_
_
_
_
_
AGENDA

Enamorada de Manuel de Falla

La cantaora Estrella Morente inicia gira amb l'Orquestra de Cadaqués interpretant 'El amor brujo'

ORQUESTRA DE CADAQUÉS

Obres d'Albéniz i Falla. Estrella

Morente i Jordi Dauder, solistes.

Jaime Martín, director. Festival

de la Porta Ferrada. Sant Feliu

de Guíxols (Girona), 24 de juliol,

22.30 hores. 30-50 euros.

Teatre Grec, Barcelona, 25 de

juliol, 22 hores. 15-40 euros.

Lo mismo que er fuego fatuo,/ lo mismito es er queré./ Le huyes y te persigue, / le yamas y echa a corré". Així comença la Cançó del foc follet, potser una de les parts més conegudes d'El amor brujo, de Manuel de Falla, l'obra que amb un caràcter místic, misteriós i modal ha sabut plasmar millor el primitivisme del flamenc en una partitura de música clàssica. Dissabte al Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) i diumenge al Teatre Grec de Barcelona la cantarà Estrella Morente. Amb aquestes dues actuacions, la princesa del flamenc del segle XXI comença una gira de 12 concerts fins al novembre —10 a Catalunya—, amb l'Orquestra de Cadaqués on, sota la direcció de Jaime Martín, interpretarà El amor brujo i les cançons de Lorca Las Morillas de Jaén i Los cuatro muleros. El programa es completa amb el melodrama d'Isaac Albéniz Poèmes d'amour, amb l'actor Jordi Dauder recitant els versos simbolistes del poeta francès Armand Silvestre.

"Sóc una enamorada de la música de Falla, el compositor que ha sabut millor fer tocar flamenc a una orquestra", diu la cantaora apurant els dies de vacances a Andalusia abans d'arribar a Catalunya per fer els concerts. Animada pel director d'orquestra Josep Pons, Morente va interpretar per primer cop l'obra de Falla ara fa un any amb la Filharmònica de la Regió de Múrcia sota la direcció de José Miguel Rodilla. Després d'haver-la cantat diverses vegades, una d'elles amb l'Orquestra Nacional d'Espanya, assegura que ja se l'ha fet seva. "Hi ha coses d'expressió que m'han costat. La disciplina de la música clàssica no la té el flamenc. He treballat dur, però, i l'obra ja és meva. Entenc el personatge de la tormentada gitana Candelas. Podria ser la història de la meva vida", assegura vehement.

La cantaora es mostra encantada amb aquesta porta que se li ha obert al món de la música clàssica. "El meu pare, Enrique Morente, ens va fer estudiar música de petits als meus germans i a mi. Ens van ensenyar a respectar les altres músiques, les que no eren flamenc, a venerar el geni. És per això que sento devoció per cantants com Maria Callas. També admiro Victoria de los Ángeles, Teresa Berganza, Edita Gruberova. L'art no es pot limitar al flamenc i si se m'ha permès d'entrar en el món de la música clàssica, no ho desaprofitaré", promet.

Falla va escriure El amor brujo per a la bailaora i cantaora Pastora Imperio. Va qualificar l'obra, originalment composta per a orquestra de cambra i amb llibret del dramaturg Gregorio Martínez Sierra, com a gitanería i la va estrenar al Teatre Lara de Madrid el 15 d'abril de 1915. Al cap d'un any en va fer una versió per a orquestra simfònica i mezzosoprano. Des de ja fa un parell de dècades, les orquestres tendeixen a aproximar-se a l'original i a triar una cantaora per interpretar-la. L'ha cantada amb versions celebrades Rocío Jurado i Carmen Linares. Ara és el torn d'Estrella Morente.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_