_
_
_
_
_
CRÍTIQUES

Gent d'impressió

HISTÒRIES INCREÏBLES

Imma Pla i Montse Ganges

Combel

66 pàgines. 9,50 euros

Un dels malsons més estès entre els autors de literatura infantil en català és observar impotents com les seves obres, per reeixides i reconegudes que siguin aquí, traspassen en molts pocs casos les fronteres de la llengua. Des de fa uns anys, però, hi ha alguna empresa editorial aquí que lluita per fer esclatar aquesta dinàmica. Un dels casos més emblemàtics és el de Combel i els seus atractius pop-ups elaborats per autors autòctons, o les seves agosarades propostes en llibres de coneixements, com ara la col.lecció Això és art!, elaborada per Patricia Geis, o Històries increïbles, pel tàndem Imma Pla i Montse Ganges.

En el primer número d'Històries increïbles, dels dos publicats fins ara, les dues autores aborden el gènere biogràfic per fer-lo atractiu a infants i joves. Ens presenten de forma breu la vida de cinc grans aventurers i la seva fita més famosa: comença amb la llegendària ruta de la seda de Marco Polo i continua amb l'intent de creuar l'Antàrtida a càrrec d'Ernest Shackleton; la lluita d'Amèlia Earhart, la primera dona que va creuar l'Atlàntic en avió; la tossuderia de Thor Heyerdahl per demostrar que era possible arribar del Perú a la Polinèsia en un rai; i els primers homes que van coronar l'Annapurna.

Totes poden ser històries èpiques, agòniques fins i tot, però no és el triomf i l'èxit allò que l'obra busca ressaltar, ja que el fracàs també hi és present. El que les històries transmeten en conjunt és la lluita i la il.lusió per fer realitat els somnis, per canviar les coses, i sobretot, el retrat de la condició humana i la manera com actua i apareix, amb totes les seves virtuts i els seus defectes, en les situacions límit. Per posar un exemple, és remarcable la tossuderia de Shackleton per travessar l'Antàrtida, però per sobre de tot, sorprèn la seva voluntat de posar la vida dels seus homes per davant de la seva obsessió.

La narració acurada de les autores té la virtut de convertir aquestes vides i aventures en un relat sintètic, directe i potent que captiva el lector tant pel contingut com per la forma, malgrat que algunes siguin conegudes pel lector. Hi ajuda el disseny de les pàgines, el grafisme, els capítols breus, l'excel.lent combinació entre la narració i els flaixos informatius i la bona tria de les il.lustracions i fotografies.

De les cinc històries, quatre tenen l'origen en la primera meitat del segle passat, en el qual l'home somniava en conquerir els límits del seu entorn. A principis del segle XXI, a jutjar per la literatura per a joves que ens arriba, els somnis de les persones opten per altres viaranys aparentment més simples i essencials, i se centren, entre d'altres coses, en lluitar per aconseguir una vida millor. En ells, el viatge és el mitjà per trobar una terra on poder avançar amb tranquil.litat i aconseguir fer realitat els desitjos. Així, en un breu període de temps, han coincidit al mercat tres novel.les juvenils de molt bona factura, en les quals els protagonistes posen en risc la vida per arribar des dels seus massacrats països d'origen fins al somniat món occidental: En el mar hi ha cocodrils de Fabio Geda (La Galera), o el periple d'un jove afganès fins a arribar a Itàlia; La lluna de gel, de Santi Baró (Barcanova) o l'enganyós camí d'una noia romanesa en direcció a Barcelona; i Temps de miracles, d'Anne-Laure Bondoux (Baula), o la tortuosa trajectòria d'un noi georgià fins a albirar la república francesa.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_