El Barça signa una tarda rodona contra el Las Palmas

Luis Enrique recorre a les rotacions i el conjunt blaugrana respon d’allò més bé, amb un joc precís i dinàmic que doblega amb expressivitat el quadre canari

Luis Suárez celebra el gol davant de Las Palmas.LLUIS GENE (AFP)

El Barça ha sortit a jugar a l’hora del te i ha marcat un partit exquisit quan la tarda demanava un glop de whisky al Camp Nou. Feia un fred que pelava a la graderia i a la llotja Bartomeu esbufegava després d’intentar desenredar l’inexplicable embolic en el qual s’ha ficat per la renovació de Leo Messi. L’equip s’ha posat a jugar a futbol, indiferent amb la junta i la premsa, i els gols han caigut dolçament, com si comencés un conte de fades després d’una setmana en què Troia ha cremat. Als blaugrana els ha sortit un partit tan rodó i polit que fins i tot Aleix Vidal ha marcat i Alcácer ha so...

El Barça ha sortit a jugar a l’hora del te i ha marcat un partit exquisit quan la tarda demanava un glop de whisky al Camp Nou. Feia un fred que pelava a la graderia i a la llotja Bartomeu esbufegava després d’intentar desenredar l’inexplicable embolic en el qual s’ha ficat per la renovació de Leo Messi. L’equip s’ha posat a jugar a futbol, indiferent amb la junta i la premsa, i els gols han caigut dolçament, com si comencés un conte de fades després d’una setmana en què Troia ha cremat. Als blaugrana els ha sortit un partit tan rodó i polit que fins i tot Aleix Vidal ha marcat i Alcácer ha sortit mentre Luis Suárez descansava. L’uruguaià ha recuperat l’encert, Busquets ha semblat Busquets, ha marcat naturalment Messi i per fi han triomfat els dos interiors: Rafinha i André Gomes. La UD Las Palmas no ha dit ni piu després que el Barça li tragués la pilota.

Encara que el periodisme de dades també ajuda a desxifrar alguns misteris del futbol, entendre la política de rotacions de Luis Enrique no sempre resulta senzill, sobretot quan en una mateixa alineació de la Lliga compareix Aleix Vidal i Neymar s’absenta. El trident no ha format, Piqué, Iniesta i Sergi Roberto han descansat, els llocs d’interior han correspost a André Gomes i Rafinha, Arda ha reaparegut i en canvi continua sense haver-hi notícies de Rakitic quan el paisatge convidava precisament a recuperar l’exvolant del Sevilla. A simple vista ha semblat que de la barreja de titulars i suplents havia sortit un equip més físic que tècnic, disposat a atacar els espais, ràpid i vertical, menys amable amb el toc i el desequilibri, per més omnipresent que sigui Messi. Luis Enrique ha encertat de ple.

Hi ha partits que aparentment es resolen amb la sola presència de Messi. No ha estat el cas davant el Las Palmas, un planter exquisit en la conservació de la pilota, ple de mitjos molt fins, com Jonathan Viera o Roque Mesa, i rematat per la potència de Boateng. A canvi, li ha faltat força, molt sotmès des de la sortida pels blaugrana, que s’han desplegat de manera formidable, aplicats i concentrats, excel·lents en la pressió, reiteratius en les arribades a la porteria de Javi Varas. Al voltant de Busquets, el pla de Luis Enrique ha funcionat tan bé que al cap d’un quart d’hora ja guanyava per 1-0, gol de Luis Suárez, que ha enganxat una rematada al primer pal després d’un centre d’André Gomes, habilitat per la profunditat d’Aleix Vidal.

André Gomes, Messi i Rafinha han perdonat el segon abans del descans en uns moments molt bons del Barça. Les recuperacions d’Arda, els desmarcatges d’André Gomes i les passades filtrades d’Aleix Vidal han desestabilitzat el Las Palmas. Els barcelonistes atacaven sense descans i defensaven de manera tan fera que han rebut tres targetes en mitja hora i ningú ha protestat Undiano Mallenco. L’equip estrenyia de manera sincronitzada, Busquets tocava sense error i per fi André Gomes sobresortia, menys indefinit que de costum, fabulós en el desplegament, doblement erràtic per contra en el tret franc davant Javi Varas. Al FC Barcelona únicament li faltava encert davant el porter contrari. Fins i tot Leo Messi s’ha vençut en un mà a mà i una mica abans en una jugada primorosa que no ha trobat porteria ni tampoc et toc de Rafinha.

Sol després de la tempesta

El 10 ha tallat la pilota a Varas, ha regatejat dos defenses d’esquena a la porteria, després ha fet mitja volta i la seva passada lateral amb la dreta, meitat centre i meitat xut, no ha trobat rematador per sort del porter del Las Palmas. Excel·lent en el difícil, Varas ha fallat en el fàcil, precisament quan el seu equip havia espavilat a l’inici de la segona part, i Messi no ha perdonat: l’arquer no ha arribat a rebutjar una pilota centrada per Rafinha i el 10 ha xutat a la xarxa per anotar el seu primer gol contra els canaris, l’únic equip al qual no havia batut encara a Primera Divisió.

Resolta la contesa i dimitida la UD, arramblada per un Barça molt intens i precís en el joc de fora cap a dins, el partit s’ha convertit en un carrusel de felicitacions molt a gust de Luis Enrique: Luis Suárez ha tornat a marcar; Arda també s’ha retrobat amb el gol; s’ha tornat a veure Rakitic, al qual han prodigat una nova ovació; ha reaparegut Alcácer, excel·lent en l’assistència que ha donat a Aleix Vidal, poderós en l’anar i venir, i precís en el xut del 5-0; i Ter Stegen no ha perdut cap gol.

Els titulars han pogut descansar i els suplents s’han reivindicat, la majoria partícips d’un marcador rehabilitador al Camp Nou. Acabada la jornada, als culers els han fet venir ganes fins i tot de veure avui a veure què passa al Sevilla-Madrid. El sol sempre surt després de la tempesta, fins i tot en el sempre convuls estadi del FC Barcelona.