_
_
_
_
_
Art

Què hi ha de nou?

Des de la finalització de la monumental publicació Catalunya romànica (27 volums), l'any 1997, omnipresent als prestatges de les famílies catalanes, hi ha hagut en el món editorial diverses i variades novetats, que van des d'una visió condicionada pels tòpics de caràcter mític i filosòfic de l'essència del romànic català a aquelles que cerquen la posada al dia de la metodologia i de la validesa del mateix terme romànic. Pel que fa als primers, als que volem veure Catalunya com una terra mítica i misteriosa, dipositària del Sant Grial i refugi del càtars, citem, entre d'altres, els llibres de Joseph Goering, The Virgin and the Grail. Origins of a Legend (Yale University Press, 2005) o la recent traducció de Diether Rudloff, Catalunya romànica. Art, cultura i història (Ediciones Polígrafa, Barcelona, 2007), editat originalment en alemany a Stuttgart el 1980.

Respecte del segons, és a dir, visions renovadores, subratllaríem la contribució de X. Barral i Altet (Contre l'art roman?, Fayard, 2006, que reforça el llibre de propera aparició L'art romànic català a debat, que es publica a finals de març a Edicions 62) on es posen en dubte molts apriorismes sobre aquest estil, com que és un art de monestirs, la importància del Camí de Sant Jaume, el paper totpoderós dels monjos de Cluny o el mite de l'artista-itinerant. En una altra línia, igualment actualitzada, hi hauria la recent publicació de F. Español i J. Yarza (2007), un acurat estat de la qüestió que recull les aportacions de la historiografia de les darreres dècades.

El romànic ha esdevingut també objecte d'interès editorial a Espanya, amb la celebració d'ambicioses exposicions, com la comissariada per Isidro G. Bango Torviso, La Edad de un Reyno. Sancho el Mayor y sus herederos. El linaje que europeizó a los reinos hispanos, Pamplona, 2006, amb un gruixut catàleg en dos volums, o l'edició de la monumental Enciclopedia del Románico, dirigida per M. A. Garcia Guinea i José María Pérez Peridis, que ja porta 22 volums publicats i a la que l'Àrea de Romànic del MNAC contribuirà coordinant la part dedicada a Catalunya.

No cal insistir tampoc en les nombroses publicacions i en l'interès mediàtic que suscita darrerament el Camí de Sant Jaume. Tanmateix, per la seva dimensió científica s'hauria d'assenyalar molt especialment l'edició de l'obra completa del seu màxim especialista, S. Moralejo, Patrimonio artístico de Galicia y otros estudios. Homenaje al Prof. Dr. Serafín Moralejo Álvarez, coordinat per A. Franco Mata, 3 vols., Santiago di Compostel·la. 2004.Adjuntem, sota aquestes línies, una selecció més àmplia sobre el tema.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_