Visca Catalunya llibre!

L'eclosió de l'independentisme porta a un augment de títols i vendes

Barcelona -
Llibres i manifestació independentista.MUNTATGE C.RIBAS / TEJEDERAS

L'Onze de Setembre Catalunya va viure la manifestació més massiva de la seva història, una protesta que ha tensat encara més la corda de les ja prou tenses relacions entre Catalunya i Espanya. L’eclosió de l’independentisme provoca més interès per la política (segons el Centre d’Estudis d’Opinió, ha passat d’interessar el 50% al 62% en només un any), i això es multiplica a les llibreries. Els títols que tracten Catalunya i la independència augmenten. N’hi ha per a tots els gustos: història, novel·la, assaig... i el consumidor respon a la llibreria: des de la Diada, els llibres que parlen de Ca...

Suscríbete para seguir leyendo

Lee sin límites

L'Onze de Setembre Catalunya va viure la manifestació més massiva de la seva història, una protesta que ha tensat encara més la corda de les ja prou tenses relacions entre Catalunya i Espanya. L’eclosió de l’independentisme provoca més interès per la política (segons el Centre d’Estudis d’Opinió, ha passat d’interessar el 50% al 62% en només un any), i això es multiplica a les llibreries. Els títols que tracten Catalunya i la independència augmenten. N’hi ha per a tots els gustos: història, novel·la, assaig... i el consumidor respon a la llibreria: des de la Diada, els llibres que parlen de Catalunya interessen molt més.

“L’entorn actual afavoreix les temàtiques independentistes”, explica Berta Bruna, editora de Columna. El segell va publicar al setembre Lliures o morts, novel·la dels periodistes Jaume Clotet i David de Montserrat que ressegueix la pista d’Ermengol Amill, un dels protagonistes de la Guerra de Successió i la caiguda de Barcelona el 1714. “Hi teníem esperances, però ha sigut sorprenent com el moment polític ha influït en les vendes; hi ha ajudat l’entorn, els esdeveniments, el sentiment optimista que hi ha cap a la independència”, comenta Bruna. A l’èxit de la novel·la —se n’està preparant la quarta edició, o sigui més de 9.000 exemplars—, se sumen tres factors: l’interès per la narrativa històrica, la fal·lera pel 1714 dos anys abans de celebrar-ne el tricentenari i l’eclosió de l’independentisme.

La literatura de no ficció també ha eixamplat els horitzons. La independència era una temàtica tractada amb certa assiduïtat, però mai com ara havia estat tan publicada i venuda. “Hi ha interès i demanda. Molt del que s’ha escrit ha quedat obsolet amb els esdeveniments”, detalla Rosa Rey, directora editorial d’Angle. L’aposta del segell per aquesta tardor és Catalunya, a la independència per la butxaca, de l’analista econòmic Alfons Durán Pich, llibre que carrega d’arguments econòmics els partidaris de la secessió. “A partir de l’Onze de Setembre hem notat un creixement sobtat de ventes”, destaca Rey, que reflexiona: “Sempre hi ha un punt de por amb el llibre polític, si funcionarà o no, i això des de la Diada no ens passa”. La confiança en el tema ha generat encàrrecs de les editorials: “Nosaltres, de no ficció, estem treballant amb possibles llibres sobre la independència que sortiran aviat. És una tendència que a la gent li interessa”, exposa Bruna.

“Hi ha hagut un boom editorial independentista;”, certifica Jordi Planas, editor de Deu i Onze edicions. El segell, que va néixer fa un any, dedica una de les seves tres col·leccions a parlar del país: “Intentem explicar des de diferents vessants la relació de Catalunya amb Espanya, o la mentalitat de molts catalans que no estan contents amb la relació amb Espanya”, descriu. El segon llibre de l’editorial, Començar de nou, dels periodistes Ferran Casas i Joan Rusiñol, va arribar al rànquing dels més venuts.

El públic respon: Lliures o morts està entre els més venuts de ficció, i en no ficció tres títols tracten l’independentisme des d’un vessant econòmic: Delenda est Hispania, d’Albert Pont (Viena); Catalunya: estat propi, estat ric, de Joan Candell (Viena) i el de Durán Pich. I la tendència, apunten les editores, és anar a més: “Per Sant Jordi en tindrem molts”, vaticina Rey; i completa Bruna: “D’aquest tema en tenim per una estona”.

Arxivat A