Televisió

Lectors, llibres i arguments

BTV estrenarà el proper dimecres dia 24 (22.30 hores) una de les seves últimes propostes, Qwerty. Llibres i arguments, un nou programa de llibres que intentarà trencar amb el format pel qual tradicionalment aposten els espais televisius dedicats a la literatura i oferir continguts que no només sedueixin els que ja són amants de la lectura. El periodista Joan Barril serà l'encarregat de dirigir i presentar el programa, que inclourà entrevistes a escriptors i lectors coneguts per l'audiència, a més de reportatges a peu de carrer i seccions destinades a recollir els èxits en vendes del mom...

Suscríbete para seguir leyendo

Lee sin límites

BTV estrenarà el proper dimecres dia 24 (22.30 hores) una de les seves últimes propostes, Qwerty. Llibres i arguments, un nou programa de llibres que intentarà trencar amb el format pel qual tradicionalment aposten els espais televisius dedicats a la literatura i oferir continguts que no només sedueixin els que ja són amants de la lectura. El periodista Joan Barril serà l'encarregat de dirigir i presentar el programa, que inclourà entrevistes a escriptors i lectors coneguts per l'audiència, a més de reportatges a peu de carrer i seccions destinades a recollir els èxits en vendes del moment i les recomanacions dels professionals del sector.

Barril i el seu equip de col·laboradors han batejat el programa amb el nom de Qwerty, que té el seu origen en la seqüència de lletres que obre la majoria de teclats d'ordinador i màquines d'escriure. L'espai tindrà una durada de 55 minuts i les seves portes estaran obertes a editors, llibreters i bibliotecaris amb la intenció de fer un programa dinàmic i participatiu. "Entre la indústria editorial i el lector falten elements d'unió", considera Barril, que espera contribuir a omplir aquest buit.

BTV estrena a finals de gener un programa de llibres presentat pel periodista Joan Barril

Encara que neix amb la vocació de trencar motllos, la proposta de BTV no defugirà dels gèneres clàssics. Una de les peces clau del nou format seran les dues entrevistes que Barril farà a cada programa. La primera tindrà com a protagonista un escriptor que no necessàriament haurà de ser una figura de rigorosa actualitat. "No volem anar a remolc de les novetats", explica el subdirector del programa, David Guzmán, "sinó convidar aquells que pensem que tenen alguna cosa a dir". En la nòmina d'autors que passaran pel plató no faltaran els autors catalans, però no seran els únics. "Volem que la llengua sigui l'expressió del pensament, no l'exclusió del pensament", argumenta Barril.

El periodista entrevistarà també un personatge popular, que visitarà el plató per parlar de les seves lectures preferides, recordar els títols que el van marcar en la seva infantesa o els còmics que llegia de jove.

Cada dimecres, Qwerty oferirà, a més, un rànquing setmanal dels llibres més venuts a partir del les xifres d'algunes llibreries catalanes, i un grup de cinc professionals vinculats al sector editorial faran els seus suggeriments als lectors. Clara Borrell i l'equip de l'espai televisiu sortiran al carrer per fer diversos reportatges.

Ccom es fabrica un best seller o quina és la literatura que habitualment es consumeix als aeroports són alguns dels temes que es preparen per les primeres edicions del programa, que també disposarà d'una secció on es reivindicaran llibres descatalogats. L'última part de l'emissió estarà dedicada a la participació dels espectadors, ja que aquests podran enviar els seus propis microrrelats al blog del programa. L'equip de Qwerty vol recollir una mostra de la creativitat dels milers d'internautes que, sobretot en els darrers anys, han penjat pàgines personals a la xarxa per publicar els seus escrits. L'escenari de tot això serà un original decorat que recrearà un pis de l'Eixample, un espai flexible que anirà canviant al llarg de les setmanes. "El llibre és encara la millor manera de transmetre bellesa i coneixement", creu Barril, que vol passar-s'ho bé amb la literatura i "animar els espectadors a participar en el programa".

Qwerty substituirà Saló de lectura, que durant cinc anys s'havia mantingut a la graella de la cadena local i que havia estat guardonat amb diversos premis des que es va començar a emetre, l'octubre de 2001.