Sexe, bogeria, perfum i mort; què fer un cap de setmana d’agost a Barcelona
Els quatre museus més insòlits per visitar en una ciutat transformada per les vacances
Res no pot satisfer el neguit vital —o directament l’enveja— que suposa treballar en ple mes d’agost mentre a qualsevol punt de Barcelona continua la invasió de turistes. Si no pots amb l’enemic només t’hi has d’unir. Platja, bars, festa… tot això està bé, però quan un viatja fora de casa ha d’intentar entrar en algun museu per dissimular el talòs que tots portem dins. Aquest cap de setmana podem compensar, a mitges, les nostres ànsies de llibertat i visitar quatre museus insòlits que no ens espremeran massa les tres acalorades neurones amb què pretenem arrossegar-nos fins al final d’aquest me...
Res no pot satisfer el neguit vital —o directament l’enveja— que suposa treballar en ple mes d’agost mentre a qualsevol punt de Barcelona continua la invasió de turistes. Si no pots amb l’enemic només t’hi has d’unir. Platja, bars, festa… tot això està bé, però quan un viatja fora de casa ha d’intentar entrar en algun museu per dissimular el talòs que tots portem dins. Aquest cap de setmana podem compensar, a mitges, les nostres ànsies de llibertat i visitar quatre museus insòlits que no ens espremeran massa les tres acalorades neurones amb què pretenem arrossegar-nos fins al final d’aquest mes creat per a les vacances.
Museu de l’Eròtica Barcelona (Comencem forts)
El Museu de l’Eròtica ofereix un recorregut històric i cultural sobre la influència de l’erotisme en totes les èpoques. La proposta comença amb el paleolític superior passant per Egipte, Grècia, Roma, Pompeia… El recorregut no és apte per a gent de ment conservadora i està salpebrat amb il·lustracions del Kamasutra, cinturons de castedat, vídeos dels curtmetratges pornogràfics que es van encarregar per a la col·lecció privada d’Alfons XIII o, fins i tot, amb les cadires del plaer, on es reuneixen el misteri, la morbositat i l’autèntica perversió. La Rambla, 96 (Entrada General 12 euros).
Col·lecció de carrosses fúnebres (perquè tot té un punt final)
El cementiri de Montjuïc amaga 13 carrosses fúnebres que van ser utilitzades durant més de 90 anys, a Barcelona, per traslladar els difunts fins als cementiris. Al segle XIX van començar a oficiar-se enterraments fora dels cementiris de les esglésies, de manera va aparèixer un nou ofici: els portadors de difunts. L’any 1835, l’Ajuntament de Barcelona va imposar l’obligació de fer servir carruatges per traslladar els morts. A partir de llavors, van començar a adequar-se les carrosses, que es van carregar d’ornaments artístics i es van acabar convertint en un dels símbols del poder polític i econòmic del difunt que transportaven. Entre les carrosses destaquen la Grand Doumont, que es va utilitzar a Madrid per traslladar el cadàver del torero Joselito; la Imperial, que es va fer servir en l’enterrament de l’alcalde de Madrid Enrique Tierno Galván, o la carrossa Estufa (tancada i amb grans vidres), que es va usar en els enterraments de Santiago Rusiñol o Enric Prat de la Riba. Mare de Déu de Port, 56-58 (Accés per ronda Litoral, sortida 13) (Gratuït)
Paradox Museum (La constatació que el cervell enganya)
El Paradox Museum Barcelona, inaugurat el 2023 a la capital catalana, ofereix 70 exposicions immersives i interactives basades en les il·lusions òptiques a partir d’uns espais creats. El visitant pot fer-se mil i una fotografies que —el màrqueting mana— després penjarà a les xarxes socials servint de publicitat i reclam per a nous visitants. El museu està dividit en decorats amb què enganyar el nostre propi cervell. Plaça Urquinaona 3. (Entrada General 18 euros).
Museu del Perfum (La col·lecció amagada)
És potser un dels museus més amagats de la ciutat. Està tan ocult que té fins i tot instruccions per arribar a la instal·lació, tal com indica la pàgina web del museu: “S’ha d’acostar al passeig de Gràcia, 39, al centre de Barcelona, i entrar a la Perfumeria Regia. Qualsevol dels nostres dependents us acompanyarà molt amablement fins a la porta del museu. No dubteu a preguntar tot allò que us resulti d’interès, i comprovareu que, darrere de cada flascó, recipient o polvorera, hi ha un trosset de la nostra història, una història per explicar”. Dins la instal·lació hi ha vitrines amb 5.000 recipients de colònies i perfums de totes les èpoques i cultures. Passeig de Gràcia 39. (Entrada General 5 euros).