_
_
_
_
_
REPORTATGE

El regnat del continuarà...

Les sèries de superherois i altres gèneres populars del còmic viuen una nova època d'or

Francisco Ibáñez, el pare de Mortadelo i Filemón, fuig quan escolta el terme novel.la gràfica. El mestre prefereix denominacions de tota la vida, com tebeo. La veritat és que amb el lloable objectiu de donar prestigi a la historieta, ens hem tornat una mica bojos. Fins i tot sembla que només tinguin interès les obres de més de 300 pàgines on l'entreteniment pur i dur estigui desterrat. La resta, ja ho saben... coses de frikis. Això és un error total, un posicionament d'un esnobisme insuportable. Davant d'aquest nou dogma, cal subratllar que moltes de les millors vinyetes del moment s'estan donant a l'anomenada mainstream, a l'atapeït univers dels superherois i dels subgèneres més bastards.

Els autors espanyols, com Pasqual Ferry o Pere Pérez, triomfen a la Marvel i DC
Els guionistes són les noves estrelles de la 'mainstream', que viu una edat d'or

En realitat, hi ha lloc per a tothom. També és veritat que molts nous lectors testarien algunes sèries; però quan veuen que van pel número quaranta, es fan enrere. Si és el cas, en aquest reportatge trobaran molts suggeriments per començar a fer camí en el món del 'continuarà'... És també una manera d'invertir en talent local perquè cada cop hi ha més autors espanyols, molts d'ells catalans, que treballen per a grans editorials dels Estats Units.

Pasqual Ferry, per exemple, porta anys dibuixant campions de la justícia. El seu art es troba ara al servei d'un déu, de Thor, personatge de la Marvel que aviat arribarà a la gran pantalla. Això sí, entre zombis i ultrapoderosos, tampoc ens oblidarem en aquest Quadern de fer un repàs a les novetats més destacades d'altres àmbits que es publiquen amb motiu del Saló del Còmic (www.ficomic.com), que s'inaugura avui a la Fira de Barcelona. En definitiva, la gràcia és en la diversitat... però qui no enveja aquests tipus d'uniformes estrafolaris que poden volar o fer miques tota una muntanya d'un cop de puny? Doncs, que comenci l'aventura.

Les arrels dels superherois es troben en la mitologia grega. El referent més clar és Heracles, protagonista del nou treball de David Rubín, El héroe (Astiberri), primera part d'una obra en dos volums amb la qual l'autor ret homenatge als comic-books. "És una revisió del gènere dels superherois amb el qual vaig aprendre a llegir. Volia fer un treball ple d'aventures. Finalment, m'ha sortit la meva obra més personal", explica Rubín sobre una de les novetats més destacades del Saló del Còmic. De petit, el barceloní Pasqual Ferry també devorava còmics de superherois. Des de llavors, tenia clar que s'hi volia dedicar. Després de dibuixar personatges tan importants com el mític Superman de la DC o Els 4 Fantàstics de la Marvel, ja podria donar per realitzat el seu objectiu. Malgrat això, és en aquest moment quan està fent el seu millor treball: Thor, com ja hem subratllat. Els primers episodis de Ferry arribaran a Espanya, publicats per Panini, el mes que ve, coincidint amb l'estrena de la pel.lícula dirigida per Kenneth Branagh.

Dels guions se n'encarrega un dels autors amb més èxit de la Casa dels llegendaris Jack Kirby, Steve Ditko i Stan Lee; el magnífic narrador Matt Fraction, que ja va refundar un altre superheroi històric, Iron Man, la col.lecció del qual també dibuixa un autor espanyol, Salvador Larroca. Els personatges de la Marvel es troben en l'anomenada Edat heroica, una proposta amb què es vol tornar a l'essència del gènere, és a dir, a l'aventura. "Els guionistes són els nous reis de les historietes. Els superherois funcionen per cicles i ara sembla que s'ha posat fi a l'hiperrealisme amb les seves morts per càncer o sida", explica Ferry, un dels pioners en fer-se lloc a les grans editorials dels Estats Units juntament amb dibuixants com Carlos Pacheco o el mateix Larroca. (I atenció: de la Marvel mereix una especial atenció l'excel.lent etapa en curs del Capitán América del guionista Ed Brubaker).

El talent local també està molt present a la DC amb autors com el barceloní Pere Pérez, cèlebre perquè a les escenes de multituds inclou cameos amb una gran estima per Chiquito de la Calzada (també ha ficat a les seves pàgines a Andreu Buenafunte o El Gran Wyoming). Així, l'humorista ja va aparèixer de la seva mà a vinyetes de Superman i el dibuixant promet que aviat tornarà a sortir a Batgirl. Pérez va començar dibuixant còmics pornogràfics per a l'edició espanyola de Penthouse. "Encara que soni a broma, això va ser tota una escola per dominar la figura humana, cosa molt important en el gènere dels superherois", diu el dibuixant.

Però, sens dubte, en el camp de les sèries, té una especial rellevància el segell Vertigo, la línia per a lectors adults de la mateixa DC que es podria considerar com l'HBO comiquera, potser no l'HBO de Six Feet Under, però sí la de True Blood. Un dels seus grans èxits va ser 100 balas, de Brian Azzarello ?autor present al Saló? i Eduardo Risso. El seu reclam encara dura i una de les novetats més esperades de la cita comiquera és el primer volum de la luxosa edició integral d'aquesta obra cabdal del gènere negre, que publica Planeta DeAgostini. De Vertigo és també una de les millors sèries del moment, Fábulas, una revisió dels personatges dels contes de fades creada per Bill Willingham i que ha donat esplèndides portades de James Jean.

Lògicament, amb una aclamada versió televisiva pel mig, el protagonisme se l'emporta Los muertos vivientes, el gran èxit de Robert Kirkman que publica als Estats Units el segell Image i a casa nostra, de nou, Planeta DeAgostini. L'edició en tapa dura que aplega els primers 24 números de la col.lecció serà un èxit segur. Més val que Charlie Adlard, el seu dibuixant, porti uns quants llapis al Saló, perquè els necessitarà. El triomf d'aquesta sèrie també ha donat una publicitat indirecta a una altra col.lecció imprescindible de Kirkman, Invencible, una revisió amb moltes humorades del gènere de superherois que publica Dolmen. Per no parlar de l'excel.lent acollida de la paròdia dels zombis de Kirkman llançada per la mateixa editorial Dolmen, Los muertos revivientes, de José Miguel Fonollosa...

Ficats en zombis, una joia del catàleg de Norma: la sèrie El Bruto, d'Eric Powell, un dels millors còmics del moment que forma part del segell Dark Horse, el mateix de Sin City, de Frank Miller, o de Hellboy, de Mike Mignola. Norma també treu un nou volum, en aquest cas, d'una altra posada al dia del gènere de superherois, Astro City, sèrie que participa de la mateixa revolució que dues de les creacions més aplaudides de Warren Ellis: The Authority i Planetary, obra mestra del gènere fantàstic protagonitzada per arqueòlegs del misteri. Dos dels artífexs d'Astro City, Brent Anderson i Kurt Busiek, estan inclosos a la llista de convidats del Saló, cosa que facilita la preuada dedicatòria, és clar.

En definitiva, seria per no acabar. Diguin el que diguin els cool hunters en els gèneres populars, hi ha molt de Novè Art.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_