Selecciona Edición
Conéctate
Selecciona Edición
Tamaño letra
AGENDA

438 anys en una fotografia

REFOTOGRAFIAR BARCELONA

AMB MARK KLETT

Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Fins al 19 de maig

Comparar dues imatges iguals, però fetes amb un interval de temps, té un enorme poder d'atracció. Cada vegada, la nostra mirada busca entre una fotografia i l'altra què tenen en comú i què és el que el pas del temps ha esborrat per sempre i que només conserva la imatge. La retrofotografia, tècnica que consisteix a repetir una fotografia exactament en el mateix lloc i amb el mateix punt de vista al cap d'un temps, és un pas més. Mark Klett, geòleg i fotògraf nord-americà, és un expert en aquesta tècnica i ho ha demostrat en els seus treballs sobre el Gran Canyó o sobre San Francisco, ara i quan va patir el gran incendi de 1906. A l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, s'hi poden veure, fins al 19 de maig, dues enormes retrofotografies que són fruit de l'estada que va fer a la ciutat el novembre del 2010, on és possible revisitar el passat d'aquesta ciutat de manera directa.

L'AFB exposa dues retrofotografies de Barcelona realitzades per Mark Klett

Després de fer una panorà-mica des de la zona de Miramar, a la falda de Montjuïc, Klett ha incorporat fragments de moltes de les imatges antigues que es van fer des d'aquest mateix punt. És el cas del gravat de Braun i Hogenberg del 1572, les quatre imatges de Jean Laurent preses cap al 1870, —poc després de l'invent de la fotografia—, en les quals crida l'atenció els camps de cultiu que s'estenien entre la ciutat emmurallada i la muntanya de Montjuïc i la gran quantitat de vaixells ancorats al port de la ciutat; també les imatges de Charles Clifford, Joan Martí, Antoni Esplugas, Francisco Javier Álvarez, Pau Audouard i de diversos autors anònims que també van captar aquesta mateixa perspectiva. Totes acaben formant una sola imatge, una mena de collage, on l'actualitat i l'antiguitat es fonen. Són 438 anys de la història de Barcelona en una fotografia, fet que converteix aquestes imatges en documents únics.

Per Klent, que va assistir a la inauguració de l'exposició, "cada imatge és una finestra del temps al passat, però el conjunt és una estratigrafia de les diferents etapes de la ciutat".

Però les dues obres de Klett no estan soles. Al costat de les fotografies originals que ha utilitzat per completar la seva obra, algunes de les quals encara no s'havien mostrat, com l'enorme àlbum que Charles Clifford va realitzar el 1860 durant la visita a la ciutat de la reina Isabel, o les imatges de la muntanya de Montjuïc des del port, creades per Lucien Roisin al principi del segle XX, s'exposen també els treballs dels vuit fotògrafs que van participar al curs Working across time, que el nord-americà va impartir durant els tres dies que es va estar a la ciutat.

A partir d'imatges seleccionades per l'AFB, els fotògrafs han fos el passat i el present de maneres diferents. Pedro Arroyo ens sorprèn incorporant les ruïnes del convent de San Sebastià al final de la Via Laietana, Isabel Codina compara una comitiva de Mossos el 1934 amb un grup de japoneses per la mateixa avinguda el 2011; Laura Viñals ens mostra l'Umbracle del parc de la Ciutadella, Manuel Serra reinterpreta la presència del casino al mateix parc, Javier Sardá ens transporta al moment en què la família reial acomiada la reina Victòria Eugènia a l'Estació de França, el 1926, o Isidre Santacreu, que incorpora elements gràfics originals, ens descobreix una perspectiva inèdita de la plaça de Palau.

En total, 39 fotografies basades en la retrofotografia, 44 imatges antigues, sis gravats d'època i una exposició virtual, que permet viatjar del passat al present d'aquesta ciutat amb només un cop d'ull.

* Este artículo apareció en la edición impresa del Jueves, 2 de febrero de 2012