AGENDA

Redespertant la 'Bella dorment'

El Royal Ballet porta al Liceu el recuperat muntatge històric del ballet

LA BELLA DORMENT, de

Txaikovski. El Royal Ballet. Jove

Orquestra Nacional de Catalunya.

Direcció musical: Valeriy

Ovsyanikov. Teatre del Liceu. Del

10 al 13 de juliol. De 8 a 133 euros.

Reis, prínceps, princeses, fades. La bella dorment és un dels contes populars més coneguts arreu que ha passat de generació en generació des de fa segles. Txaikovski li va posar música en un dels grans ballets romàntics de la història de la dansa, imprescindible al repertori de tota companyia de ballet clàssic. A la del Royal Ballet de Londres hi figura ga...

Suscríbete para seguir leyendo

Lee sin límites

LA BELLA DORMENT, de

Txaikovski. El Royal Ballet. Jove

Orquestra Nacional de Catalunya.

Direcció musical: Valeriy

Ovsyanikov. Teatre del Liceu. Del

10 al 13 de juliol. De 8 a 133 euros.

Reis, prínceps, princeses, fades. La bella dorment és un dels contes populars més coneguts arreu que ha passat de generació en generació des de fa segles. Txaikovski li va posar música en un dels grans ballets romàntics de la història de la dansa, imprescindible al repertori de tota companyia de ballet clàssic. A la del Royal Ballet de Londres hi figura gairebé des de la seva creació, al 1931, per Ninette de Valois (1898-2001), qui va muntar-lo el 1946, amb la coreografia original de Marius Petipa com a base, per reobrir el Royal Opera House Covent Garden després de la II Guerra Mundial enmig d'un Londres en ruïnes. La cultura anglesa havia sobreviscut. Cavallers, princeses i fades amb tutús tornaven a fer somniar el públic.

Aquell muntatge de La bella dorment, que la gran Margot Fonteyn va ballar moltes vegades, va causar gran impacte i consolidà el Royal Ballet companyia com una de les millors companyies de dansa clàssica del món. A finals de la dècada de 1960 el van retirar del repertori, ja era vell. El van succeir dues noves i costoses versions del conte musical per Txaikovski que no van acabar de convèncer ningú.

No han fet falta, però, cent anys, com al conte, per despertar del son de la història aquell muntatge que durant més de dues dècades va fer somniar milers d'amants de la dansa d'arreu del món. El 75è aniversari de la creació de la companyia, el 2006, va ser-ne el simbòlic cavaller que li va fer el petó per fer-la reviure.

Christopher Newton i Monica Mason, directora de la formació des del 2002, van recrear-ne una nova producció basada en l'original de Konstantin Sergeyev, Ninette De Valois i Oliver Messel a la qual han afegit coreografia addicional Frederick Asthon, Anthony Dowell i Christopher Wheeldon.

La princesa Aurora, la bella dorment del conte, tindrà a Barcelona quatre intèrprets d'excepció. La nit de dissabte serà l'espanyola Támara Rojo, ballarina amb puntes d'acer, qui encarnarà el personatge de somni. A les altres funcions s'alternaran la romanesa Alina Cojocaru, la nord-americana Sarah Lamb i l'argentina Marianela Núñez. Totes ballaran amb música que sortirà del fossat del Liceu, no a través d'altaveu. Un luxe.

Archivado En