Selecciona Edición
Entra en EL PAÍS
Conéctate ¿No estás registrado? Crea tu cuenta Suscríbete
AGENDA

Novetats

Una història avorrida, Van Gogh, suïcidat per la societat, Cartes de condemnats a mort pel franquisme, Les aventures de Tom Sawyer

UNA HISTÒRIA AVORRIDA

Anton Txékhov

Minúscula

113 pàgines. 12 euros

Nikolai Stepànovitx, savi entre savis, veu propera la mort i en fer inventari s'adona que la buidor ha estat total; qualsevol cosa es desfà com un sucre: la família, la fama... Brutal conte, potser el millor (Thomas Mann dixit) amb El pavelló número 6 i La dama del gosset, d'un mestre del gènere. O sigui que...

VAN GOGH, SUÏCIDAT

PER LA SOCIETAT

Antonin Artaud

Angle

84 pàgines. 11 euros

Emprenyat per les acusacions d'esquizofrènic "de tipus degeneratiu" que es feien a Van Gogh (i on ell es veia molt identificat), Artaud va fer aquest assaig sobre la creació artística i la bogeria. Per saber més del Van Gogh íntim, ha sortit ara una breu selecció de les famoses Cartes a Theo (Edicions 3 i 4; 322 pàgines. 14,50 euros).

CARTES DE CONDEMNATS

A MORT PEL FRANQUISME

Alba Díaz i Helena Ledesma

Cossetània

182 pàgines. 13,50 euros

"Estimat Kim, la nova és escueta [sic]: condemnat a mort". Així comença la darrera carta de Salvador Puig Antich abans de ser executat pel franquisme. És una de les recollides en idèntiques circumstàncies de 24 catalans com Carrasco i Formiguera, Carles Rahola i Lluís Companys. Vida, detenció, execució i la carta és la tràgica estructura del volum.

LES AVENTURES DE TOM SAWYER

Mark Twain

Bambú

240 pàgines. 16 euros

Tapes dures, il.lustracions i un ric quadern documental sobre l'autor, l'obra i el seu context singularitzen la col.lecció Lletres Majúscules, que ara ofereix Twain, que va néixer quan apareixia el cometa Halley el 1835 i que va dir que moriria quan tornés. L'estel ho va fer el 20 d'abril de 1910. Ell va finir l'endemà (del quadernet).

* Este articulo apareció en la edición impresa del Jueves, 25 de noviembre de 2010