Cinema

Contra els estereotips

Després de quatre anys amb els Cinemes Verdi com a escenari, la 14ª edició de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona torna a la Filmoteca de Catalunya on, des d'avui i fins al 18 de juny, es projectarà una selecció de documentals i llargmetratges de ficció signats per destacades realitzadores. El fil conductor de bona part de les produccions incloses en la programación consisteix en mostrar la faceta més lluitadora i compromesa de la dona actual, fugint així dels estereotips victimistes construïts en els últims anys al voltant de les més desfavorides. La Mostra dedica també un ...

Suscríbete para seguir leyendo

Lee sin límites

Després de quatre anys amb els Cinemes Verdi com a escenari, la 14ª edició de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona torna a la Filmoteca de Catalunya on, des d'avui i fins al 18 de juny, es projectarà una selecció de documentals i llargmetratges de ficció signats per destacades realitzadores. El fil conductor de bona part de les produccions incloses en la programación consisteix en mostrar la faceta més lluitadora i compromesa de la dona actual, fugint així dels estereotips victimistes construïts en els últims anys al voltant de les més desfavorides. La Mostra dedica també un monogràfic a la realitzadora espanyola Cecília Bartolomé, que el dia 10 participarà en una taula rodona titulada Perspectives sobre el documental, al costat de Margarita Ledo i Maria Ruido.

El rebuig del victimisme marca els treballs de la 14ª Mostra de Films de Dones, que s'obre avui

El festival s'inagurua avui (22.00) a la plaça de la Virreina amb la projecció gratuïta de Maquiápolis, de Vicky Funari i Sergio de la Torre. El documental il·lustra l'impacte de la globalització a Tijuana (Mèxic) a partir dels enregistraments fets per un grup de dones que lluiten per fer prevaldre els seus drets en la gran multinacional per a la qual treballen.

Tal i com assenyala la directora de la mostra, Mercè Coll, el programa reuneix a cineastres que destaquen "per la seva renúncia a acceptar veritats absolutes i per revisar la realitat que les envolta i que han heretat". Una de les seccions on és més evident aquest qüestionament de certeses és probablement De violències i resistències, que, entre altres produccions inclou Hermanas de Ley, de Kim Longinotto. El documental fa un seguiment de la feina de l'advocada Vera Negassa i la jutgessa Veatrice Ntuba en una petita població al nord de Camerún. Ambdues són pioneres en un país amb una legislació incipient en matèria de violència masclista i en la seva vida quotidiana han de fer front a casos com el d'Amina, que ha decidit posar fi al seu matrimoni amb un home que li pega.

Una altra de les propostes és Hijo mío, hermana, sueña con mi dolor, que denuncia les mutilacions sexuals a partir del testimoni de la senegalesa Khadia Diallo. La seva autora, Vilaine de Villers, participarà en un debat sobre la possibilitat de filmar l'horror, en el qual també intervindrà Montse Armengou, responsable, amb Ricard Belis, d'un altre dels treballs que s'exhibiran al festival: Ravensbrück, l'infern de les dones. El reportatge es va estrenar a TV-3 i ret homenatge a les dones deportades als camps d'extermini en el seixantè aniversari del seu alliberament.

Una novetat d'aquesta edició és la secció Feminismes, amb què es pretén recuperar la memòria del feminisme a partir de quatre documentals que tracten aspectes diversos. El baile de las gatas salvajes, per exemple, recull les vides de vàries lesbianes els últims 80 anys, la recerca de la seva identitat i les trobades que mantenien en locals clandestins. Per altra banda, Sufragistas en el cine mudo se centra en com algunes pel·lícules del gènere varen posar en marxa una campanya a fi de desautoritzar les sufragistes nordamericanes. Personatges femenins que desafiaven els homes i abandonaven les seves criatures apareixien en comèdies i melodrames donant una imatge bastant grotesca de les dones que es decidien a participar en l'esmentat moviment.

En el programa d'enguany no podia faltar una de les autores clàssiques de la mostra: Chantal Akerman, de la qual se'n presenta l'últim film, Là-bas , en la secció Panorama de documentals.

Archivado En