_
_
_
_
_
Lletres

La Rebotiga

Guardiola, Darwin, retorn d'un exiliat...

Darwin, il·lustrat

Ara fa 150 anys de la publicació de L'origen de les espècies i 200 del naixement del seu autor, Charles Darwin. L'Institut d'Estudis Catalans vol retre homenatge a ambdues efemèrides amb una exposició (visitable a la seu de Barcelona fins al 6 de novembre) i la publicació d'una edició il·lustrada amb gairebé 200 dibuixos. Basada en la primera edició (de la que se'n van fer 1.250 exemplars, i que es considera que és en la que el científic expressà de manera més eficaç la seva famosa teoria), els experts Juli Peretó i Andrés Moya hi han escurçat exemples, li han omès el capítol dedicat a l'herència (avui desfasat) i hi han posat exemples d'espècies del territori de parla catalana.

L'origen de les espècies. Charles Darwin. Universitat de València, Institut d'Estudis Catalans. 182 pàgines. 49 euros.

'Carrer Bauçà'

Tant hipocondríac com neuròtic, el protagonista obsessionat per la higiene bucal de Carrer Marsala és un dels personatges més particulars que ha generat les lletres catalanes, potser a imatge i semblança de l'autor. La novel·la també va ser cabdal per a la trajectòria d'un autor que amb ella s'estrenava en la narrativa el 1985 i que, entre d'altres, va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona. Ara, amb motiu dels 25 anys del segell Empúries, aquest recupera el títol amb una edició especial amb coberta dissenyada per Kavel Rafferty. Amb la mateixa filosofia d'homenatge, ha llançat El desert dels Tàrtars , de Dino Buzzati; els Nou contes de J.D. Salinger i Domini màgic i Passeig d'aniversari , de Joan Vinyoli.

Carrer Marsala. Miquel Bauçà. Empúries. 91 pàgines. 15 euros

Guardiola dixit

Tot un exercici periodístic del que ja n'hi ha pocs. Josep Riera Font, director d 'El 9 , el diari esportiu de El Punt , agafa les frases de Pep Guardiola i les posa en context explicant el que ell, honestament, pensa que volia dir l'entrenador del Barça de les tres copes amb sentències com "en el meu equip són Valdés i deu més" o "Si algú es rendeix, que es quedi al vestidor". Tot té el seu moment i el seu perquè. El llibre també incorpora frases d'altres personatges públics, directius del club o periodistes sobre el mateix Guardiola. La del company d'aquest diari, Ramon Besa, defineix bé l'entrenador: "Guardiola difícilment tindrà un atac d'importància".

Escoltant Guardiola. Josep Riera Font. Cossetània Edicions. 176 pàgines. 13,80 euros.

La grisor

El declivi i la grisor d'una ciutat catalana de principi dels anys seixanta és l'escenari d'aquesta novel·la de l'autor manresà Jaume Serra Fontelles que, després d'uns anys dedicat a l'escriptura teatral, recupera la narrativa amb aquesta història d'un home, exiliat a França, que torna als escenaris de la seva infància per retrobar-se, tant trist com divertit, amb una societat mediocre, tràgica i alhora esperpèntica.

Nit de vetlla. Jaume Serra Fontelles. Edicions de 1984. 202 pàgines. 16 euros.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_