“Coopetir”: l’actitud DFactory

No és pas un error tipogràfic. Coopetir és el neologisme que concilia cooperació i competició. Ahir eren conceptes antagònics, avui és l’essència de DFactory Barcelona, el hub més gran del sud d’Europa per a impulsar la indústria 4.0

Prop de 30 empreses ja estan involucrades a DFactory, creat fa només sis mesos. Aquest 'hub' és un espai únic on les companyies desenvolupen aplicacions i projectes que afavoreixen cadascuna.

Estem prop de viure una revolució superior a la tecnològica. Una revolució de la consciència. Ho augura en un recent seminari web una de les més grans expertes europees en nanociència, l’espanyola Sonia Contera, de la Universitat d’Oxford. Els científics, diu Contera, estan començant a entendre la realitat íntima de la Naturalesa com una xarxa de xarxes interconnectades, un gran ecosistema multidisciplinari que permetrà, per exemple, acostar la tan esperada computació quàntica.

Si parlem de consciència, escoles de negoci i consultories com ara ISDI i Deloitte repeteixen el mateix missatge: qualsevol canvi tecnològic profund depèn del fet que abans arreli el canvi cultural, l’actitud favorable de les persones que desenvolupen, implanten i treuen partit d’aquestes tecnologies. En plural, perquè es tracta d’un tots a l’una, la convergència necessària de múltiples disciplines digitals.

Afegim una altra condició imprescindible: el lloc físic amb la dotació d’inversions i equips per seure a treballar. Aquí tenim l’exemple de DFactory Barcelona. No és pas una incubadora; tampoc no és una acceleradora, sinó un hub de negocis realistes, compartits entre empreses que ja han interioritzat la cultura de la cooperació multidisciplinària.

Coopetir significa cooperar per a competir. La col·laboració multidisciplinària proporciona avantatges clau per a bregar amb grans multinacionals
Antonio Sánchez, director general d’AsorCAD

La idea força és passar de les sitges de coneixement, del secretisme de la innovació, de la competició de l’u contra tots, a entendre que l’aliança de coneixements és molt més competitiva. Suposa la mudança des del laboratori aïllat en el soterrani a l’ecosistema de projectes en un hub de portes obertes. El rival no és l’empresa del costat, és una evolució tecnològica tan accelerada que només les bigtech li segueixen el ritme.

AsorCAD

Coopetir significa cooperar per a competir. La col·laboració multidisciplinària proporciona avantatges clau per a bregar amb grans multinacionals que disposen de molts més recursos. Cadascuna de les empreses aportem un coneixement profund en totes les etapes d’un gran projecte”, explica Antonio Sánchez, director general d’AsorCAD, una de les companyies instal·lades en DFactory Barcelona que desplega el seu coneixement en enginyeria inversa (anàlisi del disseny d’un producte fins a desentranyar el seu procés de fabricació), escanejat 3D amb òptica de precisió i metrologia, per exemple, en el control de qualitat, i abraça des del muntatge de vehicles fins a la conservació d’art i patrimoni o la fabricació de pròtesis personalitzades. Fins i tot la construcció d’un reactor nuclear a França.

Leitat

Si la Naturalesa és multidisciplinària, també ho és la naturalesa de la indústria 4.0. És el que Joan Parra, director del centre tecnològic Leitat, que compta amb instal·lacions en DFactory Barcelona, defineix com a “innovació en cascada, perquè les disciplines 4.0 estan particularment interconnectades”.

DFactory Barcelona és un 'hub' de negocis realistes, compartits entre empreses que ja han interioritzat la cultura de cooperació multidisciplinària.

Como ho estan, per tant, les companyies que les desenvolupen o implanten. No hi ha robòtica ni automatització sense sensòrica, sense 3D, sense intel·ligència artificial o sense govern de la dada, afirma.

“DFactory reuneix en un espai únic i amb un mateix objectiu empreses les sinergies de les quals creen aplicacions i projectes que afavoreixen cadascuna d’elles, però a més faciliten l’adopció d’aquestes tecnologies al conjunt de la indústria 4.0″, explica Laurent Aubouy, director general de Ciència i Tecnologia de Leitat. L’ecosistema genera teixit econòmic més enllà del hub.

Nexiona

Un exemple d’aquest efecte arrossegament: Nexiona, una altra de les companyies residents, especialista en tecnologia de control, gestió i govern de la miríada de dades que genera qualsevol indústria 4.0. Pot dir-se que crea cervells amb terminals nervioses de sensors IoT, [Internet de les coses].

“Els clients que venen a visitar-nos entenen que això és un hub d’excel·lència, sòlid. No farem experiments amb ells
Jaume Rey, director general de Nexiona

El seu director general, Jaume Rey, comenta que ja han superat “la vall de la mort” en la seva pròpia maduració tecnològica. Estan consolidats i s’alien amb empreses consolidades perquè els resultats de les decisions estratègiques prenen temps, “res d’empreses emergents que comencen i busquen el seu model de negoci”.

“Els clients que venen a visitar-nos entenen que això és un hub d’excel·lència, sòlid. No farem experiments amb ells, sinó que els resoldrem un repte des de l’experiència d’haver-lo fet moltes vegades”. “Si fas part de la indústria 4.0, aquest és el lloc on has de ser”.

Girbau

A vegades, aquest algú destaca, lidera, i és alhora un desconegut. Girbau és conegut per al gran públic? Potser a Catalunya, principalment al voltant de Vic, on va néixer l’empresa familiar fa cent anys per a operar a més de 100 països. El cas donaria peu a reflexionar sobre la necessitat de millorar el reconeixement social d’empreses com aquesta, no per una qüestió ètica, sinó pràctica, d’incentiu a l’emprenedoria.

Girbau és un referent a la bugaderia industrial. Aquesta empresa familiar va néixer a Vic fa 100 anys i avui opera a un centenar de països.

Girbau és un referent en bugaderia industrial. Un nínxol? Potser ho és el seu mercat, però no la seva R+D+I diversa. L’empresa va fundar un laboratori pioner de digitalització compartida amb companyies del sector, algunes d’elles precisament competidores, i aporta solucions com ara una plataforma de gestió remota de grans instal·lacions. Com diu el seu director general, Pere Girbau, la visió oberta del hub facilita “la creació conjunta entre empreses que ofereixen i empreses que demanen tecnologia”. Però també va més enllà en facilitar les relacions humanes bàsiques per a aquest gran coll d’ampolla que dèiem al principi: el canvi cultural i la seva conseqüència: el fitxatge d’un talent especialista sempre escàs.

Per a Girbau, DFactory estimula la tecnologia ubiqua, el núvol i la gestió remota a partir, però, del contacte d’igual a igual entre els seus desenvolupadors. És per això que el directiu posa en relleu la seva “ubicació estratègica prop del port, l’aeroport i la Fira de Barcelona per a organitzar tallers, reunions i sessions internes amb clients, proveïdors i grups d’interès. Teixir relacions cara a cara”.

Alisys

Si parlem de presència física, parlem de l’oficina permanent, amb sis professionals per ara, que ha obert Alisys. “Podria ser el nostre futur epicentre de desenvolupament de negoci per a la resta d’Europa”, preveu el seu director general, Eduardo Gómez de Tostón.

Destaco la ubicació estratègica prop del port, l’aeroport i la Fira de Barcelona per a organitzar tallers, reunions i sessions internes
PERE GIRBAU, CEO DE GIRBAU

Encarna la connexió íntima de les disciplines 4.0 que destacava Leitat: Alisys integra internet de les coses, intel·ligència artificial, machine learning [aprenentatge automàtic], blockchain [cadena de blocs], sensòrica, biomètrica, i fins i tot computació quàntica per a la gestió, operació remota i anàlisi de flotes de drons i robots en àmbits tan sensibles com ara la seguretat industrial i la telemedicina, entre d’altres. És per això que entre els seus clients figuren Creu Roja o l’Hospital Clínic de la ciutat.

Picvisa+Windforce+Leitat

Un altre exemple de sinergies. D’una banda, tenim una companyia de robòtica, Picvisa, la qual compta amb Leitat per a crear un robot 4.0 especialitzat a recuperar materials en línies de residus i control de qualitat industrial. El dispositiu és complex perquè manipula diversos tipus de matèries amb pinces porta agulles o amb ventoses. Al mateix temps, crea el bessó del robot: una maqueta perfecta per a presentacions en fires sectorials. Per això el seu director general, Joan Manel Casamitjana, diu que es tracta no només “d’aprofitar les possibilitats creixents del networking (treball en xarxa), sinó també del valor de la comunicació i la imatge de marca, d’estar en el moment adequat en el moment just, i aquest és the place to be”.

La companyia de robòtica Picvisa ha creat en col·laboració amb Leitat un robot 4.0 especialista a recuperar materials en línies de residus i control de qualitat industrial.

I, d’altra banda, tenim Windforce, referència en impressió 3D additiva en gran format. Ajuda a desembossar un altre dels grans colls d’ampolla en el món 4.0: el salt, a vegades mortal, entre un prototip de laboratori i la producció massiva i amb economia d’escala d’un producte competitiu. És a dir, contribueix a l’efecte multiplicador d’una innovació perquè, a partir d’aquesta, genera cadena de valor. I també perquè assessora altres companyies per tal que imprimeixin a casa seva el que necessiten.

“A més de material i equips d’última generació, en el hub tenim un enorme coneixement acumulat que ens permetrà tirar endavant projectes especialment complexos”, explica Luis Cristophe, director gerent i cap de vendes de Windforce. Per això, la versatilitat 3D constitueix un altre recurs clau: “Treballem tant per a empreses de disseny i arquitectura [motlles de formigó amb formes impossibles per a la construcció tradicional] com per a publicitat i detall [una sabata gegant de Carolina Herrera] o transport per carretera, nàutic o ferroviari [la cabina completa d’un tren]”, afegeix l’executiu.

A més de material i equips d’última generació, en el hub tenim un enorme coneixement acumulat que ens permetrà tirar endavant projectes especialment complexos
Luis Cristophe, director gerent i cap de vendes de Windforce

O per a la robòtica. I aquesta és la sinergia: Windforce també ha imprès la maqueta de Picvisa, i Leitat va crear en 3D un dels components clau del robot que rescata residus.

Trenta empreses en només sis mesos

Segons Pere Navarro, delegat especial de l'Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB, l'entitat que impulsa i gestiona DFactory), la principal innovació del centre a Espanya és el model de treball pràctic: no es limita a fer projeccions, sinó que genera prototips i negocis reals.

Està complint les expectatives de crear un ecosistema 4.0 capaç d'atraure talent, tecnologia i inversió a una Barcelona atractiva per a la nova economia. "Ja tenim prop de 30 empreses involucrades, un balanç intens perquè el hub es va inaugurar fa poc més de sis mesos. Ens confirma que necessitàvem un espai com aquest on col·laborin empreses i institucions per a proveir de tecnologies altres empreses".

Quines? "Les que estan canviant la manera de fabricar, organitzades en diferents laboratoris especialitzats, des d'impressió 3D i fotònica fins a intel·ligència artificial, ciberseguretat, internet de les coses, robòtica, cadena de blocs o manufactura avançada".

Les companyies accedeixen a serveis de projectes pilot i adaptació a escala, incubació, creació de prototips, gestió de proveïdors i espais, diagnòstic i adaptació tecnològics, control, experimentació i caracterització, solucions d'extrem a extrem, recerca a demanda, disseny, programació i sensorització, producció, gestió de projectes i equips R+D+I, col·laboració internacional R+D+I, formació especialitzada i actes i trobades de programadors per a desenvolupar programari compartit (hackatons), entre d'altres.

"Estem treballant en la primera fase del projecte", continua Navarro, "de 17.000 metres quadrats amb una inversió de 30 milions d'euros. Però també duem a terme una segona fase que sumarà 72.500 metres quadrats. Parlem d'una inversió total per part del CZFB de 100 milions d'euros i de la capacitat de generar 1.500 llocs de treball directes i fins a 5.000 indirectes".