_
_
_
_
_
AGENDA

Els aires de la plaça Tahrir arriben a Barcelona

MOSTRA DE CINEMA ÀRAB I

MEDITERRANI DE CATALUNYA

Fins al 23 d'octubre

www.cinebaix.com/mostra

Les revoltes populars a Egipte que van acabar amb el règim de Hosni Mubarak han focalitzat els mitjans de comunicació els darrers mesos. De retruc, en altres països àrabs com Síria o Tunísia, s'han esdevingut uns canvis socials i polítics en els quals el cinema ha fixat la mirada. El país dels faraons és el convidat d'aquest any en la V Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya que exhibeix, fins al dia 23, una selecció de pel·lícules de ficció i documentals signats per realitzadors de països àrabs i d'altres de l'altra riba del mediterrani.

Dels sis films egipcis en destaquen dos de realitzats després de les revoltes de la plaça de Tahrir, que van insuflar aire de renovació per tot el Mediterrani: Divuit dies (18 Days), dirigida per un conjunt de 19 realitzadors egipcis i el documental Prohibit (Mammou), d'Amal Ramsis.

Malgrat les reduccions per la crisi, aquest festival nascut a Sant Feliu de Llobregat, creix, i a la seu primera de CineBaix s'uneix la de la Filmoteca de Catalunya, convertida en nova seu estable a Barcelona. Per la seva banda, Vic i Igualada també programaran sessions especials, amb alguns dels treballs.

Entre les seccions d'aquest festival destaca un homenatge a les dones musulmanes que, lluny del clixé de submissió generalitzat, ha tingut un paper vital per aconseguir l'èxit enfront del poder establert. Entre les pel·lícules destaquen la libanesa Dones d'Hezbollah, de Maher Abi Samra i les egípcies Dones del Caire, de Yousry Nasrallah i El Caire 678, de Mohamed Diab.

Un altre dels homenatges previstos és el del director sirià Omar Amiralay, mort recentment, del que es projectaran els documentals There are so many things still to say i A plate of sardines.

Una altra novetat d'aquesta cinquena edició és la secció Dones de l'altra riba, on es podran veure treballs sobre el món àrab realitzats per directors europeus, com els documentals Vés-te'n - Diari de la plaça Tahrir i el conte d'amor Eskandereya. Alexandria, o el curtmetratge Dones que valen com 100 homes, de Marc Almodóvar, que assistirà al festival per presentar els seus treballs i xerrar amb els espectadors.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_