_
_
_
_
_
Cinema

Albert Serra busca l'essència fílmica del Quixot

L'austeritat, la senzillesa i el despullament que impregnen les imatges d'Honor de cavalleria, una adaptació cinematogràfica lliure d'El Quixot rodada pel banyolí Albert Serra a les muntanyes de l'Alt Empordà, ha propiciat que el seu productor li hagi posat l'etiqueta de "cinema romànic". De l'època del romànic, s'entén. Serra l'accepta i afegeix que el film, que s'estrena en versió original catalana en sales comercials el maig i que amb tota probabilitat serà seleccionat a la Quinzena de realitzadors del Festival de Cannes, s'endinsa en l'essència de la novel·la de Cervantes defugint els camins narratius en benefici de la poesia cinematogràfica. "Volia arribar a la puresa i la fascinació primigènia del cinema, intentar conservar la il·lusió de la imatge a través d'un treball genuí i sincer", explica.

'Honor de cavalleria' s'estrena el maig i aspira a ser present al Festival de Cannes

El film, que dura 115 minuts i va ser rodat en format digital per ser inflat després a 35 mil·límetres, està centrat en el camí sense rumb que protagonitzen Quixot i Sancho mentre discuteixen sobre temes espirituals o cavallerescos. "Els temes son els mateixos del llibre, però el que es recrea és l'esperit de l'obra, no pas l'argument, que tothom coneix abastament", aclareix Serra. Això li permet deixar de banda el fil argumental, que l'espectador extreu del seu coneixement previ de la novel·la. El director, que no s'està de carregar contra el "tòpic cinema argumental", aclareix que el seu film "no és la narració d'una aventura, sinó l'aventura d'una narració". En el film, segons explica, hi és present el viatge dels dos protagonistes: el que els hauria de portar de la vida solitària, anònima i desesperada dels rodamons fins a l'univers heroic de la cavalleria; però també el viatge de l'equip de rodatge, des de la pel·lícula somiada fins a l'acabada. Serra, defensor de cinema poètic de depuració radical, té molt clar quins són els seus referents cinematogràfics: Ozu, Bresson, Olmi, Pasolini o Dovzhenko.

Els intèrprets del film, Lluís Carbó (Quixot) i Lluís Serrat (Sancho), són actors no professionals, diamants en brut que, segons Serra, li ofereixen una interpretació "hiperrealista" i no psicologista que ajuda a aconseguir l'atmosfera mística que vol. Un dels pocs personatges amb els que es topen el cavaller i el seu escuder està interpretat pel cantautor Albert Pla.

El film, rodat d'una manera molt alternativa i voluntariosa en feréstecs escenaris naturals durant l'estiu passat, ha cuidat especialment el vestuari i les localitzacions. No apareix ni una sola edificació. Honor de cavalleria ha estat produït per Andergraun Films -la productora de Serra-, Eddie Saeta i Notro Films. Aquesta darrera productora s'encarregarà també de la distribució del film, que es veurà fora de Catalunya en versió original catalana subtitulada al castellà. El director del film assegura que el rodatge en format digital ha dotat la pel·lícula d'una textura vaporosa que ajuda a reforçar la idea del deliri del protagonista i contribueix a transmetre una fascinació especial.

Serra va dirigir fa dos anys la seva primera pel·lícula, Crespià , un curiós i esbojarrat "musical de pagès" en format digital.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_