Ràdio

El món en aranès

Bon dia, son es ueit". Així va començar dilluns passat el nou informatiu diari en aranès de Catalunya Ràdio, que permetrà als 10.000 habitants dels 33 pobles de la vall conèixer l'actualitat nacional i internacional en la llengua que utilitzen habitualment. La ràdio catalana va començar les emissions des de la Val d'Aran el 1988 amb el magazin matinal d'una hora de durada Meddia aranès i el 1996 va obrir la seva delegació a Vielha. Ara continua amb el seu objectiu de normalitzar una llengua minoritària i afronta un repte encara més ambiciós: un butlletí que s'emet en desconexió de dillu...

Suscríbete para seguir leyendo

Lee sin límites

Bon dia, son es ueit". Així va començar dilluns passat el nou informatiu diari en aranès de Catalunya Ràdio, que permetrà als 10.000 habitants dels 33 pobles de la vall conèixer l'actualitat nacional i internacional en la llengua que utilitzen habitualment. La ràdio catalana va començar les emissions des de la Val d'Aran el 1988 amb el magazin matinal d'una hora de durada Meddia aranès i el 1996 va obrir la seva delegació a Vielha. Ara continua amb el seu objectiu de normalitzar una llengua minoritària i afronta un repte encara més ambiciós: un butlletí que s'emet en desconexió de dilluns a divendres des de les vuit a dos quarts de nou del matí a través de Catalunya Informació i que informa puntualment de "tot çò que passe en mon, en aranès", com anuncia la promoció del nou espai.

Catalunya Ràdio va començar a emtre dilluns un informatiu diari a la Val d'Aran

"És una experiència molt semblant a la que es va viure fa 23 anys, quan va començar a emetre's el primer informatiu generalista en català de Catalunya Ràdio", va explicar durant la presentació del programa radiofònic el director de l'emissora de la Generalitat, Oleguer Sarsanedas, qui considera que des d'aquell moment "mai res no ha estat igual". Com explica la delegada de l'emissora a la Val d'Aran, Lissa Escala, "hi ha vida més enllà de la vall i la volem explicar en aranès. És una llengua petita i cada pas és important per a la seva normalització".

El nou espai en desconexió el presenten Anna Geli i Jose Badia, mentre que José Antonio Bruna s'encarrega de la previsió meteorològica i Maria Vergés i Javier Gutiérrez s'ocupen del suport lingüístic. La delegació de Vielha està connectada amb la redacció de l'emissora a Barcelona a través d'una xarxa informàtica, cosa que permet que el butlletí en aranès es nodreixi de les notícies que componen l'informatiu que Catalunya Informació emet cada dia a primera hora del matí per a la resta del territori. La idea és fer una còpia fidel d'aquest espai i incorporar alguns continguts locals per complementar-lo. Dilluns passat, per exemple, incloïa una peça sobre les alternatives que busca el Consell Aranès al "monocultiu" de la neu a la regió. El turisme gastronòmic o la construcció d'un camp de golf són les opcions que es contemplen per fer front a l'absència de neu, que manté els esquiadors allunyats.

Per tirar endavant el projecte, s'ha reforçat la plantilla de la delegació amb una redactora i dos traductors que cada dia adapten els textos a la variant aranesa i doblen aquells talls de veu que no estan originalment en català o en castellà. Això permet als oients de la vall escoltar en aranès les declaracions dels grans líders polítics del món i seguir els principals esdeveniments que marquen l'actualitat gràcies a la xarxa de corresponsals de l'emissora.

De la mateixa manera que els mitjans audiovisuals en català que van començar a emetre després del franquisme van haver de buscar un estàndard de la llengua com a referent, els professionals de la ràdio pública a la Val d'Aran tenen un repte semblant per afavorir la normalització de l'aranès. L'informatiu se suma a les dues hores diàries que el centre territorial ja dedica al magazín Meddia Aranès (a les 12.00 i a les 19.00 hores) i es pot seguir també a través de www.catradio.cat.

Archivado En