_
_
_
_
_
AGENDA

El rocambolesc Miguel Condé

Una antologia de l’excentricitat formada per fragments literaris i assaigs, una gustosa olla podrida”.

Miguel Condé es defineix com a “pintor, dibuixant i gravador figuratiu mexicà”, tot i que va néixer a la molt nord-americana Pittsburg, viu a Sitges i sempre que pot s’escapa a París. Aquest “autodidacta a excepció d’estudis d’anatomia”, segons consta en el seu currículum, ha construït una esplèndida obra centrada en la figura humana absolutament personal i d’una gran originalitat, un regal per als sentits. Condé fa servir totes les tècniques de l’ofici, a la manera dels grans mestres, als quals sembla reinterpretar a la seva manera encara que finalment l’únic que en queda és la potència i la suggestió de les imatges.

MIGUEL CONDÉ. "Rocambolesque".
Galeria Alejandro Sales. Blackspace.
A partir del dijous 7 de juny

El seu món es passeja per la ironia, travessa l’absurd i reposa en un molt personal surrealisme situat en un món ucrònic, en què sembla que les realitats s’hagin suspès o que se solapin amb indiferència. “Se solaça especialment recuperant per a la modernitat temàtiques pròpies de Cervantes o de Quevedo, escenes i personatges que evoquen l’estètica de l’edat mitjana tardana encara que se situen al marge del temps i de la història”, escrivia la crítica Maria Lluïsa Borràs, per a qui “en les seves composicions, cada vegada més complexes, més detallistes, es fon a poc a poc l’absurd amb l’enigmàtic, la ironia negra de Goya, les fantasmagories d’El Bosco, la repulsió i la fluïdesa de Brueghel, el virtuós dibuix de Durero”.

A Condé, a més, el fascina la matèria —el paper i el burí— i busca els suports més sorprenents amb vells pergamins o llibres desfilats, i els embolica amb objectes trouvés com marcs antics i altres rareses.

Al llarg de la seva carrera Condé ha fet centenars d’exposici-ons; en fires d’art, centres culturals, galeries grans i petites; de vegades només teles sobre un tema, altres dibuixos o gravats. La diferència amb la mostra que ara inaugura a Barcelona és que tota la desbordant riquesa dels seus treballs i la varietat dels registres utilitzats es pot degustar d’una tirada a la Galeria Alejandro Sales, ja que és una exposició que neix del llaç entre el marxant i l’artista i mostra l’intercanvi de mirades que es produeix.

Sales ha entrat a l’estudi de Condé, autèntic cabinet de curiosités, i s’ha servit un bufet lliure després de tafanejar per tots els racons, “com qui se’n va a comprar en una botiga d’ultramarins”, en paraules de Miguel Condé. El resultat, segons l’artista, és “una antologia de l’excentricitat formada per fragments literaris i assaigs, una gustosa olla podrida”.

Lo que más afecta es lo que sucede más cerca. Para no perderte nada, suscríbete.
Suscríbete

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_