_
_
_
_
_

Villaronga llegeix Sales

‘Quadern’ publica les primeres notes del director de ‘Pa negre’ per a un film sobre ‘Incerta glòria’

Carles Geli
Agustí Villaronga.
Agustí Villaronga.TEJEDERAS

Més ja és ficar-se en escaletes i peces i en fi...”, admet el cineasta Agustí Villaronga al final d’un correu electrònic que envia a Maria Bohigas, editora d’Incerta glòria, comentant precisament aquesta obra. Sí, el director del major èxit del cinema català, Pa negre, té al cap portar a la gran pantalla la gran novel·la catalana sobre la guerra civil, llibre paradigmàtic del pensament i la narrativa de Joan Sales, de qui enguany se celebra el centenari, encetat el proppassat divendres amb unes jornades d’Òmnium Cultural a Girona que s’allargassaran fins al desembre.

“En tenia referències d’abans, però no l’havia llegit fins ara, pel projecte”, admet Villaronga, excel·lent lector, com demostrà en respectar l’essència de Retrat d’un assassí d’ocells i Pa negre, les novel·les d’Emili Teixidor que fusionà en el seu Pa negre.

Juntament amb la conversa amb l’autora de la futura biografia de Sales i una sorprenent vinculació entre Sender, Orwell i l’autor català a càrrec de Francesc Serés, Quadern reprodueix les primeres notes que Villaronga ha pres per abordar la pel·lícula sobre Incerta glòria. Serà després d’acabar un projecte més personal que té al cap, i els quatre folis no deixen de ser el primer tast, però ja s’ensuma l’excel·lència: sorprèn la capacitat per com deixa l’obra en la seva essència, el tempo d’aparició dels personatges i el que ha de ser la seva raó de viure a la pantalla, la fusió d’alguns d’ells en un de sol... El maridatge Villaronga-Sales promet un bon esperit.

Lo que más afecta es lo que sucede más cerca. Para no perderte nada, suscríbete.
Suscríbete

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Sobre la firma

Carles Geli
Es periodista de la sección de Cultura en Barcelona, especializado en el sector editorial. Coordina el suplemento ‘Quadern’ del diario. Es coautor de los libros ‘Las tres vidas de Destino’, ‘Mirador, la Catalunya impossible’ y ‘El mundo según Manuel Vázquez Montalbán’. Profesor de periodismo, trabajó en ‘Diari de Barcelona’ y ‘El Periódico’.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_