_
_
_
_
_
PENSANT-HO BÉ

Nova fornada

Edna López (Los Realejos, Tenerife, 1977) no ve del món literari ni de l'ensenyament però ahir, amb En busca del tesoro de Kola, va guanyar la XIX edició (i els seus 25.000 eurons) del premi Edebé en l'apartat de literatura infantil.

Valgui el cas, malgrat que és en castellà, per ratificar el que ja és més que una sensació. Lentament, però inexorable, estem assistint a un relleu d'autors, més recent en les lletres catalanes. Arriben altres veus, que en molts casos són d'altres àmbits. A banda dels que ja ho fan per devoció (cas dels Just Casero i Documenta, per posar dos casos), és des dels premis on en primera instància es detecta el fenomen: es pot anar des del Ramon Llull de Najat el Hachmi al Josep Pla de Llucia Ramis (fa uns dies, Cristian Segura), passant pel més volgudament trencador en això de tots: el Mercè Rodoreda de contes (de Borja Bagunyà a la jove Alba Dedeu d'enguany).

Prengui's això només com a mostra: la llista és molt més llarga, no té perquè passar només pels guardons sota l'ègida de Grup 62 (malgrat que té 7 dels 10 més importants), ni pels premis en si mateix —penso, per exemple, en bona part dels noms que cita Lolita Bosch a Veus i amb Bea Cabezas, a qui des de can Ara Llibres li donaren tema per a una novel.la pel fet que escriu bé (en bona demostració del que també ha de ser la tasca de l'editor del futur).

Apuntem causes? Primer, la claríssima davallada de la que no fa pas tant era una generació de grans escriptors catalans d'altíssima venda que ara no suren ni amb guardons (no direm noms). Després, l'arribada de nous (i joves, és clar) editors, en bona part dones, el que també explicaria la proliferació d'autores més que d'autors.

En qualsevol cas, eppur si muove: bon senyal després de la vergonya de veure com la capital de l'edició ha acabat xiulant davant el destí final de l'arxiu Carme Balcells a Madrid.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_