Vaques fugitives i viatgers errants

La versió de ‘La Odisea’ d’El Brujo fuig de l’èpica clàssica i està farcida d’humor

Barcelona -
Rafael Álvarez, El Brujo, durant la representació de La Odisea.

Drames, comèdies i alguna opereta. La programació de molts teatres de Barcelona es renova i la ciutat s’omple de tot tipus de propostes per als amants de l’art escènica. I és que l’humor, el vers o la cançó sempre són una bona fórmula per passar tardes i vespres d’hivern, quan el fred s’aguditza i les hores de sol encara són escasses.

Un dels nous títols és Lo único que necesita una gran actriz es una gran obra y las ganas de triunfar, que s’estrena aquest vespre a la Sala Atrium i que ja va triomfar a la Fira de Tàrre...

Suscríbete para seguir leyendo

Lee sin límites

Drames, comèdies i alguna opereta. La programació de molts teatres de Barcelona es renova i la ciutat s’omple de tot tipus de propostes per als amants de l’art escènica. I és que l’humor, el vers o la cançó sempre són una bona fórmula per passar tardes i vespres d’hivern, quan el fred s’aguditza i les hores de sol encara són escasses.

Un dels nous títols és Lo único que necesita una gran actriz es una gran obra y las ganas de triunfar, que s’estrena aquest vespre a la Sala Atrium i que ja va triomfar a la Fira de Tàrrega, al Festival Fringe 13 i a les Naves del Español Matadero de Madrid. És una adaptació lliure de l’obra de Jean Genet Las criadas i arriba des de Mèxic de la mà de la companyia Vaca 35 Teatro en Grupo.

Sobre un escenari pobre i lúgubre, només les dues actrius, Diana Magallón i Mari Carmen Ruiz, dues criades impúdiques, que es menyspreen però que no poden viure l’una sense l’altra. El director, Damián Cervantes, actualitza el text de Genet sense estalviar-ne la crueltat i conservant tota la seva essència. L’espectacle presenta a l’espectador dos grans temes: la vida com a vivència mecànica i l’exploració dels límits reals i ficcionals de l’actor i el personatge. El muntatge dura uns 50 minuts i es podrà veure fins al 2 de febrer.

Vaques sagrades és una comèdia que es va estrenar ahir i que estarà a l’Almeria Teatre fins al 26 de gener. L’argument parteix d’una notícia real: tres vaques s’escapen de l’escorxador per tal d’evitar una mort imminent. L’obra, escrita per Denise Duncan i dirigida per Joan Arqué, retrata la rebel·lió d’aquests tres remugants —interpretats per Juan Pablo Miranda, Magda Puig i Lavinia Vila— i les àcides reflexions que faran sobre la societat actual, la justícia i la lògica imposada.

La Odisea d’Homer pren el protagonisme al Teatre Condal fins al 2 de febrer. L’obra es va presentar per primera vegada i amb una gran acceptació al Festival Internacional de Teatre de Mérida el 2012. L’actor cordovès Rafael Álvarez, El Brujo, dirigeix i interpreta aquesta adaptació amb l’objectiu d’acostar el gran text original al que ell mateix va anomenar “públic popular, és a dir, el 99% de la població” i, a més, hi afegeix algun detall tan actual com la famosa prima de risc. Amb molt d’humor s’oblida de l’èpica clàssica per reinventar-se en un seguit de peripècies explicades per un joglar.

Un jeta dos jefes arribarà al Teatre Victòria aquest dissabte. L’obra és l’adaptació d’Il serviatore di due padroni, una comèdia ambientada als anys seixanta que ja està triomfant al National Theatre de Londres i que ara dirigeix Alexander Herold. Dotze actors i quatre músics representen les aventures d’un jove que acaba treballant de guardaespatlles per a dos caps massa diferents i tot plegat donarà peu a una trama amb episodis de sàtira, música i improvisació.

Acabada d’estrenar, s’afegeix a les cartelleres de Barcelona la commovedora La esclusa al Versus Teatre, i demà, al Teatre Gaudí, serà el torn de La gran Duquessa de Gerolstein, la primera adaptació al català de l’òpera buffa de Jacques Offenbach, que puja a l’escenari els capritxos d’una jove duquessa dèspota i fa una crítica al militarisme irreflexiu.

 

Arxivat A