AGENDA

Orient brilla a Barcelona

La 9a edició del Festival Àsia ofereix més de 40 activitats multidisciplinàries

El Kathakali és un dels espectacles teatrals més antics del món. Actors que comencen a formar-se quan encara no són adolescents es comuniquen amb el públic només amb gestos, mirades i movent els braços i les cames. La música i les danses tradicionals del sud de l'Índia es fusionen amb el simbolisme en la funció que avui inaugura la novena edició del Festival Àsia. Serà el tret de sortida a deu dies de programació dedicada al continent asiàtic que es traduiran en 40 propostes culturals de tot tipus. L'objectiu és apropar noves cultures a Barcelona i fer participar les comunitats d'immigrants qu...

Suscríbete para seguir leyendo

Lee sin límites

El Kathakali és un dels espectacles teatrals més antics del món. Actors que comencen a formar-se quan encara no són adolescents es comuniquen amb el públic només amb gestos, mirades i movent els braços i les cames. La música i les danses tradicionals del sud de l'Índia es fusionen amb el simbolisme en la funció que avui inaugura la novena edició del Festival Àsia. Serà el tret de sortida a deu dies de programació dedicada al continent asiàtic que es traduiran en 40 propostes culturals de tot tipus. L'objectiu és apropar noves cultures a Barcelona i fer participar les comunitats d'immigrants que viuen a la ciutat.

Coincidint amb les festes de la Mercè, Barcelona obrirà una finestra a l'Índia, el Japó, la Xina i el Pakistan des dels punts més cèntrics de la ciutat. Enguany, el festival, organitzat per la Casa Àsia, abandona el Parc de la Ciutadella per traslladar-se a la Biblioteca de Catalunya, l'Ateneu barcelonès, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i la plaça de Joan Coromines.

El festival es concep com una mostra per fer conèixer la cultura oriental Les propostes inclouen gastronomia, música i, fins i tot, moda

"No és un certamen per a erudits ni especialistes", adverteix el director de la Casa Àsia, Jesús Sanz, sinó un punt de trobada "suggerent i obert a tothom", amb una programació multidisciplinar. El teatre arribarà de Kerala, al sud de l'Índia, de la mà de la companyia Margi Theatre, que representarà epopeies hindús amb més de 300 anys d'història. Maquillats i disfressats, els actors es converteixen en personatges sobrenaturals que conversen amb el públic només amb els moviments del seu cos. La segona perla de la programació és el primer concert a Europa de Shan Ren Band, un grup de folk-rock independent de la Xina que barreja sons moderns i sentit de l'humor. La mescla és també el secret de la cantant iraniana Katy Evoghli. Establerta a Girona, barreja música persa tradicional amb new age cantat en farsi, castellà i anglès.

El ritme del festival el marcarà Paris'Bimbap, un grup de percussió tradicional coreana, i Leonard Eto Blendrums, un japonès nascut a Nova York. I també des del Japó arribarà una de les activitats més cerimonioses. El grup de dones Chadou-raku farà una classe magistral sobre el ritual de preparar el te, una tradició mil.lenària que només alguns arriben a dominar completament.

El festival d'enguany ha comptat amb un pressupost de 200.000 euros, "molt inferior del d'altres anys", segons va explicar ahir la productora del certamen, Elisenda Figueras. Tot i així, s'han organitzat més activitats que en edicions anteriors, gràcies a l'ajuda dels col.lectius d'immigrants asiàtics que viuen a la ciutat. La proposta més sol.licitada per la comunitat pakistanesa de Barcelona va ser l'actuació del cantant Abrar-Ul-Haq, un fenomen de masses en aquest país asiàtic. El rei del bhangra, la música tradicional del nord de l'Índia i el Pakistan, lidera una organització humanitària que ha aixoplugat més de 4.000 víctimes de les inundacions d'aquest estiu. Actuarà el 26 de setembre, el dia que s'aglutinen la majoria de les activitats gratuïtes que ofereix el festival. Des de danses filipines fins a jocs i esports coreans i nepalins. Tots els tallers seran participatius. N'hi haurà de gastronòmics, de medicina tradicional, de maquillatge i fins i tot de cal.ligrafia.

Archivado En