_
_
_
_
_
AGENDA

La fotografia com a denúncia

DRETS HUMANS

Centre d'Art Contemporani Can Sisteré

Santa Coloma de Gramenet

Fins al 17 d'abril

Una imatge val més que mil paraules. Això és el que es pot comprovar a l'exposició Drets Humans, que s'inaugura avui a Can Sisteré de Santa Coloma de Gramenet, a través de 41 imatges realitzades per vuit fotògrafs que mostren com els drets humans se segueixen incomplint avui dia en gairebé tots els racons del planeta.

Els trenta articles de la Declaració Universal dels Drets Humans, aprovada per les Nacions Unides el 1948, apareixen al costat de les imatges. En una, s'hi pot veure un nen transportant uns sacs plens d'escombraries, que recull en un abocador (Francesc Melcion); en una altra, un adolescent porta sobre el cap i les espatlles uns maons enormes perquè es coguin al sol en algun país asiàtic (Bru Rovira); en una tercera, dos turistes amb aspecte relaxat són transportats en tricicle per uns joves a cop de pedal (Vicenç Semper); en una altra, dos nens nus estudien en algun país africà (Jesús Jaime Mota). "No hem volgut recórrer a les típiques imatges de nens amb mosques a la cara, sinó a escenes més subtils que facin pensar el que veu les fotografies i llegeix els textos dels articles", assegura Joan Guerrero, ànima de l'exposició i fotògraf experimentat que ha mostrat en exposicions i publicacions el seu punt de vista personal sobre l'Amèrica Llatina i la immigració. "Els joves que passegen als turistes no són esclaus, però ho semblen i et fa pensar", assegura Guerrero quan comenta la fotografia de Semper.

Guerrero és l'autor de diverses imatges que s'exposen, com la d'un jove negre que treu el cap darrere d'una pancarta on hi ha pintat un filat o la d'un altre jove que, vestit amb la bata blanca d'un hospital públic de Barcelona, mostra a la seva pell negra una enorme costura de dalt a baix del pit. "És una història molt bonica. El nen va arribar en patera fa quatre anys des del Senegal, sense res i sense parlar castellà. A Santa Coloma de Gramenet, una família el va acollir quan va necessitar que li fessin una intervenció per problemes de cor i, des de llavors, és un més a la família, tot i que encara no té papers", assegura l'autor de la foto. Cap de les imatges no té títol, però Guerrero ha titulat aquesta fotografia afectuosament Corazón partío.

L'exposició de les imatges, —totes en blanc i negre i amb el mateix format de 40 x 50 centímetres— serviran per a projectes al Tercer Món. Gramenet Imatge Solidària, l'associació de fotògrafs que organitza l'exposició, ja ha recaptat 70.000 euros per a aquesta finalitat. "Provem de sensibilitzar i d'incitar a la reflexió. Les fotos no es venen, però el preu de l'entrada servirà per construir escoles o hospitals", assegura Guerrero.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_