_
_
_
_
_
CRÍTIQUES

Confusió és llum

VIDES IMPROBABLES

Ferran Sáez

A contravent

220 pàgines. 19,50 euros

La vida és confusió. És així. Per exemple, tothom creu que el surrealisme va néixer el 1924 del cap d'André Breton i tota una colla de criatures mentalment alliberades. Doncs no. Com explica el periodista i ninotaire Jaume Passarell a les seves memòries: "...el surrealisme, que la gent que es pensa estar assabentada a casa nostra d'aquestes coses creu que ens va venir de París, va néixer a Barcelona molt abans. La naixença va tenir lloc entre el carrer de la Boqueria i la Rambla". Aquí hi ha el Bar del Centro, on Passarell i una colla de periodistes i literats (Manuel Fontdevila, Josep Amich, Lluís Capdevila, Plató Peig...), (re)creadors també del Barri Xino mediàtic, van ser els pares —entre tangos i cocaïna— del surrealisme. Mentre Europa es matava a la Primera Guerra Mundial, d'altres es morien de riure. És poc coneguda aquesta història. I seria ben fàcil demostrar que el surrealisme és un invent català. Catalunya, terra de sobredosi, d'asfíxia, de realisme, per això s'inventa el surrealisme. Per tant, a algú li pot estranyar que les criatures que desfilen per aquestes Vides improbables d'en Ferran Sáez no puguin ser reals?

L'assagista assaja i es treu de la seva gorra Samuel Carasso, un padrí entranyable, jueu d'origen francès, infància algeriana, català de plenitud i fesomia arrugada, dolorosa, melangiosa del segle XX. Carasso és un col.leccionista d'heterodoxos, i per dir-ho a la manera de Santiago Rusiñol: "un drapaire de records". Un ésser amb una fal.lera per catalans esmunyedissos que van viure entre el XVI i el XVIII. Criatura que estudia criatures increïbles, estranyes, desconegudes, intangibles, boiroses... Antoni Bech, cartògraf i primer individu que fa la volta al món tot sol; Joan-Francesc de la Roca, que escriu un tractat matemàtic per provar l'existència de Déu; Jesús de la Santacreu, un sionista avant la lettre i sense retorn; Joan de Sau, reparador d'òrgans i aspirant a interpretar la música de la Bíblia. El terrari és fascinant i l'obsessió de Carasso és la de l'entomòleg. Criatura i criatures es miren, s'emmirallen, es confonen: separats per la vidriera dels temps.

Per això és cert que el llibre camina per la sirga: entre la novel.la (amb intriga de pes i pessics pop) i l'assaig (de volada acadèmica i picades d'ullet divulgatives), amb tons coherentment ondulants (entrevista, epistolar, memorialístic...) i amb un català natural, terrenal, per explicar un passat artificial, il.lusionant, de bell antuvi. Perquè per anar més enllà s'hi pot veure espurnejar el F for Fake d'Orson Welles. El fals documental d'un falsificador d'art i d'un falsificador de biografies. Un frau. Un frau d'un frau. Un frau molt real. La còpia, l'original. L'art, la vida. La confusió. El joc de miralls.

Però que ningú es confongui: estem davant d'una obra lluminosa, d'un dels assagistes més cristal.lins de Catalunya. Sáez il.lumina un món que ja no existeix, o potser no va existir mai. O siguem més diàfans: ningú ja no sap si va existir i això és com si no hagués existit mai. S'avança així Sáez (com ja va fer amb altres grans temes, a Els bon salvatges, la seva darrera obra, però, vaja, com ha fet sempre: El crepuscle de la democràcia; o Dislocacions o Què (ens) passa?) al debat més palpitant que hi ha en el nostre món de masses fragmentades, trinxades, esmicolades: l'esclat de microcomunitats, de jos de mil interessos també microscòpics.

Tornen els heterodoxos. I potser es revenjaran dels ortodoxos. És aquesta la nova divisió del planeta? Tots es vigilen i és difícil saber si Carasso té raó o són les seves criatures les que diuen la veritat de la vida. Francesc Pujols , un altre gran heterodox, ben real, ja va dir que "la vida és com un coit, una gran confusió de cames". Aquí rau la llum.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_