_
_
_
_
_
AGENDA

Òpera de cine amb l'OBC

EL CAVALLER DE LA ROSA

Orquestra Simfònica de

Barcelona. L'Auditori.

Barcelona, 4, 5 i 6 de març.

El cinema mut no va arribar mai a ser mut del tot. A les primeres sales de cinema hi acostumava a haver un pianista que sota la pantalla improvisava melodies per acompanyar les projeccions. I a les grans ciutats, fins i tot hi havien orquestres per posar, en directa, la banda sonora a les pel.lícules. La fascinació per la imatge en moviment va arribar a seduir alguns dels grans compositors europeus, que van composar i adaptar les seves obres per al cinema mut. És el cas de l'alemany Richard Strauss, qui gustosament va arranjar la música de la seva òpera El cavaller de la rosa per ser interpretada durant les projeccions de la pel·lícula que sobre aquesta obra va rodar el 1925 Robert Wiene. Aquest cap de setmana, l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), sota la direcció de Frank Strobel, interpretarà la música d'aquesta adaptació al cinema d'El cavaller de la rosa durant la projecció de la pel.lícula a l'Auditori.

D'ençà de l'estrena el 1911, El cavaller de la rosa va ser, amb el seu llenguatge musical neoclàssic i els seus valsos, una òpera molt popular entre el públic alemany, que en taral·lejava les melodies. Això va portar el director Robert Wiene, cèlebre per la seva pel.lícula El gabinet del doctor Galigari (1919), a proposar a Strauss i al seu llibretista Hugo von Hofmannsthal una adaptació al cinema de l'òpera. El resultat, que s'allunya de l'estil expressionista de Wiene, és una superproducció de l'època rodada als estudis de Schönbrunn i a Viena amb la participació de més de 10.000 extres. L'estrena mundial va tenir lloc el 10 de gener de 1926 a l'Òpera de Dresde, el mateix teatre on 15 anys abans es va estrenar l'òpera, i amb Richard Strauss dirigint l'orquestra.

La pel.lícula, que dura 88 minuts, segueix, tot i que els papers dels personatges han estat ampliats, la trama de l'òpera, ambientada a la Viena del segle XVIII durant els primers anys dels regnat de l'emperadriu Maria Teresa. És una història d'embolics amorosos ordits per una aristòcrata, la Mariscala, que envia el seu jove amant a Oktavian a fer les funcions de cavaller de la rosa (tradició que s'inventa Hofmannsthal) a la festa de prometatge del seu desagradable cosí, el baró Ochs, amb la jove Sophie, filla d'un ric burgès.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_