Premi Documenta 2020 (ex-aequo, amb Irene Pujadas). Quatre anys després presenta una història d'amor i amistat ambientada a la Ruta del Bakalao. Un homenatge de l'autora a la generació pre-Transició, la dels seus pares, que, com la d'ella, afrontaven un futur incert.

El rellotge verd

Julià Guillamon
Anagrama
18,90 euros
392 pàgines
Data de publicació: 18 de setembre

Guillamon recupera les seves vivències a la Barcelona dels anys vuitanta en un relat d'iniciació, una "comèdia sobre els bons temps postmoderns" que es van acabar amb els Jocs Olímpics. Connectant amb 'La ciutat interrompuda', l'escriptor recorda els temps en què, fill d'una classe treballadora, intentava fer-se un lloc en la Barcelona del disseny, la nova narrativa, l'art conceptual i el periodisme pop.

Intermezzo

Sally Rooney
Pericopi
Traducció de Ferran Ràfols Gesa
21,75 euros
504 pàgines
Data de publicació: 24 de setembre

Des de 'Gent normal', Rooney és una de les autores més llegides i comentades arreu del món; qualsevol publicació seva és un esdeveniment editorial i digital. 'Intermezzo' és la seva quarta novel·la, i hi narra la relació entre dos germans que sense tenir res en comú afronten com poden la mort del pare i l'amor.

En primera persona

Vicenç Pagès Jordà
Empúries
18,50 euros
200 pàgines
Data de publicació: 30 d'octubre

Des del 2018, Vicenç Pagès Jordà treballava en un llibre de narrativa breu, un projecte ja madur que les persones del seu voltant coneixien. Dos anys després de la seva mort, aquests relats es podran llegir al recull 'En primera persona'.

Aquesta cançó, no! Cara a cara amb els censors de la Nova Cançó

Maria Salicrú-Maltas
Comanegra
20,90 euros
320 pàgines
Data de publicació: 18 de setembre

Salicrú-Maltas és periodista i doctora en Musicologia per la UAB. El 2002 va entrar per
primera vegada a l’Arxiu del Govern Civil de Barcelona i més de vint anys després en surt un assaig històric que investiga a fons l'engranatge de la censura del Ministerio de Información y Turismo sobre la música catalana durant el règim franquista.

Crideu la mort errant, digueu-me on va

Antònia Vicens
La magrana
19,85 euros
208 pàgines
Data de publicació: 5 de setembre

Gairebé quinze anys després de la publicació de la seva darrera novel·la, Antònia Vicens torna a la narrativa. Ho fa amb una novel·la protagonitzada per l'Elisenda, que té deu anys i viu en una casa al camp. La marxa del pare i l'arribada de la nova companya de la mare trasbalsen la seva vida.


Mammalia

Elisenda Solsona
Males Herbes
18,05 euros
363 pàgines
Data de publicació: 4 de setembre

Cinc anys després de l'èxit dels contes de 'Satèl·lits', Solsona torna a la narrativa amb un thriller protagonitzat per la Cora, una nena de 8 anys, que en un futur proper amb baixa fertilitat, troba unes estranyes pintades a la paret d'una cova que li desperten un record ocult i confús.

Digitalització democràtica. Sobirania digital per a les persones

Simona Levi
Raig Verd
Traducció de Lidia Bayona
20 euros
240 pàgines
Data de publicació: 5 de setembre

L'autora de '#Fake You' analitza l’ús quotidià que fem de les eines digitals i com les institucions han permès que es converteixin en monopolis privats. Proposa eines per revertir-ho i fer d'internet un espai creatiu i democràtic.

El món interior

Francesc Serés
Proa
21,90 euros
424 pàgines
Data de publicació: 9 d'octubre

Serés parteix de l'experiència personal, però també d'històries anònimes i diversos moments i espais de l'Europa dels últims cent anys. Amb la voluntat de forjar una "història europea" que inclou des de la Guerra Civil espanyola fins als conflictes bèl·lics actuals, l'autor s'inspira en la memòria familiar al Front d'Aragó o l'experiència al Berlín que acull refugiats ucraïnesos.

Tots els versos

Arthur Rimbaud
Edicions de 1984
Traducció de Jaume Galmés
26,90 euros
432 pàgines
Data de publicació: setembre

'Tots els versos' aplega la poesia escrita per Arthur Rimbaud al llarg de la seva carrera literària, que durà a penes sis anys, així com unes cartes essencials per entendre la poètica de Rimbaud i unes quantes proses, dues de les quals també veuen per primera vegada la llum en català. Culte de la Natura, però també paisatges urbans, neologismes més o menys desxifrables i imatges superposades i al·lucinades.

No pensis, mira. Davant de l'obra d'art

Mercè Ibarz
Anagrama
11,90 euros
104 pàgines
Data de publicació: 4 de setembre

Professora d’art i cronista d’exposicions, Mercè Ibarz convida el lector a enfocar la mirada i establir una relació directa amb les obres en un assaig breu que combina la memòria íntima, l’observació culta i l’anàlisi social.

En una habitació desconeguda

Damon Galgut
Les Hores
Traducció d'Anna Listerri
19,50 euros
216 pàgines
Data de publicació: octubre

Un jove solitari fa tres viatges per Grècia, l’Índia i l’Àfrica. Per a aquells que es troba i coneix pel camí —un jove desconegut guapo i enigmàtic, un grup de motxillers despreocupats i una dona en crisi existencial —, ell serà el seguidor, l’amant i el guardià. Finalista del premi Man Booker i del premi Ondaatje de la Royal Society of Literature, la novel·la narra una història sobre un home cercant l’amor i el sentit de l’existència.

Salvar Catalunya. La gestació del nacionalpopulisme català

Xavier Torrens
Pòrtic
18 euros
200 pàgines
Data de publicació: 10 de setembre

Torrens signa un retrat de Sílvia Orriols com a dona, mare, líder, batllessa i diputada. La vila de Ripoll, mític bressol de Catalunya, va ser l’origen de l’atemptat gihadista del 17A i ara l’epicentre d’Aliança Catalana. El llibre ressegueix el pensament orriolista i n'assenyala els paral·lelismes internacionals amb Marine Le Pen, Giorgia Meloni, Geert Wilders, Alice Weidel, Donald Trump i Javier Milei.

Malgrat tot

Jordi Lafebre
Norma Còmics
Traducció d'Andrea Jofre
28 euros
152 pàgines
Data de publicació: 16 de setembre

L’Ana i en Zeno són dos amants platònics destinats a trobar-se en la distància, protagonistes d’un romanç en què el final és en realitat un nou començament. Ella és l’alcaldessa d’una petita ciutat de província obsessionada amb el seu treball, ell un esperit lliure i somniador. La vida semblava entestada a mantenir-los separats... fins que als dos se’ls acaben les excuses per retrobar-se. Traduït a catorze idiomes i més de 120.000 ejemplars venuts arreu del món, arriba al català.

Tan poca vida

Hanya Yanagihara
Amsterdam
Traducció d'Alexandre Gumbau
26,50 euros
Data de publicació: novembre

'Tan poca vida' s'ha convertit en un fenomen literari, un bestseller internacional amb més de 2,5 milions de còpies venudes a tot el món. Es tracta de la història que recorre més de tres dècades d'amistat en la vida de quatre homes graduats d'una petita universitat de Massachusetts es traslladen a Nova York per fer el seu camí. Quatre homes de poques paraules que comparteixen una idea molt peculiar de la intimitat.

La protesta i la queixa

Joan Vergés Gifra
Arcàdia
18 euros
192 pàgines
Data de publicació: 4 de setembre

Sovint, fa l’efecte que vivim instal·lats en una crisi social permanent, una cultura del greuge i del malestar continu. Ara bé, una cosa és la protesta i, una altra, la queixa. Aquest assaig lliga una cosa i l'altra: "existeix una certa dialèctica entre l’èxit que la democràcia té amb la protesta i les dificultats que li genera la queixa".

Dolça a la torre de fang

Antoni Veciana
La Segona Perifèria
192 pàgines
Data de publicació: 7 d'octubre

Aquesta novel·la relata la història, profundament ficcionada, de Dolça de Provença, esposa de Ramon Berenguer III, comte de Barcelona. L'autor de 'Nicolau' segueix els seus passos des que abandona el paradís a la terra que era la Provença, fins a la seva mort en aquesta terra de frontera, fang i violència que era la Catalunya del segle XII.

Gossos dempeus

Eduard Olesti
Club Editor
208 pàgines
18 euros
Data de publicació: 25 de setembre

Els personatges de la primera novel·la d'Eduard Olesti tenen sarna i caminen per carrerons estrets. L’Altort ha tornat a la ciutat i el Cèsar es desperta de la seva letargia de dramaturg amb ínfules. Una novel·la protagonitzada pels fills de la Barcelona turística.

La història secreta

Donna Tartt
Les Altres Herbes
Traducció de Joana Castells
Data de publicació: 12 de setembre

Guanyadora del premi Pulitzer i del National Book Critics Circle Award, Tartt s'ha consolidat com una de les autores més importants del panorama literari nord-americà. 'La història secreta', la seva novel·la més popular, narra la història de Richard Papen, de família californiana amb pocs recursos tant afectius com econòmics, que aterra a Hampton College, una universitat d’elit de Nova Anglaterra, per estudiar literatura. Allà hi descobrirà una manera de pensar i viure singular.

Proses

Joan Vinyoli
L'Avenç
Edició de Georgina Torra
19 euros
272 pàgines
Data de publicació: setembre

El descobriment d'una vuitantena de textos en prosa inèdits de caràcter narratiu, poètic o assagístic al Fons Joan Vinyoli de l'Arxiu Comarcal de la Selva permet descobrir un altre aspecte de l'escriptura del poeta. Un narrador que beu de Hölderlin i de Rilke, que estava atent a les noves veus del panorama literari català i que se sentia atret per l'existencialisme.

La llanterna màgica

Ingmar Bergman
Flâneur
Traducció de Meritxell Salvany
25,62 euros
Data de publicació: 16 de setembre

'La llanterna màgica' són les memòries del cineasta suec, des dels seus matrimonis i fills, fins a les seves relacions amb personatges del cinema i el descobriment del cinema i la por quan era un infant.

Célanire colltallat

Maryse Condé
L'Agulla Daurada
Traducció d'Oriol Valls
21,50 euros
272 pàgines
Data de publicació: setembre de 2024

És tradició que L'Agulla Daurada comenci el curs publicant Maryse Condé, referent de la literatura antillana que ens va deixar el passat mes d'abril. En aquest cas, la protagonista és Célanire Pinceau, una guadalupenca moguda per un irrefrenable desig de venjar una agressió terrible soferta de nena. En la novel·la més fosca de Condé, una ferida esdevindrà el símbol dels crims comesos contra les poblacions natives i, també, contra les dones de tot el món.

La Gran Substitució

Albert Pijuan
Angle Editorial
Data de publicació: Octubre

Després de 'Tsunami', Pijuan publica una novel·la que té com a eix vertebrador la cerca del pare. Dino de Laurentiis Júnior, un jove «friqui» apassionat pel cinema, és fruit d'una relació esporàdica de la seva mare estilista amb el famós productor cinematogràfic Dino de Laurentiis i ha estat criat sense que el seu pare en conegui l'existència. Amb la majoria d'edat, Dino Júnior decideix anar a presentar-se a la seva família. Una novel·la per on circulen sectes estranyes, els pentinats de Nicolas Cage, periples per Catalunya, Croàcia, Hollywood i Nàpols.

Elegia elèctrica. Antologia

Adam Zagajewski
Godall
Selecció, traducció i pròleg: Xènia Dyakonova
20 euros
Data de publicació: setembre

Autor de tretze reculls de poemes i nou llibres d’assaig i guanyador d’alguns dels premis més prestigiosos, com ara el Princesa d’Astúries de les Lletres, Adam Zagajewski, un dels poetes més rellevants dels nostres temps. Nascut a Lvov, aleshores part de l'URSS, va començar a publicar poesia el 1967. La seva actitud crítica amb el règim comunista va fer que a mitjans dels anys setanta les autoritats del seu país li neguessin el dret a publicar. 'Elegia elèctrica' és la primera antologia representativa de la seva poesia en català.


Más información

Arxivat A