_
_
_
_
_
Lletres

Si és que hi ha cases d'algú

Per què vivim als afores de la ciutat

Peter Stamm. Il·lustr. Jutta Bauer

Tàndem

44 pàgines. 15,50 euros

Per què vivim als afores de la ciutat és un llibre il·lustrat que l'editorial Tàndem, amb una nota a la contracoberta, fa bé de fixar l'edat de 9 anys a partir de la qual és recomanable de llegir, però no el límit d'edat fins que es pot abordar. Pertany a aquella família de llibres i àlbums il·lustrats, publicats els darrers temps, que aparentment semblen adreçar-se a un públic infantil, però que en el fons van dirigits i arriben a un públic d'edats i sensibilitats diverses, alguns del quals són consumidors i amants del llibre com a objecte bonic, del llibre on il·lustració i text van de bracet per sumar un conjunt de gran bellesa.

En aquest cas, l'objecte-llibre es mostra atractiu, encara que no a primera vista. La seva bellesa és fina, prima i delicada com el traç que fa servir la il·lustradora alemanya Jutta Bauer (Hamburg, 1955) en els seus dibuixos i que recorda el que fan els infants. Per veure-ho clar, tan sols cal observar-ne la coberta. Si crida l'atenció del possible comprador és per l'ampli fons de color verd clar que l'habita, a sobre del qual hi ha tan sols les figures d'uns personatges minúsculs i relaxats a sota d'una taula, que per apreciar-los cal apropar-hi el nas fins a gairebé un pam de distància. Bauer és reconeguda internacionalment per obres que ha escrit i ha il·lustrat, tan interessants com El ángel del abuelo (2002), La reina de los colores (2003), o bé, Marecrits (2004), totes elles traduïdes i publicades a l'Estat espanyol per editorial Lóguez.

El seu traç tan simple, la postura i les expressions sovint surrealistes que dóna als integrants de la peculiar família protagonista, les figures minúscules i les composicions senzilles, casen amb l'estil que utilitza l'autor del text, Peter Stamm (Weinfelden, Suïssa, 1963) en la seva primera incursió en la literatura infantil. Escriptor considerat una de les veus singulars i més valorades de la narrativa europea actual i autor de llibres com Agnes (Quaderns Crema, 2001), o bé, Tal día como hoy (El Acantilado, 2007).

Per què vivim als afores de la ciutat és un catàleg d'habitatges i espais on viure, alguns de possibles i reals com la casa del llum blau, un hotel, o el sota de diversos ponts, i d'altres d'impossibles i fantàstics com l'enlloc, el barret d'un oncle o el violí d'una tia, un somni,... A l'esquerra de cada doble pàgina, un text breu que descriu l'espai que la família ha escollit per viure, amb una minuciosa il·lustració en llapis sota del text, i a la dreta, una il·lustració en color que recrea allò descrit en el text. A la pàgina següent, la mateixa composició per bastir l'habitatge al qual, per un motiu o un altre, els protagonistes s'han traslladat, i així fins a divuit tipus de casa. Peter Stamm utilitza una prosa sintètica, de frases breus, amb una enorme capacitat per crear imatges poètiques i suggerents, plenes d'imaginació i també d'absurd. "Quan vivíem al somni, les coses menudes eren grans i les grans, menudes. Tot es movia i de vegades vèiem elefants... No podíem olorar res, però podíem veure les olors...".

Stamm combina, amb una gran mestria, la realitat més de cada dia i palpable amb una fantasia quotidiana i propera, assolint una barreja tan precisa que es fa difícil distingir on comença l'una i acaba l'altra. Tampoc és la funció del lector descobrir on hi ha les fronteres entre el real i el fantàstic, sinó segurament la d'assaborir un divertimento tan simpàtic i absurd com bell i suggerent, i sentir-se convidat a imaginar nous llocs on habitar i viure-hi com a casa.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_