_
_
_
_
_
AGENDA

El jazz d'Itàlia omple Barcelona

Explica Carlo Pagnotta, personatge mític, director artístic i autèntica ànima del Festival de Jazz d'Umbria, que, quan van començar el festival el 1973, encara que ho haguessin volgut, els resultava pràcticament impossible contractar músics de jazz italians. Va ser precisament el festival i la tasca pedagògica que va tenir en escoles i associacions el que va sembrar la llavor. Ara —els experts ho certifiquen, però també els aficionats ho proclamen— Itàlia s'ha convertit en una de les potències jazzístiques d'Europa, amb una personalitat pròpia que no li impedeix integrar-se plenament en el més cosmopolita dels gèneres musicals i una amplíssima oferta. Ara ho poden comprovar els barcelonins, perquè han tingut i encara tindran una bona dosi de jazz italià en el marc del 43è Festival Internacional de Jazz de Barcelona.

Si l'any passat, el veterà festival barceloní es va agermanar amb el pare de tots els festivals, el de Newport, als Estats Units, aquest any ho ha fet amb el d'Umbria, un dels que tenen més tradició a Europa. Per celebrar-ho, la gent de The Project ha portat els millors jazzman italians a la nostra ciutat. En contrapartida, l'estiu vinent els jazzman catalans ocuparan els escenaris de la ciutat de Perugia, on se celebra el festival d'Umbria.

Dilluns passat van encetar la setmana italiana, a la sala Luz de Gas, el duo format per Danilo Rea i Fabio Boltro, que van presentar el seu treball sobre àries famoses d'òpera italiana adaptades per a piano i trompeta. Dimarts va ser el torn de Gabrielle Mirabasi Trio al Conservatori del Liceu. Avui dijous, també a l'escenari ideal de Luz de Gas, és el torn del músic de jazz més famós d'Itàlia, Enrico Rava, que presenta Tribu.

La figura principal, però, és el pianista Stefano Bollani, un músic superdotat, amb un peculiar sentit de l'humor, que es troba en el seu millor moment i que ja ha creuat totes les fronteres. Bollani es prodiga en una infinitat de variacions, des de tocar a duo amb Chick Corea fins a fer-ho amb el seu trio danès o el seu quintet italià. Tampoc no evita els escenaris clàssics; fa poc va tocar la Rhapsody in Blue, de George Gershwin amb l'orquestra de la Gewandhaus de Leipzig dirigit per Riccardo Chailly. Bollani actuarà a Luz de Gas el dissabte dia 12 vinent, en solitari, i amb ell clourà la setmana Umbria Jazz Barcellona. L'aportació definitiva italiana al Festival de Jazz de Barcelona, però, vindrà de la mà del gran Paolo Conte i la seva Big Band, l'1 de desembre vinent a l'Auditori, que serà l'encarregat de tancar el Festival.

Però la música no serà l'únic que portarà Umbria a Barcelona. L'extraordinària gastronomia d'aquesta regió italiana es podrà degustar, amenitzada amb jazz, dilluns que ve, dia 14, al restaurant Monvinic. Amb el títol Il matrimonio del tartufo, i amb els exquisits vins de la regió, s'oferirà una sèrie de plats combinant l'excel·lent tòfona blanca d'Umbria amb la varietat negra catalana

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_