CRÍTIQUES

Ritmes sudafricans a Terrassa

ABDULLAH IBRAHIM

Nova Jazz Cava. Festival

de Jazz Terrassa. 18 de març, 22.00 hores. 40 euros

Mentre Nelson Mandela seguia a la presó, el jazz sud-africà no vivia millor sort acorralat per un govern que impedia per la força qualsevol barreja ètnica. Molts jazzmen, per poder seguir fent la seva música, es van veure obligats a fugir del país i instal.lar-se a Europa. Un d'ells va ser el pianista Abdullah Ibrahim que el 1962, encara utilitzant el nom de Dollar Brand, es va traslladar a Suïssa on va conèixer Duke Ellington que es convertiria immediatament en el s...

Suscríbete para seguir leyendo

Lee sin límites

ABDULLAH IBRAHIM

Nova Jazz Cava. Festival

de Jazz Terrassa. 18 de març, 22.00 hores. 40 euros

Mentre Nelson Mandela seguia a la presó, el jazz sud-africà no vivia millor sort acorralat per un govern que impedia per la força qualsevol barreja ètnica. Molts jazzmen, per poder seguir fent la seva música, es van veure obligats a fugir del país i instal.lar-se a Europa. Un d'ells va ser el pianista Abdullah Ibrahim que el 1962, encara utilitzant el nom de Dollar Brand, es va traslladar a Suïssa on va conèixer Duke Ellington que es convertiria immediatament en el seu primer protector.

Ellington, fascinat pel sentit del ritme totalment africà del piano de Brand i la seva perfecta assimilació del jazz contemporani (Thelonious Monk sempre en la memòria) li va aconseguir els seus primers contractes discogràfics i el va portar com a teloner d'una de les seves gires. A partir d'aquí el nom de Dollar Brand (des de 1976 conegut com a Abdullah Ibrahim després de la seva conversió a l'islamisme) és sinònim del millor jazz mestís (podríem parlar de world music de molt abans que aquest terme existís en el panorama musical), sempre rítmic i contagiós i que no fuig de les seves arrels africanes, més aviat al contrari: les potencia.

Archivado En